Grup La Pau, les ambulàncies que salven Catalunya

La cooperativa treballa amb el SEM, el CatSalut i clients privats i ha mogut cel i terra perquè els treballadors tinguessin EPIs des de l'inici de la covid-19

Els tècnics de Grup La Pau | Cedida Els tècnics de Grup La Pau | Cedida

D'on surten moltes de les ambulàncies que veiem i sentim pels carrers apagant els focs de les urgències? Com s'organitza el servei sanitari català a l'hora de contractar un servei per a transports sanitaris no urgents? I les mútues de Catalunya? "Existeix un model diferent de fer les coses i no val tot". La cooperativa de transport sanitari Grup La Pau té clar quin és el camí a seguir i, després de 37 anys de vida, continua impulsant un projecte amb vocació de servei ciutadà basat en la col·laboració público-privada. Els seus principals clients són el SEM, el CatSalut i les mútues Fremap i Egarsap i, amb ells, cobreixen el servei de gran part del territori. El millor de no ser una empresa de gestió pública és que poden moure's ràpid i, precisament això, els ha facilitat moltíssim les coses per equipar els seus tècnics amb EPIs des del moment pràcticament zero de la pandèmia de covid-19, moltes vegades, això sí, "pagant preus desorbitats". "El primer són els treballadors".

Van néixer el 1983 a Badalona de la mà de 13 persones i amb un capital d'1.300.000 pessetes, el que ara serien uns 8.000 euros. VIA Empresa es troba per Skype amb el seu president, Vicenç Chicharro, el seu vicepresident i director financer, Jordi Alonso, i el cap d'administració i de recursos humans, Manuel Romera. Ells formen part de la cooperativa des del 1993, el 1996 i el 2000, respectivament, i coneixen molt bé la seva història i  són els encarregats de gestionar el dia a dia.

"El fet d'equipar el nostre equip, per molt car que sigui, val la pena. Si tu respons, ells respondran"

En els seus inicis, col·laboraven amb Creu Roja per fer-se càrrec de la zona on eren llavors: Badalona, Santa Coloma i Sant Adrià del Besòs. Però els anys els han fet créixer i, actualment, també treballen a Euskadi, on s'hi acabaran d'implementar entre l'agost i el setembre i els farà incrementar la xifra de treballadors dels 400 actuals fins a pràcticament 600, així com la seva flota, que ara supera els 120 vehicles.

Uns treballadors que "ho han donat tot" sempre, però, sobretot en temps de pandèmia i les xifres així ho demostren. Entre Catalunya i Euskadi, només han tingut 12 baixes simultànies per coronavirus de les 400 persones que són, però, a més, expliquen, entre març i abril, "el percentatge de baixes en general incloent covid-19 i altres diagnòstics que no fos coronavirus va estar per sota de mesos anterior". Això té molt a veure amb la gestió que la cooperativa ha fet dels EPIs perquè, subratllen, "el fet d'equipar el nostre equip, per molt car que sigui, val la pena. Si tu respons, ells respondran".

Més enllà dels beneficis

Precisament per això, i veient l'esforç que ha estat fent el seu personal, van afegir un plus de 300 euros per a cada un dels seus 400 empleats a la nòmina del mes d'abril. "Quan tothom està content, tot surt millor, i que menys que agrair la seva feina ja que han estat els protagonistes d'aquesta crisi", subratlla el vicepresident del grup. Al principi de tot, a més, "van ser moments complicats perquè els nostres tècnics no paraven de traslladar pacients amb covid positiu i l'estrès que això suposa és molt gran".

"Van ser moments complicats perquè els nostres tècnics no paraven de traslladar pacients amb covid positiu i l'estrès que això suposa és molt gran"

El mes de març va ser dur i complicat per a tothom i, tot i que "des de febrer es deia que el virus estava a l'Estat i a Catalunya, o no ens ho acabàvem de creure o ningú estava preparat pel que havia de venir". Per sort, Grup La Pau va anticipar-se a la situació i, confessen, "aquest joc ens va durar només dos dies" perquè després van decidir citar tots els socis i treballadors per fer una gestió d'EPIs "molt potent". "Ho havíem de fer, teníem la certesa que el nostre èxit de la gestió de la pandèmia passava per equipar al màxim els treballadors", expliquen.

