Els terminis de pagament de les cotitzades superen els 190 dies

La Plataforma Multisectoral contra la Morositat denuncia que les empreses de l'IBEX i la resta de mercats en continu tripliquen el període legal de pagament de factures

Les cotitzades espanyoles tripliquen els terminis de liquidació de factures establerts per la Llei de Pagaments | EP Les cotitzades espanyoles tripliquen els terminis de liquidació de factures establerts per la Llei de Pagaments | EP

La Plataforma Multisectorial contra la Morositat denuncia els significatius retards en el pagament de factures de les empreses cotitzades espanyoles. Segons l'informe anual de balanços del sector financer que publica l'entitat, les empreses de l'IBEX 35 i la resta del mercat de continu triguen de mitjana 191 dies en liquidar les seves factures, més del triple del termini legal permès de 60 dies. L'any 2020, segons registra PMcM, els terminis de liquidació de factures van créixer en 15 dies, des dels 176 de 2019.

Per sectors, és el del comerç i serveis el que registra una trigança més gran en el pagament de les seves factures, amb una mitjana de 294 dies, prop de cinc cops el màxim permès. El sector de Construcció i Immobiliari arriba fins als 275 – cinc menys que el 2019 – mentre que el d'indústria es queda en 178. L'energia seria el sector que paga amb millor ajustament als terminis, amb 121 dies, just per sobre del doble del límit permès.

Segons registra PMcM, els retards en els terminis de pagament de factures de les empreses no financeres de l'IBEX contrasta amb els cobraments d'aquestes. L'informe mostra que les mateixes companyies que arriben a xifres rècord pel que fa als terminis de pagament, retallen els de cobrament fins als 61 dies, exactament al límit permès.

En paraules del president de la Plataforma, Antoni Cañete, l'actual context de pandèmia planteja un escenari en què "les pimes i autònoms necessiten urgentment una injecció de líquid sense cost". Davant aquest escenari, el també president de Pimec es pregunta per què "moltes pimes van haver de demanar préstecs i endeutar-se, posant en perill la seva continuïtat, mentre que algunes de les cotitzades segueixen incomplint la llei de pagaments".

Més informació
Contra la morositat es pot fer més
Antoni Cañete, una vida de lluita contra la morositat
Avui et destaquem
El més llegit