Ha arribat el moment del teletreball?

Parlem amb professionals acostumats a flexibilitzar la jornada laboral quan les recomanacions sanitàries pel coronavirus han canviat l'escenari per una "contenció reforçada"

El Govern espanyol vol estimular el teletreball | iStock El Govern espanyol vol estimular el teletreball | iStock

Està passant i molts no s'ho creuen. El teletreball està imposant-se en aquesta crisi per l'amenaça del coronavirus i fins a la ministra d'Hisenda i portaveu del Govern espanyol, Maria Jesús Montero, ha demanat a les empreses que "facen fàcil" als seus empleats el fet de treballar des de casa, en declaracions a la Cadena SER. Aquest dilluns el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha parlat de teletreball i flexibilitat. Per, és fàcil, de la nit al dia, instaurar un sistema de feina en remot? "Si no haguera aparegut el coronavirus, en Espanya el teletreball seguiria sent cosa de quatre gats. Fins ahir, només el 3,6% de les persones treballaven des de casa", apunta David Blay, periodista, expert en teletreball i autor del llibre ¿Por qué no nos dejan trabajar desde casa? (Círculo Rojo Editorial, 2016).

  Més info: Per què no ens deixen treballar des de casa?   

"Quan una cosa passa per obligació i no per inèrcia, és molt difícil que s'establisca", considera Blay. "Crec que vertaderament no és el moment del teletreball perquè les empreses no ho estan fent per convenciment, l'estan implantant perquè no tenen més remei", anota. Amb tot, Blay sí que crec que la situació obre un debat perquè "el teletreball està fent que les economies no caiguen tant com havien de caure".

David Blay: "Crec que vertaderament no és el moment del teletreball perquè les empreses no ho estan fent per convenciment"

Segons recull l'ACN, l'Ibex-35 ha inaugurat la sessió d'aquest dimarts amb un creixement lleugerament superior a l'1%, una xifra que contrasta amb el descens del 8% registrat dilluns i que marca una de les pitjors jornades en la història del selectiu espanyol arran de l'onada de pànic provocada pel coronavirus. De fet, fonts tan autoritzades com la del professor Santiago Niño-Becerra, que aquest dilluns ha analitzat l'impacte en l'economia del COVID-19, mantenen que "a les borses europees hi haurà un acord a la Unió Europea i suspendran l'activitat, si un miracle no reverteix aquesta situació". Mentrestant, les empreses, sobretot les grans, ja estan aplicant mesures de teletreball.

Més info: El preu del coronavirus

L'asseguradora Zurich, el Banc Santander a Madrid (on les restriccions són molt intenses), fins i tot el Banc Central Europeu ha enviat a 100 empleats a treballar des de casa. El que és cert és que dins del marge que té una empresa per decidir que la prestació dels serveis es realitze des del domicili del treballador, això no pot suposar el minvament de drets laborals, com apunta Laura Molla, advocada i sòcia de GMR Management, ja que "hauria de facilitar-li al treballador els mitjans per a l'acompliment de la seua activitat i si el treballador es negara a la prestació de la seua activitat laboral d'aquesta manera, entenc que, en tractar-se d'una mesura que podria incardinar-se dins dels deures del treballador establits en l'art. 5 b) de l'Estatut dels Treballadors, seria sancionable per l'empresa".

A Catalunya, per exemple, que ja ha estat sacsejada per la cancel·lació del Mobile World Congress, ja són moltes les companyies que ja estan aplicant mesures d'aquest tipus i que estan esperant, per si passa, l'obligatorietat del teletreball. És el que explica Gina Tost, professional del sector dels videojocs i col·laboradora de VIA Empresa, qui assegura que la seua companyia, singapuresa, ja ha passat el confinament dels treballadors en la seu asiàtica i que "a la nostra oficina filial de Barcelona tothom està preparat".

Com comenta Tost, en la seua companyia és fàcil perquè "nosaltres fem videojocs, i la feina surt igual, està tot molt informatitzat i preparat, però si fas producció de peces, és impossible. Les feines més administratives poden teletreballar, però en altres empreses catalanes sé que han preparat els seus equips informàtics i que cada tarda s'han de portar el portàtil cap a casa per si de cas", explica la professional.

Certament les empreses tecnològiques són les que s'adapten aquests dies amb més facilitat a les recomanacions sanitàries del ministre Ylla. Juan Luis Hortelano, a banda de nou president de Startup València, és empresari en una firma de dades i anàlisi, Blinkfire Analytics, que té la meitat de l'equip a Chicago, als EUA. "Les tecnològiques estem més acostumades. Nosaltres tenim una política súper flexible però si calguera tancar pel coronavirus, podríem continuar treballant des de casa sense problemes", apunta Hortelano. La seua ciutat és València, on a banda de prepcupar-se per les empreses, la ciutat està bolcada en la celebració de la festa de les Falles, que arrenquen oficialment el pròxim cap de setmana i, de moment, segueixen programades amb normalitat. 

El meló (laboral) que s'obre ara

En plena crisi, la ministra Montero també ha afirmat aquest matí de dimarts que el Govern espanyol preveu impulsar "mesures d'estímul" per a les empreses per facilitar el teletreball i evitar acomiadaments pel coronavirus. Suficient o no, aquelles companyies que ja tenen implantat un sistema de control no físic ja compten amb molt de camí avançat en aquesta crisi, perquè minimitzen l'impacte que els puga ocasionar una eventual marxa de treballadors cap a les seues llars. Elena Benito, CMO de BeeBole Control Horario, eina per al registre horari destaca que "situacions com les que estem vivint posen en relleu el retard que portem en la naturalització del treball en remot. Aplicacions com la nostra, per al control horari i el seguiment de projectes des de qualsevol lloc o dispositiu, són fàcils d'implementar. Molt més difícil és canviar la cultura organitzativa de l'ocupador i de l'empleat...", comenta.

Elena Benito:  "Situacions com les que estem vivint posen en relleu el retard que portem en la naturalització del treball en remot"

David Blay està en aquesta línia i apunta que a Espanya "som un país de serveis de cara al públic, per tant, podem tenir menys facilitats; a més és que he vist que la gent no té formació, la gent no sap com fer-ho; si té xiquets com treballa des de casa? El teletreball no és per a tot el món. Hi ha qui treballa bé en remot i qui no, per això he deixat els missatges directe de Twitter oberts per si la gent m'ha de consultar qualsevol cosa", apunta Blay.

Més optimista és Hortelano, que considera que possiblement "inicialment serà un desastre, però pot ser un punt d'inflexió perquè millore el teletreball i millore la conciliació, etc.". Tanmateix, per a Gina Tost la situació pot ser un revulsiu. "Porto molt de temps dient que el nostre país necessita un incentiu per la contaminació, etc. Crec que és positiu sempre que t'ho puguis manegar, tinguis a casa la connexió adequada... Igual fer-ho tota la setmana és molt bèstia, però considero que és una prova de foc".

Més informació
BBVA, Santander, Volkswagen... Com reaccionen les grans empreses al coronavirus?
Avui et destaquem
El més llegit