Fracassar vol dir aprendre, la lliçó de vida (i empresarial) d'Àlex Roca

La Cambra de Sabadell va recuperar els Premis Cambra després de deu anys

Conversa entre Eloi Planes i Àlex Roca durant els Premis Cambra de Sabadell | Cambra de Sabadell Conversa entre Eloi Planes i Àlex Roca durant els Premis Cambra de Sabadell | Cambra de Sabadell

L'atleta Àlex Roca, que pateix una paràlisi cerebral amb un 76% de discapacitat física que no li ha impedit acabar curses de resistència com la Titan Desert, reivindica el fracàs com el millor camí per aprendre i superar-se a un mateix. "El fracàs no existeix", va resumir Roca durant l'acte de lliurament dels Premis Cambra, organitzats per la Cambra de Sabadell després de deu anys sense celebrar-se.

Àlex Roca: "El fracàs no existeix"

L'atleta va oferir una lliçó de vida amb la reivindicació de molts valors que són també imprescindibles per l'empresa. "Tots aquells moments de baixada o quan l'empresa no ens ha anat bé, hem extret un aprenentatge molt fort. Quina gràcia tindria la vida si tot fos perfecte? La vida és bonica perquè ens ofereix la possibilitat d'aprendre", va reflexionar durant la conversa amb Eloi Planes, president executiu de Fluidra.

Un repte a superar, per Roca, és que la societat es desvinculi el fracàs de la derrota i aconseguir canviar l'impacte que un mal resultat té a l'interior de les persones. "Entre el fracàs i l'èxit hi ha la resiliència", va emfatitzar.

Una realitat complicada a la nostra cultura, com va explicar Eloi Planes amb un exemple: "Un banc d'inversió americà volia muntar un acte a Barcelona amb empresaris que expliquessin els seus fracassos. Al final, em van dir que no ho feien perquè ningú volia explicar els seus fracassos".

Àlex Roca: "A vegades va bé parar, reflexionar, també a nivell empresarial. Pensar si l'estratègia és la bona"

Com a exemple va recordar la seva primera participació a la Titan Desert, una de les carreres de bici de muntanya més dures del món, el 2018. No va poder acabar, però li va servir per canviar la seva estratègia. Un any després, ho va aconseguir. "A vegades va bé parar, reflexionar, també a nivell empresarial. Pensar si l'estratègia és la bona", va assenyalar.

Una visió que compartia amb Eloi Planes, que va viure com un fracàs la sortida de la companyia a borsa el 2007. Després d'anys de creixement, la crisi va arribar i el negoci va caure: "Vam haver d'acceptar que la situació havia canviat i que havíem d'actuar diferent". Tot i recordar-ho com un fracàs i un mal moment, passat els anys la reflexió és més profunda: "Avui Fluidra és qui és perquè va passar per aquell fracàs". I Fluidra és el líder mundial en el sector de les piscines.

Les claus de l'èxit

Tots dos van reflexionar sobre quines són les característiques essencials que ha de tenir un empresari. Per Roca, es resumeix en esforç, superació i actitud. Per Planes, en humilitat, coratge, resiliència i optimisme.

La nova economia postpandèmia

La Cambra de Sabadell ha recuperat els Premis Cambra amb la voluntat d'acostar-se als empresaris de la demarcació i reivindicar-se com una entitat a tenir en compte en el desenvolupament econòmic. Més encara després d'una pandèmia que ha impactat l'economia i que obligarà a reformular el teixit empresarial.

Alberich: "Després de cada tempesta ve la calma"

"Després de cada tempesta ve la calma i hem de saber utilitzar tots els instruments al nostre abast per resistir i avançar", va reivindicar Ramon Alberich, president de la Cambra.

Els premis van comptar amb la participació del conseller d'Empresa, Roger Torrent, que va posar de manifest la necessitat d'evolucionar: "No ens conformem a tornar al febrer de 2020. Hem de mirar el futur, a través de 3 eines que serveixen per afrontar els reptes que ens faran més competitius: innovació, inversió i formació".

Roger Torrent: "Catalunya no té matèries primeres. El nostre petroli són les persones"

Un dels principals reptes, va indicar el conseller, és augmentar la relació entre la innovació i les empreses. "És imprescindible connectar la creativitat i les idees amb el teixit econòmic real i les capacitats productives. Som molt bons en recerca, però ens falta connectar-ho amb la producció", va reflexionar. Per això, va insistir, cal crear un ecosistema que ho afavoreixi.

Torrent va situar la innovació i la creativitat com l'únic camí pel país: "Catalunya no té matèries primeres. El nostre desenvolupament històric no ha estat per l'explotació de recursos naturals. El nostre petroli són les persones, el nostre desenvolupament s'ha basat en idees, talent i emprenedoria".

Dèficits històrics

Els Premis Cambra també van servir per posar de manifest algunes de les reivindicacions del teixit empresarial. "Ens preocupen els dèficits històrics en infraestructures dels Vallesos", va reiterar Ramon Alberich, que va reclamar solucions per la B-40 i la connexió del Vallès amb Barcelona pel projectat Túnel d'Horta.

A més, va emfatitzar la necessitat de disposar d'una llei de cambres pròpia a Catalunya per definir el finançament i les accions públiques i privades d'aquests organismes.

Els reconeixements

premis cambra sabadell

Els premiats durant els Premis Cambra de Sabadell | Parc de Recerca UAB

L'empresa Lípidos Santiga (premi al mèrit empresarial), l'empresari tèxtil Josep Bombardó (títol pòstum a la trajectòria personal) i el Parc de Recerca de la UAB (premi a la trajectòria d'una entitat) van ser els guardonats dels Premis Cambra.

Avui et destaquem
El més llegit