Projecte Singulars: el pont del talent jove

PIMEC organitza, en col·laboració amb el SOC, un projecte formatiu i d’integració laboral que contacta joves amb estudis i empreses en recerca de nous treballadors

El talent jove i l'ecosistema empresarial troben el seu espai de contacte al programa Projecte Singulars | iStock El talent jove i l'ecosistema empresarial troben el seu espai de contacte al programa Projecte Singulars | iStock

El desenvolupament econòmic d'un país es concreta quan les persones amb talent troben oportunitats laborals que encaixen amb les seves competències, estudis i habilitats professionals. La captació de talent per part de les empreses i la recerca de feina dels treballadors són dos processos que, tot i que complementaris, sovint necessiten assistència per completar-se. El Programa Projecte Singulars és un dels principals espais del país dedicats a satisfer aquestes necessitats, tant dels treballadors com de l'ecosistema corporatiu, fent de pont entre el talent jove i el mercat laboral.

Singulars es desenvolupa cada any de la mà de la patronal catalana de la petita i mitjana empresa, PIMEC, en col·laboració amb el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC). L'agrupació empresarial fa servir la cooperació entre diferents empreses, entitats i institucions del territori per inserir en el mercat laboral durant prop d'un any a persones joves menors de 29 anys i que no estiguin, en el moment d'optar al programa, cursant estudis oficials.

L'edició 2020-2021 del programa Projecte Singulars, que s'està executant en quatre comarques de la província de Barcelona, compta amb 270 participants. Per territoris, és el Vallès Oriental la que més aporta, amb 90 joves, seguida del Barcelonès, que hi ha inscrit 75 treballadors, el Vallès Occidental, amb 60, i el Bages, d'on han sortit 40 dels nous empleats gràcies a PIMEC i el SOC.

La distribució territorial de la feina del programa Projecte Singulars també està localitzada. A les diferents comarques on s'executa el projecte, els organitzadors centren la recerca de feina en els sectors més actius de la demarcació. D'aquesta forma, els joves integrats al mercat de la comarca del Barcelonès estaran més enfocats al món tecnològic; mentre que al Bages participen en processos industrials tradicionals. Al Vallès Occidental, els treballadors inserits per PIMEC i el SOC treballen en la digitalització de la indústria, mentre que al Vallès Oriental ho fan en la indústria 4.0 i els seus serveis auxiliars.

Futur i talent

Tres quartes parts de les persones usuàries del projecte en la seva edició d'enguany han aconseguit inserir-se al mercat de treball. Així, més de 192 joves han aconseguit un lloc de feina mitjançant Singulars. Els resultats, per a PIMEC, són molt satisfactoris, en tant que la pràctica totalitat de les persones joves inscrites al programa o bé han aconseguit feina o bé han tornat al sistema educatiu. Des de la patronal destaquen l'acompanyament i assessorament dels joves per part de l'entitat, que té com a objectiu establir carreres professionals a llarg termini per a tots els usuaris.

L'associació empresarial considera, de fet, altament positiu que un projecte de col·laboració público-privada, com és el cas de singulars, sigui tan exitós. Segons PIMEC, el seu programa assoleix tots els objectius principals de les polítiques actives d'ocupació, "que les persones guanyin ocupabilitat i transitin cap a un lloc de treball".

Segons la responsable de programes d'ocupació de PIMEC, Victòria Moreno, "El principal objectiu del programa Projecte Singulars és trobar sectors i ocupacions en el mercat laboral que tinguin demanda de talent". Segons la representant de la patronal, el projecte detecta joves amb talent i en recerca de noves alternatives professionals, "els forma i, per mitjà del Projecte Singulars, els qualifica per a aquests llocs de treball".

Més informació
Innobus, el talent jove porta a porta
Empresa impulsa l'emprenedoria amb el Programa Primer
BizBarcelona i el Saló de l'Ocupació se celebraran al novembre
Avui et destaquem
El més llegit