Miró: venut

La històrica empresa catalana ja té nou propietari industrial

Matteo Buzzi es el CEO de Miró. | Àngel Bravo Matteo Buzzi es el CEO de Miró. | Àngel Bravo

Sonaven cants de sirena des d'aquest estiu, però no ha estat fins aquest cap de setmana fred de tardor quan s'ha tancat l'operació d'una empresa catalana històrica. El titular que estava a la nevera? Miró Electrodomésticos: venut. Així ho han explicat en exclusiva per a VIA Empresa fonts molt properes a l'operació. 

Però, qui són els nous propietaris de la companyia nascuda l'any 1971? Amb nom i cognom: Investing Partnership. Aquesta societat formada per un grup d'inversors industrials liderats per Candelsa que és una central de compres i distribució de Catalunya ha completat l'adquisició del 100 % del negoci d'Electrodomésticos Miró al fons Springwater.

A Candelsa que té la marca Euronics i Tien 21 l'han seguit també el fabricant valencià Svan i Zariquiegi (Electrodomésticos Bombay) de Ciudad Real. Una operació que també han temptejat diferents inversors del món financer, però que s'ha decantat per aquests socis industrials. 

Vendre o vendre

Després d'entrar en concurs amb un deute de 25 milions d'euros i una quitança del 80%, semblava que Miró Electrodomésticos remuntava el vol i reduïa a 10 milions d'euros el seu deute abans de la pandèmia. No obstant això, el coronavirus ha accelerat la seva venda al no poder accedir als crèdits ICO pel compliment del seu conveni. "Abans era un desig, ara vendre i donar entrada a nous inversors era una prioritat", expliquen fonts de l'operació a aquest diari.

Així doncs, durant el passat mes de juliol ja es va iniciar un procés de prepack amb Kabaena Directorship i va ser Ignacio Alonso-Cuevillas, antic administrador concursal de Miró, qui va llançar el procés de venda. Més concretament, el prepack està pensat per donar continuïtat a negocis que poden ser rendibles gràcies a l'entrada de nous inversors. Per entendre'ns: es ven la part bona del negoci i es liquida la part dolenta en concurs.

L'operació que s'ha xifrat en 5,5 milions d'euros -tal com ja apuntava La Vanguardia- incloent el deute de la companyia i que ha comptat amb la intervenció del bufet Pasqual Marzo Abogados i l'assessorament de Roca Junyent i Interforo implica la integració d'Investing Partnership dins l'estructura de 28 botigues i 68 treballadors que Miró té a Catalunya i Balears, així com la seva plataforma online, oficines o equip directiu. Alhora, hi ha 24 treballadors en ERTO que s'han quedat a la societat de Kabaena Directorship que quedarà liquidada.

La taca d'oli

"És millor tenir una taca d'oli que botigues en tot el país", assegurava el CEO de Miró, Matteo Buzzi, en una entrevista a VIA Empresa de finals de 2018 quan la companyia facturava 32 milions d'euros i reivindicava la seva gran aposta per Catalunya com a principal i únic mercat després dels seus llavors gairebé dos anys de concurs de creditors.

"El concurs mata el negoci: és una situació límit i pateixen creditors i treballadors. Només un 8% de les companyies que van a concurs a Espanya ho superen", apuntava llavors Buzzi des de l'emblemàtica botiga de Miró a la Ronda Sant Pere de Barcelona.

Més info: Matteo Buzzi: "És millor tenir una taca d'oli que botigues a tot el país"

Després de gairebé tres anys i una pandèmia mundial pel mig en la qual la companyia ha arribat a facturar 25 milions d'euros en el seu últim exercici natural, Miró s'ha venut. Sí, s'ha venut. Després de ser preguntat per VIA Empresa, Matteo Buzzi ha confirmat l'operació i ha assegurat que "reforçarà el pla de negoci de Miró" fins al punt d'obrir noves botigues, potenciar la plataforma online i desenvolupar quatre digital stores per any.

"El negoci de Miró és un gran actiu que volem revaloritzar i que compta amb una marca històrica molt reconeguda i una xarxa de botigues molt atractiva", apunten també els nous inversors industrials. Així doncs, Miró mantindrà la seva marca per la qual tant ha invertit amb anuncis i campanyes recents de la mà de l'actor Quim Masferrer o el futbol femení del RCD Espanyol i l'executiu italià Matteo Buzzi seguirà com a director general de la companyia.

Escrivia el doctor Amadeo Arderiu sobre les set vides de Miró. Però a la rebotiga dels electrodomèstics, sempre hi ha una vida més.

Més informació
Les set vides de Miró
Avui et destaquem
El més llegit