El "fil" invisible de la inserció laboral

Creu Roja Catalunya ha facilitat la incorporació en cinc anys de gairebé 8.500 persones en risc d’exclusió social

'Speed Dating' de la 'Responsabilitat Social Empesarial' de Creu Roja | Cedida 'Speed Dating' de la 'Responsabilitat Social Empesarial' de Creu Roja | Cedida

Un dels reptes pendents del mercat de treball, més enllà de la temporalitat i la precarietat, aspectes que ha abordat la recent Reforma Laboral, continua sent la inserció dels col·lectius amb dificultats socials. El propòsit d’aquestes iniciatives s’ha d’enfocar a acompanyar les persones en els processos de capacitació, intermediació i preselecció, alhora que es pretén generar aliances amb les empreses i accions de sensibilització per promoure oportunitats d’inserció laboral i un mercat de treball inclusiu. En aquest context, s’emmarca la iniciativa Repte Social Empresarial, impulsada per Creu Roja Catalunya, que ha comptat amb la participació de 3.646 empreses, amb les quals s’han generat 8.480 llocs de feina. La directora de l’àmbit d’Ocupació de la Creu Roja a Catalunya, Antònia Giménez, explica que “l’objectiu del programa és promoure mercats inclusius des de diferents perspectives territorials, implicant les empreses a favor de l’ocupabilitat i la inserció de persones en risc d'exclusió, la igualtat i la no-discriminació”.

El paper de Creu Roja Catalunya, en el qual l’entitat actua com un fil invisible, es produeix quan aquesta col·labora amb les empreses, adaptant-se a les seves característiques i necessitats, tant amb firmes grans d’àmbit autonòmic o estatal, com amb empreses d’àmbit provincial o local. “La nostra presència a tots els territoris ens permet oferir una atenció directa i de proximitat”, comenta Giménez. Tot i que les col·laboracions se centren en sectors tradicionals, com l’hoteleria, la indústria, la logística o el comerç, cada vegada més “ens apropem a sectors estratègics emergents per generar noves oportunitats d’ocupació per a les persones usuàries dels nostres programes, com l’economia verda i blava, l’atenció a les persones i les TIC”.

El paper de Creu Roja Catalunya, en el qual l’entitat actua com un fil invisible, es produeix quan aquesta col·labora amb les empreses 

El Repte Social Empresarial, segons assenyalen des de l’entitat, compleix amb tres dels Objectius de Desenvolupament Sostenible(ODS): el 8 (treball decent i creixement econòmic), 10 (reducció de les desigualtats) i 17 (aliances per assolir els objectius). Antònia Giménez afegeix que amb el Repte “volem aconseguir que les empreses s’impliquin de manera activa en els nostres projectes en la mesura de les seves possibilitats i característiques sempre mitjançant una estratègia win-win i una proposta de valor per aconseguir uns propòsits comuns”.

Actituds i valors

Entre aquestes finalitats, el programa inclou la promoció de la inserció laboral de les persones en dificultat social en el marc de la Responsabilitat Social Corporativa (RSC), la igualtat d’oportunitats, valorar les capacitats i el potencial respecte a l'ocupació de les persones en situació de vulnerabilitat i la visibilització de la col·laboració, fet que suposa un benefici mutu, ja que des del punt de vista empresarial permet demostrar el compromís amb la responsabilitat social.

Antònia Giménez recorda que el ‘Repte Social Empresarial’ treballa conjuntament amb la resta de projectes desenvolupats pel Pla d'Ocupació en les diferents oficines territorials en l’acompanyament de les persones en el seu procés d’inserció laboral, des de l’orientació, l’adquisició de competències personals i la formació tècnica. “L’acció ens permet ajustar al màxim les demandes de les empreses amb els requisits de les candidatures i generar nous perfils laborals”.

Des de Creu Roja Catalunya precisen que els departaments de Recursos Humans de les empreses aprecien cada cop més les actituds i valors per sobre de la qualificació. Més enllà de la formació de l’experiència, el mercat laboral els  té en compte, especialment entre les persones amb més factors de vulnerabilitat. Alta motivació per treballar, afany de superació, capacitat per afrontar nous reptes, iniciativa, implicació, flexibilitat són els nous ‘skills’ que cerquen les companyies que acudeixen al programa de Creu Roja Catalunya.

Trencar estereotips

Moltes de les barreres que solen dificultar l'accés a les persones més vulnerables es componen de prejudicis i estereotips molt arrelats al discurs social. Per aquest motiu, des del ‘Repte Social Empresarial’ es porten a terme accions relacionades amb la sensibilització i la comunicació encaminades a contrarestar estereotips, prejudicis i desigualtats per tal d’avançar amb empreses, ciutadania i agents clau cap a un mercat de treball inclusiu, que afavoreixi les persones més vulnerables ser-hi part activa en igualtat de condicions.

Atur i precarietat són dues de les conseqüències derivades de la pandèmia, sobretot en el col·lectiu jove

Atur i precarietat són dues de les conseqüències derivades de la pandèmia, sobretot en el col·lectiu jove. En aquest context, el programa genera una via de col·laboració activa amb les empreses per assessorar, orientar i formar, possibilitant la realització de pràctiques per generar oportunitats i facilitar-ne la inserció al món laboral. Antònia Giménez en destaca el paper empoderador de la iniciativa. “Volem que siguin autònoms, enforteixen la seva autoestima, enriqueixin les competències personals i millorin la qualificació professional”. Des del punt de vista pràctic, aquests objectius es tradueixen en entorns laborals reals i que tutoritzin, mitjançant programes de Mentoring, els processos formatius i d'inserció laboral.

Sense deixar de banda el vincle amb l’actualitat internacional, uns dels darrers projectes de Creu Roja Catalunya és la gestió de la inserció laboral del col·lectiu de refugiats procedents d’Ucraïna després de la invasió russa. En aquest camp, l’entitat està facilitant la inserció al mercat laboral català a través del dispositiu especial policial per tramitar el permís temporal de residència, permís de treball per a un any i número de la Seguretat Social. És un nou repte a entomar per la inserció de persones amb dificultats socials.
 

Més informació
Foment del Treball dona suport a la Creu Roja en la recaptació d'aliments del 2022
Avui et destaquem
El més llegit