El full de ruta del Sabadell: 370 MEUR i en solitari

El conseller delegat de l'entitat César González-Bueno es mostra "satisfet" amb uns resultats que "entren dins dels objectius estratègics"

El Conseller Delegat de Banc Sabadell, César González-Bueno, durant la presentació de resultats de l'entitat  | Cedida El Conseller Delegat de Banc Sabadell, César González-Bueno, durant la presentació de resultats de l'entitat | Cedida

"La foto dels resultats de Banc Sabadell és bastant sòlida", destaca el CFO de l'entitat Leopoldo Alvear. El tercer trimestre de 2021 mostra, segons les dades del banc, dinàmiques positives en gairebé tots els marcadors de rendiment de l'activitat financera. El resultat net, que ha arribat fins als 370 milions d'euros de benefici, suposa un creixement del 82,4% en termes interanuals, si es compara amb els tres primers trimestres de 2020. El conseller delegat de l'entitat, César González-Bueno, es mostra "satisfet", afirma, amb la "bona dinàmica comercial" del banc, que, com ha emfatitzat durant la presentació de resultats de l'entitat, "està en línia amb les prioritats estratègiques".

El banc comunica, en aquest tercer trimestre, uns ingressos agregats en el que va d'any d'uns 3.633 milions d'euros, un 2,5% més que durant el mateix període de 2020. Dins aquest epígraf, el marge d'interessos mostra un creixement moderat, d'un 0,7%, llastrat pels mals resultats del primer trimestre de l'any, quan aquesta magnitud va registrar un descens interanual del 5,8%. La dada, però, entra dins de les projeccions que l'entitat establia per enguany, que en situaven el creixement en els low single digits. L'augment de les comissions està també dintre dels paràmetres establerts pels objectius de Sabadell, en un 7% - en la forquilla alta dels mid single digits, tot i el retrocés superior al 2% registrat durant els primers tres mesos de l'any que s'ha remuntat amb el bon comportament del mercat entre abril i setembre.

Alvear: "La foto dels resultats del Banc Sabadell és bastant sòlida"

Un dels principals motors dels resultats del Sabadell entre el gener i el setembre d'enguany ha estat la producció hipotecària. La tendència positiva del mercat immobiliari a l'Estat espanyol ha que, durant els nous primers mesos de l'any, la producció hipotecària del banc hagi arribat fins als 4.150 milions d'euros, una xifra un 55% superior a la del mateix període de 2020, tot i la lleugera baixada en termes intertrimestrals – 1.372 milions entre juliol i setembre del 21 contra 1.488 durant els tres mesos anteriors, un retrocés del 8%. Pel que fa als préstecs al consum, el resultat total s'ha quedat en 1.097 milions d'euros, encara per sota dels 1.382 MEUR que es van produir durant els primers nou mesos de 2019 però un 12% més que en 2020.

Els recursos de clients a l'entitat arriben fins als 157.930 milions d'euros, un creixement del 6,6% en termes interanuals. Si s'extreuen les dades de la filial britànica TSB, amb una evolució trimestral molt positiva, la dada es queda en 116.421 MEUR, amb un increment relatiu del 4,5%, tot i que en el darrer trimestre la dada es queda igual: entre el juliol i el setembre els recursos de clients han augmentat un 0,4%. Dins aquest epígraf, destaquen els 142.292 milions d'euros de saldos de comptes a la vista, mentre que els dipòsits a terminis arriben fins als 15.765 MEUR. Pel que fa a recursos de clients fora de balanç arriben fins als 41.669 MEUR, un 13% per sobre dels primers nou mesos de 2020.

Tot plegat deixa l'entitat amb una posició de liquiditat "còmoda", en paraules de González-Bueno, per elements més enllà del capital. La ràtio CET1 fully loaded, que se situa en el 12,12%, està amb prou feines per sobre dels objectius establerts per l'ens per 2021 – per sobre del 12% - però el buffer de MDA, que havia de situar-se en 350 punts bàsics, arriba fins als 388. Pel que fa a la liquiditat, la ràtio de cobertura arriba fins al 223%. "Malgrat tot – celebra el CEO – continuem generant capital".

