Sancionar els morosos com a campanya electoral

La patronal Pimec organitza el primer debat econòmic en el marc de les eleccions generals del 28 d'abril

Els candidats que es presenten a les eleccions generals del 28A debaten a Pimec | Cedida Els candidats que es presenten a les eleccions generals del 28A debaten a Pimec | Cedida

La morositat, el finançament i les relacions de comerç han estat els tres temes protagonistes del debat de Pimec en el marc de les eleccions generals al Congrés dels Diputats del pròxim 28 d'abril. Abans de començar, però, amb els candidats de cada partit, el president de Pimec, Josep González, ha defensat la necessitat d'instaurar un "capitalisme inclusiu" i, sobretot, de lluitar contra la morositat de les grans empreses: “La mitjana de pagaments de moltes empreses de l’Ibex 35 és de 140 dies, quan la llei marca que ha de ser de 30+30”. No hi ha faltat tampoc la crítica a la “creixent desigualtat econòmica": “Ara molta gent està contenta de cobrar 1000 euros”.

Més info: Pimec i Foment, un matrimoni amb separació de béns

Els convidats polítics al debat econòmic eren de primera fila: Gerardo Pisarello (En Comú Podem), Joan Capdevila (ERC), Ferran Bel, (Junts per Catalunya), Montse Mínguez (PSC), Joan López Alegre (PP) i Toni Roldán (Ciutadans). Sense massa presentacions més, un dels temes que més interès ha suscitat entre el públic format principalment pels membres de la patronal Pimec ha estat el règim sancionador per lluitar contra la morositat.

Una solució a la morositat

Excepte López Alegre, del Partit Popular, que no s’ha manifestat ni a favor ni en contra, els representants de tota la resta de forces polítiques han proposat aplicar un règim sancionador a les empreses que no paguin dins el termini com a mesura principal de lluita contra la morositat. Gerardo Pisarello, actual primer tinent d’alcalde de Barcelona, ha assegurat que la gestió que ha fet l’Ajuntament de la ciutat comtal és molt meritòria: “Nosaltres paguem al 60% de les empreses subcontractades a les quals les empreses contractants no han pagat dins del termini”.

Excepte el PP que no s’ha manifestat ni a favor ni en contra, els representants de tota la resta de forces polítiques han proposat aplicar el règim sancionador

Montse Mínguez, del PSC, també ha parlat de les virtuts de l’Ajuntament de Lleida, del qual ella també és primera tinent d’alcalde, en el camp del pagament a les petites empreses. A més, s’ha mostrat d’acord amb les lleis per afrontar el problema de la morositat. Tot i això, Bel li ha recordat que el seu grup parlamentari, Junts per Catalunya, no va aconseguir posar-se d'acord amb el Partit Socialista quan defensava el règim sancionador al Congrés dels Diputats.

Banca pública versus privada

En el marc del debat de Pimec per a les eleccions generals del 2019, banca pública contra banca privada és el mateix que Pisarello i En Comú Podem contra Roldán i Ciutadans. El primer tinent d'alcalde de Barcelona defensa la importància de crear una banca pública "forta" per tal que aquesta ajudi la petita i la mitjana empresa alhora que dóna ple suport, per exemple, als crèdits de l’Instituto Oficial de Crédito.

Debat Pimec eleccions generals

Fotografia de Samuel Martínez 

Mentrestant i en sentit oposat, Roldán rebutja completament els esforços per reforçar la banca pública: “Aquest país l’han arruïnat les caixes d’estalvis i volem donar poder a la banca pública, un altre cop?”.

Les inversions de Catalunya a Espanya i viceversa

Tres dels convidats han deixat molt clara la seva postura d'equiparar la inversió que es fa a Catalunya amb el PIB català. Aquest és el cas de Joan Capdevila, Ferran Bel i Gerardo Pisarello. Els representants de la resta de formacions han passat de perfil sobre aquesta qüestió, encara que tampoc han volgut negar la majore

De fet, López Alegre ha demanat equipar les inversions al PIB, però ha recordat que “les inversions fetes a Catalunya no són les úniques que afecten els catalans”. Roldán s'ha mostrat proper al seu posicionament. 

Mentre que López Alegre assenyala que "Catalunya ven més a Cantàbria que als Estats Units", Bel aclareix que Catalunya ven actualment més a l'estranger que a Espanya

Pel que fa al comerç, Bel ha reivindicat que ara per ara Catalunya ja ven més a l’estranger que a la resta de l’Estat, encara que això no implica que s'hagin de descuidar les relacions comercials amb la resta de l'Estat espanyol.

De nou, López Alegre ha assenyalat, en un dels pocs moments en què s’ha parlat d’independència, que les relacions comercials entre Catalunya i Espanya se’n ressentirien moltíssim i això interessa "molt poc" als catalans, de la mateixa manera que ha insistit que “Catalunya ven més a Cantàbria que als Estats Units”.

L'energia del futur

En els instants finals, Mínguez ha explicat la importància de donar prioritat a la construcció d’instal·lacions d’energia solar, ja que, segons la socialista, “no pot ser que a Alemanya hi ha un milió d’aquestes instal·lacions i a Espanya només 1000”. 

També Bel ha afegit que el preu de l’energia és un dels problemes que s'han de solucionar de cara al futur. “S’hauria de fer un pla estratègic i sostenible, que permeti a les empreses ser competitives”. López Alegre ha remarcat la importància que es continuï treballant per tal que la petita i la mitjana empresa vagin guanyant terreny a les grans en el sector energètic. 

Més informació
Foment i Pimec arriben a un acord per a la representativitat
Pimec posa la directa pel recompte de la representativitat empresarial
Avui et destaquem
El més llegit