Mentrestant, també van muntar un protocol d'actuació amb el SEM perquè, com apunta el president de Grup La Pau, "molts tècnics podien haver estat en contacte amb Covids positius amb pacients que no sospitaven que estaven contagiats". Per això, van ser valents i van agafar les regnes de la situació gestionant el temps en blanc fins que no els arribessin els EPIs i, assenyala Chicharro, "ens protegíem amb les granotes oficials que teníem per treballar contra l'èbola, però clar, teníem una quantitat reduïda".

La formació dels tècnics del Grup La Pau | Cedida

La formació dels tècnics del Grup La Pau | Cedida

La falta de materials a escala mundial els va empènyer a posar-se les piles en la cerca i captura de nous proveïdors. Segons expliquen, en molts dels materials van passar de treballar amb tres proveïdors a fer-ho amb "set, vuit o els que calguessin, a buscar on fos" que, justament, és un dels grans avantatges que tenen per ser una cooperativa i poder agilitzar els tràmits molt més del que podia fer-ho el sector públic.

Sempre non-stop

Com a sector essencials, Grup La Pau no podia parar. "La facilitat de ser una empresa privada, en aquest aspecte, i d'utilitzar tots els recursos necessaris per això, facilita les coses respecte l'administració, que no pot fer aquestes coses que fem nosaltres". I és que tenien clar que "era primordial equipar el nostre equip" i així ho van fer. "Creiem que podem treure pit de la gestió d'aquesta crisi perquè el nostre nom no ha estat citat en cap cas per la manca d'EPIs", afegeix Alonso.

"Avui en dia, en un sector com el nostre on hi han entrat multinacionals, creiem que hi ha una alternativa igual de rendible i amb millors resultats operatius"

Però la cooperativa mai s'ha aturat en els seus 38 anys de vida. No va ser fins quasi set anys després de veure la llum, quan van aconseguir el conveni amb CatSalut. "Va ser molt complicat", però ho van fer. Ara ja no queda cap soci fundador a l'empresa, però el seu esperit continua més viu que mai. Han passat de tenir 100 socis a 75 perquè "crèiem que teníem un número massa gran i que el més natural era rebaixar de forma natural la xifra", però qualsevol treballador té dret a sol·licitar formar-hi part. Després, des de la direcció, valoren si donar llum verda o no a l'entrada d'un nou soci. Del total de socis, més del 60% són tècnics sanitaris i això diu molt dels serveis que ofereixen.

El lot que tenen amb el SEM és per cobrir l'àrea metropolitana nord de Barcelona i el Maresme fins els dos Arenys, que és on acaba la regió sanitària de Barcelona i comença la de Girona. En aquesta col·laboració, Grup La Pau ubica el seu personal en les bases operatives de les seves zones sanitàries, els doten de material i expedeixen els protocols del SEM, però, a partir d'aquí, del transport sanitari ja se n'encarrega el Servei d'Emergències Mèdiques. Però també treballen a la resta de Catalunya amb el CatSalut per a transports sanitaris no urgents, i amb les mútues Fremap i Egarsap. A més, qualsevol client particular també pot fer ús dels seus serveis per traslladar, per exemple, a una persona gran d'un domicili a un altre.

Els vehicles de transport sanitari de Grup La Pau | Cedida

Els vehicles de transport sanitari de Grup La Pau | Cedida

Segurament, moltes de les ambulàncies que veiem i sentim pels carrers pertanyen a Grup La Pau. Cuiden dels seus pacients, dels seus clients, dels seus treballadors i del model de col·laboració público-privada amb finalitats tan humanes com la seva. I ho fan tot centrant-se en el benestar del conjunt de persones que formen la cooperativa i que reben els seus serveis. "Avui en dia, en un sector com el nostre on hi han entrat multinacionals, creiem que hi ha una alternativa igual de rendible i amb millors resultats operatius perquè no tenim com a principal objectiu treure una rendibilitat altíssima", ressalten. I això diu molt d'ells i, per a la resta, ja hi són els fets.

Més informació
Maskplus, la reinvenció del tèxtil per aïllar la covid-19
MedSIR, del fàrmac contra el càncer a evitar l'ingrés a l'UCI per covid-19
Avui et destaquem
El més llegit