Pimes i coronavirus: "Preocupació, però sense dramatitzar"

La patronal calcula una davallada dels ingressos d’entre 71 i 108 milions d’euros diaris per a les pimes i autònoms catalans

El president de Pimec, Josep González, i altres responsables expliquen l'efecte del coronavirus en les pimes | ACN El president de Pimec, Josep González, i altres responsables expliquen l'efecte del coronavirus en les pimes | ACN

“Hi ha preocupació, però sense dramatitzar”. El president de Pimec, Josep Gonzàlez, ha tractat de “complexa” la situació de les petites i mitjanes empreses i els autònoms catalans, però confia que el coronavirus ajudarà a introduir plans de contingència a les companyies. La patronal calcula que l’impacte per a les pimes del Covid-19 és d’entre 71 i 108 milions d’euros diaris, i un 35,1% dels seus associats assegura que ja pateix algun tipus d'efecte provocat per l’expansió de la malaltia.

Les dades que ha ofert Pimec arrel d'un informe sobre el tema corroboren la frase de González: tot i que poc més d'un terç de les pimes i autònoms han notat de moment l'efecte del coronavirus en la seva activitat, dues terceres parts esperen que l'impacte s'intensifiqui en les properes setmanes. De fet, en un termini de tres mesos -el que es preveu que pot durar el creixement del brot- estimen que les petites i mitjanes empreses catalanes poden deixar d'ingressar entre 6.390 i 9.720 milions d’euros. 

Més info: Quatre apunts (econòmics) sobre el coronavirus

La patronal també ha fet un càlcul de l'impacte en el PIB que pot tenir -només pel que fa a les pimes i els autònoms-. Situen la xifra entre un 1,3% i un 2%. Sumat a l'efecte del Covid-19 en les grans empreses, la paraula recessió queda suspesa en l'aire, tot i que els responsables de Pimec no la descarten, amb molta prudència. 

Vendes i cancel·lacions 

Pimec ha fet una "enquesta exprés" a un miler dels seus associats per tenir una radiografia actual de la situació. "Les dades segurament canviaran molt ràpid; és una fotografia que es va movent", ha explicat el gerent de l'àrea institucional de la patronal, Àngel Hermosilla. La reducció de les vendes i les cancel·lacions de reserves són els àmbits en què les pimes més estan notant l'expansió del coronavirus: un 35,1% assegura que n'han patit, especialment de l'hoteleria i la restauració. 

La majoria dels qui han contestat a l'enquesta que n'han sofert -un 15,1%- indiquen que han registrat descensos de menys d'un 5% en l'activitat, mentre que els que xifren la caiguda de vendes o reserves en més d'un 20% són només un 6,3% del total. De cara al futur, també és el que més preocupa a les pimes, ja que gairebé un 62% creu que l'acabarà afectant. 

La reducció de les vendes i les cancel·lacions de reserves són els àmbits en què més s'ha notat l'efecte del coronavirus en les pimes

Pel que fa a la manca d'aprovisionament de materials i components, l'impacte és menor: un 71,9% assegura que no han tingut problemes en aquest sentit. "Això afecta més a les grans empreses", ha dit Hermosilla en referència als plans de Seat d'aplicar un ERTO si la situació del coronavirus s'allarga i no es pot garantir la producció. També és el primer problema per al sector industrial.     

Un 21% dels enquestats asseguren que han hagut d'augmentar els costos per fer front a les conseqüències econòmiques del Covid-19, mentre que un 18% indica que comencen a presentar tensions de tresoreria. El que menys noten, de moment, les companyies és un impacte a nivell laboral: només un 6% ha registrat un augment de les baixes dels seus treballadors i un 10% afirmen que s'ha deteriorat el clima laboral intern. Tot i això, gairebé un 31% de les pimes pensa que patirà un augment de baixes en les properes setmanes. 

El turisme tremola

El turisme és, en general, dels sectors més afectats. En tots els indicadors, excepte en l'aprovisionament, hi surt més mal parat que sectors com la construcció, el primari, la indústria i el comerç. La logística, però, també és de les que està patint més els efectes del coronavirus. "Les anul·lacions de serveis turístics no es limiten a la Setmana Santa, sinó que ja se'n comencen a veure de cara a l'estiu", ha indicat la directora de relacions laborals i negociació col·lectiva de Pimec, Elena de la Campa.

L'hoteleria i la restauració són els sectors més afectats en tots els indicadors excepte en l'aprovisionament, en què es registra un major impacte en la indústria

La cancel·lació de tots els vols directes entre els aeroports de l'Estat espanyol i els italians és la primera mesura que ha pres el Govern de Pedro Sánchez que afecta directament el turisme. Però abans d'això, moltes aerolínies ja havien anunciat que suspendrien rutes a zones que s'han convertit en l'epicentre del brot de Covid-19. 

González ha elogiat el paquet de mesures -entre les quals s'emmarca la prohibició dels vols entre Espanya i Itàlia- del president del Govern central, que també inclouen l'ajornament d'impostos o línies de crèdit per a empreses afectades: "Aplaudeixo les mesures de Sánchez, eren oportunes i se centren en una anàlisi completa; és una situació excepcional, amb un impacte econòmic molt potent".      

Més info: Les mesures econòmiques de Sánchez contra el coronavirus

Però el president de Pimec també creu que aquesta crisi ajudarà el teixit empresarial a replantejar-se certs aspectes. "Espero que aporti correccions en la manera com fem les coses diàriament. Necessitem plans de contingència alternatius: no podem basar tota la producció a peces que vénen d'un país molt llunyà, que aquesta vegada ha estat la Xina, però pot passar a qualsevol lloc", ha dit. 

"No totes les professions poden aplicar el teletreball, però hi ha mesures que esperem que s'explorin abans d'aplicar-ne de tan dràstiques com l'ERTO"

L'ERTO com a últim recurs

La patronal prepara un document de preguntes freqüents, ja que asseguren que han rebut moltes consultes comunes aquestes setmanes. A més, Elena de la Campa ha anunciat un reforç del servei d'assessorament i ha avisat que es poden produir EROs temporals, tot i que sigui l'últim recurs per a les empreses. "No totes les professions poden aplicar el teletreball, però hi ha moltes mesures de flexibilitat, que esperem que s'explorin abans d'aplicar-ne de tan dràstiques com l'ERTO", ha afirmat. 

En aquest sentit, González ha demanat "comprensió" en el cas que s'hagin d'aplicar expedients de regulació de l'ocupació: "Volem que es faci amb agilitat, si és necessari, que no sigui un procés llarguíssim d'estudi". I el president de serveis de salut i socials de Pimec, Antoni Torres, ha recomanat a les pimes i autònoms que "consultin freqüentment les fonts d'informació fiables" i que segueixin en tot moment els protocols establerts per les autoritats. 

Més informació
El Govern també prepara un pla econòmic contra el coronavirus
"L'abastament a Catalunya està garantit"
El preu del coronavirus
Avui et destaquem
El més llegit