Llei de cambres: fixar un mínim de participació per a les eleccions?

La consellera Àngels Chacón informa sobre les actuacions que es portaran a terme per facilitar un procés electoral amb garanties

La consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, a la comissió sobre les cambres de comerç | ACN La consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, a la comissió sobre les cambres de comerç | ACN

Establir un mínim de participació a les eleccions a les cambres de comerç per dotar-les d'una major "legitimitat". Això és el que proposa la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, que assegura que "no està gens contenta" amb el percentatge de participació de les eleccions a les cambres del setembre, d'un 4%.

Més info: La nova llei de cambres, un full en blanc (però amb limitacions)

"Trobo bé que hi hagi un mínim de participació, és un element que legitima", ha assegurat Chacón a la comissió d'Empresa i Coneixement per informar sobre les actuacions per facilitar un procés electoral amb garanties a la Cambra de Comerç de Barcelona. De totes maneres, actualment la proposta no està sobre la taula ni es preveu, per ara, incorporar-la a la Llei de Cambres, el primer esborrany de la qual es presentarà a principis del 2020.

Chacón ha defensat que els comicis en què es va escollir Joan Canadell van ser amb "major seguretat i major transparència" pel vot electrònic. De fet, la consellera ha assegurat que aquesta eina va fer que la participació augmentés, passant del 2% en les eleccions del 2010 al 4% dels comicis d'enguany.

Un procés amb garanties

"Vam adquirir el compromís com a Conselleria de renovar els plenaris i introduir el vot electrònic i hem generat un procés amb garanties", ha assegurat Chacón. Davant les crítiques dels partits de l'oposició, la consellera ha remarcat que es va tractar d'un procés electoral "100% legal" i "tecnològicament segur".

En referència a la Llei de Cambres, la titular del departament d'Empresa i Coneixement ha destacat la necessitat d'abordar quina serà la representativitat d'aquestes entitats, quines funcions tindran, com es finançaran i quins seran els "sistemes d'equilibri territorials". En aquest context, el PSC ha proposat establir un llindar mínim de participació, una proposta a la qual s'ha sumat també En Comú Podem, que ha demanat també mecanismes per garantir "que no es pugui comprar la representativitat".

Per la seva banda, el diputat d'ERC Antoni Castellà ha plantejat canviar el vot per epígrafs. La consellera també ha obert la porta a modificar aquest punt, tenint en compte que "hi ha professions que no hi eren fa deu anys i ara sí que hi són". "Si ens plantegem que ens agradaria que les cambres fossin més democràtiques, s'ha de reformular el model de finançament", ha afegit. En qualsevol cas, la Conselleria està encara treballant sobre l'avantprojecte de la Llei, que es presentarà a principis del 2020.

Més informació
Tret de sortida per a la llei catalana de cambres
Les Cambres han d’arrossegar Catalunya
Joan Canadell, nou president del Consell de Cambres: "Podem ser la Mancomunitat del segle XXI"
Avui et destaquem
El més llegit