Qui ha cuinat el debut d'Holaluz a borsa? Botín, GVC Gaesco i la banca andorrana

La fundadora Carlota Pi explica que "ens va saber molt greu deixar fora alguns inversors"

El debut d'HolaLuz tocant la campana de la Borsa de Barcelona. | Cedida El debut d'HolaLuz tocant la campana de la Borsa de Barcelona. | Cedida

Després del mediàtic toc de campana d'aquest divendres a la Borsa de Barcelona, Holaluz ja cotitza al Mercat Alternatiu Borsari (MAB). Va debutar amb un preu de l'acció de 7,78 euros que en només una hora ja es va enfilar fins als 8,94 euros. L'objectiu de sortir a borsa era trobar inversors que cobrissin una ampliació de 40 milions d'euros i de fet, van aconseguir-ne més del doble. "Ens va saber molt greu deixar fora alguns inversors i retallar a més de la meitat l'aportació que volien fer d'altres", explicava la fundadora i CEO d'Holaluz, Carlota Pi, acompanyada pels fundadors Oriol Vila i Ferran Nogué. En total, van ser 220 inversors institucionals internacionals i individuals principalment del Regne Unit, Noruega i França. 

Pi: "Ens va saber molt greu deixar fora alguns inversors i retallar a més de la meitat l'aportació que volien fer d'altres"

Però qui ha cuinat el debut de l'energètica societat anònima HolaluzClidom al MAB? Fonts de VIA Empresa expliquen que el banc d'inversió madrileny de JB Capital Markets, fundat i presidit per Javier Botín -germà petit de la presidenta de Banco Santander, Ana Patricia Botín, i president de la fundació Botín- ha exercit de "coordinador global i col·locador" d'Holaluz des del passat mes d'agost. És a dir, ha sigut l'encarregat d'estructurar l'operació alhora que aconseguia capital juntament amb la societat de valors GVC Gaesco Valores - propietat de Joan Hortalà i Àngels Vallvè - i la banca andorrana AndBank.

L'assessor registrat de l'empresa és Impulsa Capital, mentre que GVC Gaesco actua com a proveïdor de liquidesa. El capital flotant en borsa d'Holaluz és del 25,25%. 

Més info: Holaluz debuta al MAB

Més concretament, JB Capital Markets que es dedica a la intermediació i assessorament en mercats financers i banca d'inversió ha organitzat diferents roadshows per a HolaLuz arreu d'Europa alhora que li ha facilitat la seva base d'inversors institucionals a escala global. En total, la firma de Javier Botín que és membre de la Borsa de Madrid ha realitzat ja transaccions i operacions de mercat de capitals per un valor superior als 10.000 milions d'euros i té una base de clients superior als 400 inversors nacionals i internacionals.  

HolaLuz Borsa Barcelona

El debut d'Holaluz al MAB des de la Borsa de Barcelona. | Cedida

Holaluz necessitava capital per assolir el seu pla de negoci i creixement que implica passar dels aproximadament 200.000 clients que té actualment gràcies a l'entrada d'Axon Capital Partners fins a un milió de clients el 2023. Per aquell mateix any també s'espera tenir una facturació de 1.000 milions d'euros i 50.000 instal·lacions d'energia fotovoltaica d'autoconsum. La companyia energètica ha passat de sumar 40 o 50 clients al dia durant el 2015 als 400 clients diaris que té a finals de 2019. De moment, ja ha aconseguit aixecar una ampliació de capital en diferents fases: la primera a través del fons basc Geroa Pensioak que té seu a San Sebastián amb 10 milions d'euros i després a través de la sortida a borsa on s'han aconseguit 30 milions d'euros per a la companyia energètica i 10 milions d'euros més per als seus accionistes.

Després d'aquestes operacions, els socis fundadors s'han quedat amb un 46,8% del capital, a raó de poc més d'un 15% cadascú alhora que han guanyat aproximadament un milió d'euros per cap, mentre que Axon Capital Partners controla un 17,88% i Geroa, un 8,125%. Segons va detallar Pi, 188 treballadors d'Holaluz han adquirit també accions per valor de 622.000 euros. Tot i caure en Black Friday, el primer dia d'Holaluz a borsa va ser verd. Com l'energia i l'esperança. La seva valoració va passar dels 160 als 183 milions d'euros en qüestió d'hores. 

La primera comercialitzadora que va decidir donar el salt a borsa va ser Audax presidida per José Elías. Així doncs, Holaluz es converteix en la segona tot i que en el seu cas es tracta de l'operació d'incorporació al mercat més gran de la història del segment d'Empreses en Expansió del MAB després d'haver generat demanda en diferents tipus d'inversors ja esmentats. 

González: "L'entrada d'Holaluz al Grup de Borses i Mercats Espanyols és una gran notícia i reafirma el creixent interès pel MAB com a font alternativa de finançament"

El MAB és un mercat dissenyat per a "societats de reduïda capitalització en expansió". "Per la mida i els estàndards de l'operació, podríem haver sortit directament al mercat continu, però per això existeix el MAB, per fer un primer pas en aquest sentit", explica la fundadora d'Holaluz. Ara bé, el salt a la borsa es farà "el més ràpid possible". En aquest sentit, el director gerent del MAB, Jesús González, defensa que "l'entrada d'Holaluz al Grup de Borses i Mercats Espanyols (BME) és una gran notícia i reafirma el creixent interès pel MAB com a font alternativa de finançament per a negocis de tots els sectors." Alhora, HolaLuz també ha aprofitat el seu debut al MAB per incorporar a Isabela Pérez, procedent de Coca-Cola Partners, i Enrique Tellado, director general d'EVO Banc, com a consellers independents. 

Com deia el president de la Borsa de Barcelona, Joan Hortalà, en una entrevista a VIA Empresa, "la borsa es mou molt per sentiments i qualsevol persona pot invertir en borsa". 

Més informació
Joan Hortalà: "La borsa es mou molt per sentiments"
Avui et destaquem
El més llegit