Brugera: "No pots enganyar el mercat perquè és d'ètica protestant"

El president de Colonial i del Cercle d'Economia, Juan José Brugera, defensa que el sector immobiliari ha canviat com un mitjó

Juan José Brugera és president de Colonial | Cedida Juan José Brugera és president de Colonial | Cedida

Nascut a Badajoz, Juan José Brugera va marxar a viure a Catalunya quan era un adolescent. Al seu currículum hi figuren bancs com l'Atlántico o el Sabadell. De formació enginyer, guarda cops amagats: va participar en el desenvolupament de la primera televisió a color d'Espanya i és un apassionat de l'art bizantí. Per a qui encara no el conegui, presideix la immobiliària Colonial i el Cercle d'Economia. Als seus 71 anys, pren les decisions tot sol i aconsella en un dinar Aijec seguir el camí de la veritat: "No pots enganyar el mercat, és d'ètica protestant". Tant al mercat com a la vida: "Si dius una mentida, estàs perdut i si t'equivoques, ho has de reconèixer".

Brugera: "Quan has de prendre una decisió, sempre estàs sol"  

No és una qüestió de mida empresarial sinó de modus operandi. Brugera té molt clar que els empresaris, grans, mitjans o petits, estan fets d'una pasta especial. "Tots els que estem aquí ens va la marxa", assegura davant els joves empresaris. Ara bé, les decisions les prenen més al ritme de Lonely que d'All Together: "Quan has de prendre una decisió, sempre estàs sol". Aquí i allà. Per un mateix i per a un gran conjunt d'accionistes. 

La trucada de Vilarasau i Fainé

Era el 1994 quan Josep Vilarasau i Isidre Fainé el van trucar des de la Caixa perquè dirigís Colonial. Les torres negres s'havien quedat els terrenys de la immobiliària per vehicular els seus actius. "Em vaig trobar un garbuix d'actius diferents i Port Aventura allà enmig", recorda. El 2006, La Caixa ven Colonial i Brugera marxa a Mútua Madrileña on admet haver tingut "un conflicte ètic". I decideix tornar a casa. 

Brugera: "El sector immobiliari ha canviat com un mitjó"

Coincidint amb la crisi immobiliària, Brugera agafa de nou les regnes d'una companyia que anava cap a la "liquidació" per afrontar el repte d'una operació de refinançament. La clau? No perdre mai l'esperança, fins i tot quan un gegant com Goldman Sachs salta del teu carro: "Em van proposar reflotar-la i capitalitzar el deute, la cartera d'actius de Colonial era molt bona i si l'economia creixia vaig creure que funcionaria".

Tanta és la seva confiança que el directiu s'ha atrevit a llançar Colonial dos cops a borsa: 1999 i 2017. La recepta de Brugera que admet tenir "Esade i el Cercle d'Economia a l'ADN" és prou clara: gestionar actius en zones prime, moure la cartera amb "agilitat" i internacionalitzar-se abans que requalificar. 

El mitjó immobiliari

"El sector immobiliari ha canviat com un mitjó", assegura. És a dir, s'ha donat la volta de la crisi al desig. Com? "Torna a ser un negoci molt financer, la gent inverteix en l'immobiliari perquè volen una inversió segura i amb retorn". Fins i tot el totpoderós Amancio Ortega té estalvis posats en immobles i segons explica Brugera, diu als seus néts que quan els heretin valdran més del que valen ara. Passarà el mateix amb les accions d'Inditex?

De cara al futur més immediat, el president de Colonial pronostica un bon creixement de l'economia i un alentiment de la pujada de valor de l'immobiliari. Alhora, també espera que Espanya prohibeixi la desigualtat salarial entre homes i dones aviat, tal com ja s'ha fet a França. "La dona ha d'estar més present perquè no ha tingut les mateixes oportunitats", reivindica.

Brugera: "El 22@ ja s'està llogant al mateix preu que la Diagonal"

Des de fa 20 anys, Colonial procura donar exemple amb un programa de conciliació i un comitè de direcció que actualment ja té més dones que homes. "Allà som tots feliços, som pocs però ens ho passem molt bé", afegeix. Tan bé que les seves preocupacions són més aviat 4.0 sobre com els nous mètodes de treball afectaran la morfologia dels edificis. En aquesta línia, apostarà per oficines col·laboratives i de coworking a Barcelona. 

A la recerca de la zona prime, Brugera recorda que "el 22@ ja s'està llogant al mateix preu que la Diagonal".  Nous horitzons, noves maneres de treballar i també noves maneres de viure a les ciutats. 

Més informació
López: "El pessimisme està sobrevalorat, mai hem tingut tantes oportunitats"
Les oficines 'prime' enlairen els beneficis de Colonial
Homedes: "L'immobiliari ha après molt poc de la crisi"
Avui et destaquem
El més llegit