Reestructuració i estalvi

Durant els darrers dos exercicis, com indica el mateix González-Bueno, Sabadell ha hagut d'entendre que "només augmentant els ingressos no s'arribaria a superar la complexitat econòmica de l'entorn per a la banca". El pla de reestructuració de l'entitat, que havia de suposar un estalvi anual de 100 milions d'euros, ha acabat amb una projecció d'estalvi de 130 MEUR. Els costos recurrents, després dels plans de remodelació de l'entitat – que han afectat tant a força de treball com a oficines – mostren una reducció de la despesa corrent del 2,9%. "Els clients exigeixen preus cada cop millors, i per ser rendible s'han d'adaptar cada cop més els costos".

González-Bueno: "Tothom va entendre que només amb un augment d'ingressos no era suficient per a superar la complexitat econòmica de l'entorn"

"A ningú li agrada haver de reduir llocs de treball – lamenta González-Bueno – i menys a la direcció". L'Expedient de Regulació de l'Ocupació signat enguany per l'entitat ha estat un dels factors clau per a la seva sostenibilitat i el seu projecte d'estalvi. El conseller delegat, en aquest sentit, celebra un expedient que "s'ha fet molt bé", amb una adhesió del 100% de la representació sindical. De fet, el directiu destaca que, tot i la vaga que es va produir a l'octubre, les negociacions "mai van afectar materialment el servei als clients".

Un altre dels factors més conflictius de la reestructuració de l'entitat va ser el tancament d'oficines físiques en tot el territori espanyol, una qüestió que, com apunta el conseller delegat, va més enllà de l'estalvi immediat, i respon també a un canvi de la relació amb el client. "Hi havia un excés d'oficines i una transformació digital dels hàbits de consum", apunta González-Bueno, que recorda que l'Estat espanyol és un dels territoris amb més sucursals bancàries del món. El canvi cap als canals telemàtics, de fet, no ha afectat l'activitat bancària. "Tot i el que es podia esperar – celebra el directiu – estem veient un creixement de l'activitat comercial tot i la reducció d'oficines". Amb tot, l'entitat ha assolit una reducció de costos interanual del 2,9%, cosa que ha aconseguit que la relació entre costos del grup i volum de negoci baixi fins al 0,84%, set punts bàsics per sota de la dada del tercer trimestre de 2020.

Res es ven, res es compra

Un dels desenvolupaments positius en els resultats de l'entitat ha estat el rendiment de la filial britànica de Sabadell, TSB. La representació del banc a Regne Unit ha aportat des de principi d'any uns 82 milions d'euros al compte de resultats de Sabadell – una diferència abismal respecte dels 155 milions de pèrdues registrats durant l'any anterior. El benefici net de TSB ha arribat entre el gener i el setembre d'enguany a 97 milions de lliures. "La satisfacció pel seu desenvolupament és molt alta", apunta González-Bueno, que descriu l'entitat com "un gran contribuent" al rendiment de Sabadell.

 "Desenvoluparem la nostra activitat en solitari, dins el nostre perímetre i amb els nostres actius"

Davant aquesta situació, i després de rebutjar l'oferta "no sol·licitada" per l'entitat presentada per Co-Operative Bank superior als 1.000 milions de lliures, segons mitjans britànics, González-Bueno ha emfatitzat que "no s'estudiarà cap operació corporativa" que es presenti. Segons el conseller delegat, de fet, davant l'oferta rebuda no es van arribar a produir negociacions ni reunions de cap mena. "No iniciarem cap actuació corporativa en aquest moment".

El consell d'administració, com ha apuntat el conseller delegat, no es planteja cap operació de venda, però tampoc d'adquisicions corporatives. "Desenvoluparem la nostra activitat en solitari", assegura González-Bueno. En aquest sentit, veu l'entitat actuant "dins el nostre perímetre i amb els nostres actius – i fer-ho bé", conclou el directiu.

Més informació
El crèdit i l'estalvi disparen el benefici de Sabadell fins als 370 MEUR
Sabadell entra amb un 25% al capital de Doctor Energy
Banc Sabadell inicia un nou ERO
Avui et destaquem
El més llegit