El sector logístic es posa deures per atraure talent

Un estudi de Prologis desvela que a Europa costa trobar la mà d'obra suficient per abastir totes les feines necessàries

El sector logística es posa deures per atraure treballadors que els manquen El sector logística es posa deures per atraure treballadors que els manquen

Sota el nom de Realitat i anàlisis de l’impacte de l’escassetat de mà d’obra qualificada, així com de les estratègies per captar, formar i retenir talent, la multinacional del sector de logística Prologis ha presentat un treball que no només constata la manca de mà d'obra que es viu, ja actualment, en el sector de la logística, sinó que posa deures a les empreses que el conformen per tal "d'aconseguir fer-lo més atractiu de cara al possible empleat", tal com ha assecurat Dirk Sosef, vicepresident d'investigació i estratègia de Prologis Europa. 

Més info: La contractació logística a Catalunya creix un 53%

Sosef ha enumerat quatre punts que culminen i, al mateix temps, donen sentit a l'estudi. Són les quatre línies que les empreses de logística han de seguir per "captar, consolidar i retenir" els treballadors que els manquen ara i que es preveu que els faltin, també, en el futur: millora en les característiques dels edificis, millora de les característiques de les instal·lacions addicionals, millora de les línies de transport, i desenvolupament de la trajectòria logística i compromís amb la comunitat. 

Pel que fa a les millores en les instal·lacions addicionals, el vicepresident de Prologis ha destacat les pistes de pàdel de les que gaudeixen els treballadors als centres de Madrid, o els camps de futbol del sud dels Països Baixos. Pel que fa al transport, Sosef ha fet menció dels busos llançadora que funcionen en alguns punts de Gran Bretanya o de les aplicacions mòbils que ja s'estan desenvolupant per compartir transport entre els empleats de les empreses. Són casos que, per al directiu, exemplifiquen els esforços que s'estan començant a fer per tal de solucionar la manca de mà d'obra que pateix el sector. 

Tendència existent, però menys pronunciada a l'Estat espanyol

A banda de Dirk Sosef, també han format part de la taula de presentació de l'estudi, que més endavant s'ha transformat en una taula rodona, representants de diferents empreses i associacions espanyoles amb presència en l'àmbit de la logística. Gustavo Cardozo, de Prologis Iberia, ha assenyalat que a l'Estat també manca mà d'obra en el sector de la logística i que això no s'entén tenint en compte les dades d'atur que encara pateix Espanya. Segons ell, l'administració pública "hauria de formar desempleats per tal que es puguin incorporar al mercat laboral de la logística". Sosef ha corroborat la seva versió, tot i que l'ha puntualitzat afegint que "encara que Espanya és el cinquè país d'Europa amb més llocs de treball de magatzem, les dades de manca de mà d'obra no són tan exagerades com a la resta d'Europa". 

Israel Escribano, director regional logístic d'Adecco, ha reflexionat que és "importantíssim fer més atractiu el sector" i incentivar la formació d'una mà d'obra intermèdia. S'ha mostrat convençut, a banda, de la necessitat de fer un canvi en la forma d'entendre les contractacions. "Ara és molt difícil aconseguir un carretoner amb experiència de vuit anys que accepti segons quines feines, per tant, hem de formar nous treballadors i confiar-hi". 

El sector vol més dones

Quan Xavier Domínguez, de la fundació ICIL, que ha moderat la taula, ha preguntat a Albert Sogas (Grup Uno CTC) pel paper de la dona en el sector de la logística, el directiu del grup Uno CTC no ha vacil·lat ni un segon: "les dones, per exemple, són millors carretoneres que els homes". Ha explicat que el sector de la logística vol que més dones hi accedeixin i que "des de CTC no es fa cap mena de distinció per sexes". Tots els altres directius han estat d'acord amb l'opinió de Sogas. 

Més informació
La contractació logística es dispara un 56% a Barcelona
La contractació logística es duplica al primer trimestre
El sector logístic avança ferm cap a l’eficiència
Avui et destaquem
El més llegit