Grifols: la medicina del creixement

La multinacional farmacèutica creada per l'avi de l'actual direcció l'any 1940, manté la seva expansió en guanys i infraestructura

La multinacional catalana Grifols ha aconseguit coronar-se com una de les principals empreses farmacèutiques del món, gràcies a un projecte d'expansió internacional sense perdre de vista les seves arrels. L'obtenció dels segells de l'agència de salut nord-americana i la seva entrada en borsa han estat dos dels factors crucials.

Dedicada a la producció de medicaments biològics derivats del plasma, sistemes de diagnòstic clínic i especialitzats farmacèutiques d'ús hospitalari, Grifols s'ha convertit en la primera empresa europea del sector dels hemo-derivats, i el quart productor a escala mundial.

Una empresa familiar
Grífols
va néixer a Barcelona l'any 1940 de la mà del doctor Josep Antoni Grifols Roig, un laboratori centrat en la investigació per elaborar productes farmacèutics. Des de llavors l'empresa ha crescut i s'ha expandit sense perdre els seus orígens i l'essència familiar, deixant la ciutat i desplaçant-se al Vallès.

"Van ser l'avi i el pare que van decidir traslladar-se de Barcelona a Parets del Vallès l'any 1971, i va ser una gran decisió", explica el director general de l'Institut Grifols, Albert Grifols. La decisió es va fer pensant en uns terrenys on l'empresa pogués créixer sense perdre les seves arrels barcelonines. "Molts de nosaltres ens sentim més de Parets que molts nascuts aquí", fa broma, en clara sintonia amb les hores que passen a les plantes vallesanes i la inversió que s'ha fet.

Arrelament local
L'arrelament a la zona és un fet. L'empresa es nodreix de l'entorn, i per exemple, tot i absorbir l'aigua dels pous del municipi, recentment n'han creat un de nou amb 300 metres de profunditat. No obstant, l'Ajuntament i el departament de Territori i Sostenibilitat han millorat la xarxa d'alta pressió, fet que ha permès a l'empresa mirar endavant amb els peus posats a Parets.

Recentment l'empresa ha inaugurat una nova planta de 4.500 metres quadrats on hi ha invertit 20 milions d'euros i que permetrà duplicar la producció, centrada en el fraccionament de plasma. D'aquesta manera es passarà dels 2,1 milions de litres als 4,2. De fet, el 81% dels vials que es produeixen a Parets es distribueix en un total de 65 països on la multinacional hi fa negoci.

Creixement internacional
Una de les principals raons que han catapultat l'empresa farmacèutica a l'èxit ha estat la seva internacionalització i la seva irrupció a la borsa. No va ser fàcil. "El primer encàrrec va arribar l'any 1995, però vam fer dos processos sense èxit, un per culpa pels atemptats de l'11 de setembre de 2001 als Estats units i l'altre pel poc interès que va aixecar", assenyala el president de la companyia, Víctor Grifols.

Tot i que la sotragada va desmoralitzar d'entrada la direcció, van tornar-se a aixecar l'any 2004, fins que finalment l'any 2006 van aconseguir entrar a borsa. "Les accions estaven a 4,5 euros, i ara estan a 41", destaca Víctor Grifols.

El president valora la decisió com "el camí més encertat per expandir l'empresa familiar", i anima les empreses que tenen la possibilitat de fer-ho a què s'ho plantegin fermament: "Hi ha empreses que encara no s'han atrevit a fer el salt".

Sense EROs i amb increment de personal
L'empresa presumeix, i amb raó, de no haver hagut de posar sobre la taula cap expedient de regulació d'ocupació. Ho justifiquen pels bons resultats que ha donat la seva estratègia de creixement, cosa que ha permès més enllà d'acomiadar treballadors incrementar la plantilla.

"Gràcies a la nostra internacionalització no hem hagut de presentar cap expedient, ans al contrari, hem pogut pujar els sous", afirma Víctor Grifols. Als 300 empleats de la planta que s'ha posat recentment en funcionament a Parets, sense anar més lluny, ara s'hi sumaran els 70 que s'incorporaran de manera progressiva.

De fet la companyia compta amb 13.300 treballadors a tot el món, 10.000 dels quals són als Estats Units i 2.650 a l'estat espanyol. "L'empresa és a de Barcelona, i per això, a més, fem efectius els nostres impostos al país", recorda Grífols.

Inici d'any de beneficis
Grifols ha crescut un 33% el primer trimestre respecte el mateix període de l'any passat, amb un registre de beneficis de 121 milions d'euros. Aquesta xifra representa el 15,2% de les vendes del grup davant del 13,3% del primer trimestre de 2013.

Les operacions que ha fet a l'estranger expliquen en bona part el registre de guanys, donat que el 93% procedeixen dels mercats internacionals gràcies a gestions com la compra de la unitat de diagnosi transfusional de la també farmacèutica Novartis el passat mes de gener.

Avui et destaquem
El més llegit