Ultimàtum de Pimec a Foment per la representativitat empresarial

La patronal de les petites i mitjanes empreses continua defensant que cada una representi el 50% del teixit

El president de Pimec es lamenta de no haver arribat a un acord amb Foment per la representativitat | ACN El president de Pimec es lamenta de no haver arribat a un acord amb Foment per la representativitat | ACN

Fa 11 anys que dura i la història continua. El president de Pimec, Josep González, s’ha mostrat visiblement molest amb Foment del Treball per no haver aconseguit, encara, arribar a un acord sobre la representativitat en els òrgans de participació institucional de les patronals a Catalunya. I encara més, després de les declaracions del nou president de la gran patronal, Josep Sánchez Llibre, que va demanar “no perdre més temps” amb aquesta qüestió.

Més info: Foment reescriu la seva història: gosadia i unitat

“Porten 11 anys alimentant el conflicte”, s’ha lamentat González en referència a Foment durant l’esmorzar de Nadal de la patronal, al mateix temps que ha tornat a emplaçar-los a arribar a un acord “digne” per repartir la representativitat de les petites i mitjanes empreses entre Pimec i Fepime. El que es reparteixen amb això són les cadires, els vots i les aportacions econòmiques que els correspon com a representants de les empreses catalanes, és a dir, les ajudes que reben, la representativitat en les negociacions col·lectives i els acords laborals autonòmics i sectorials. Ara, la representativitat patronal és del 60% per Foment, el 15% per Fepime un 15% i el 25% per Pimec.

Malgrat reconèixer que la representativitat de Pimec “hauria de ser més que la de Foment” per quotes, pressupost i nombre de treballadors, González ha volgut deixar ben clar que, per a ells, tot i que segons sostenen representin més pimes que Foment, si hi ha “paritat” de representativitat al 50% ja està bé “per sumar acció empresarial”. Dit això, però, González ha volgut subratllar que "nosaltres representem el 99,8% del teixit empresarial", així com que "els ingressos per quota, número de treballadors i activitats dels socis és el triple que el de Foment".

"La casa dels empresaris grans"

Ara bé, Pimec porta des de juny provant d’arribar a un preacord per ratificar la sentència del Tribunal Suprem que establia que la Generalitat pot mesurar la representativitat de les tres patronals. Això, però, es va aturar després que els secretaris generals de Foment, Fepime i Pimec signessin un acord de paritat al 50%. Foment, definida per González com la “casa dels empresaris grans”, continua allargant aquesta qüestió i assegura ara que no reconeix el preacord.

Precisament per tot plegat, el president de Pimec s’ha lamentat que “no veiem bona voluntat de Foment” i ha recordat que, a més, ara “amenacen amb judicialitzar el cas” perquè “tenen por de comptar”. “Si hem de comptar, comptem”, ha dit González, mentre ha volgut deixar clar que, després de mesos intentant negociar, “ara ens costaria acceptar una pròrroga de la decisió”.

“L’excusa d’anar esperant no la veiem bé” perquè “no veiem cap raó que serveixi per allargar aquest tema”, ha insistit González, que ha criticat “les poques ganes” de Foment per fer reunions i ha ratificat la idea que “no es dóna cap de les condicions per dir que [Fepime] és una entitat representativa”.

Més informació
La diputació de Barcelona i Pimec llancen Comerç 21
Els centres catalans de 'coworking' se sumen a Pimec
El comiat intern de Pujol i Montellà a Foment
Avui et destaquem
El més llegit