El tèxtil català i la indústria 4.0: ara o mai

La transformació a cap a la indústria 4.0 és imprescindible per la supervivència del sector tèxtil a Catalunya

Màquina tèxtil | iStock Màquina tèxtil | iStock

La transformació a la indústria 4.0 s'ha convertit en una assignatura fonamental per la indústria catalana. No fer-ho posa en risc la continuïtat de molts negocis i fa disminuir la competitivitat com a país. La intel·ligència artificial, el big data, la robotització o el treball en el núvol són tecnologies imprescindibles per guanyar aquesta competitivitat i ser més eficients.

Un sector històric a Catalunya és el del tèxtil i moltes empreses familiars han vist els últims anys com treballar per grans marques ha estat l'única via de supervivència. "Quan es produeix per empreses com Inditex o Mango, t'exigeixen més per ser més competitiu. Has de jugar Champions. O t'adaptes a les seves necessitats i requeriments, o estàs fora", resumeix Àlex Grau, de Grau SA, una tèxtil nascuda al segle XIX a Sabadell.

Miquel Ribé: "Fer-ho no és una opció, és una obligació si volem ser competitius"

Aquesta exigència es transforma en la necessitat d'oferir uns estàndards, de qualitat, uniformitat i control de traçabilitat que només poden aportar les tecnologies de la indústria 4.0. "Soc optimista amb la transformació a la indústria 4.0. Fer-ho no és una opció, és una obligació si volem ser competitius. Si no, en cinc o deu anys, estarem fora del mercat", resumeix Miquel Ribé, de la Fundació per la Indústria.

Per aquest motiu, des de la Fundació per la Indústria ofereixen assessorament i organitzen trobades, conjuntament amb ACCIÓ, on empreses pioneres expliquen la seva experiència en aquest camp. "En els últims cinc anys ha estat una revolució i amb la Covid hem vist que aquesta transformació era més que necessària", destaca sobre la indústria 4.0.

El sector tèxtil, pioners històrics

"El sector tèxtil sempre ha estat pioner en l'automatització i la digitalització, ja ho van ser amb les màquines de vapor", detalla Agustí Escarré, d'Escarré Automatización y Servicios, companyia que assessora empreses en el seu procés de digitalització i transformació. Va ser el sector tèxtil qui va liderar la innovació a Catalunya durant dècades, sent una indústria molt potent i rellevant.

Però la crisi dels 2000, provocada per les deslocalitzacions, va deixar tocat aquest sector. Moltes empreses van abaixar la persiana i, les que van sobreviure, no disposaven dels recursos necessaris per afrontar grans canvis i inversions. Però Escarré també detecta una presa de consciència en els darrers anys: "S'ha donat una empenta molt gran per recuperar la inversió i reautomatitzar".

Grau: "Ens jugàvem el futur de l'empresa"

"Més que una aposta voluntària i inspiracional, ha estat una necessitat. O féiem bé les coses, o estàvem fora. Ha sigut una aposta triple. Ens jugàvem el futur de l'empresa. Sense haver fet aquest camí, ja no hi seríem", destaca Àlex Grau.

Com fer el pas?

La majoria d'empreses són conscients que per seguir al mercat cal avançar en la indústria 4.0, com resumeix Escarré: "Són les marques que estan empenyent els clients a donar traçabilitat i dades". Indústria 4.0 és eficiència, reducció de costos, traçabilitat; competitivitat: S'ha de continuar invertint i controlar el cèntim, perquè els marges són molt petits". "Si Inditex et demana 100.000 metres, volen que tots siguin iguals", resumeix Grau.

Però sovint el que més costa és començar, fer el primer pas, tal com explica Miquel Ribé: "El desconeixement genera certa inquietud quan parles de robotització o intel·ligència artificial. Ho veuen una cosa molta tecnificada i els fa respecte entrar en un món que no coneixen i que pot tenir un cost elevat".

El primer pas

Des de Grau SA el primer que van fer és buscar assessorament extern i van arribar a Escarré: "És molt important. Som tintorers i acabadors, però a nivell de tecnologia hi ha experts. El món va cap a l'especialització. Pretendre saber de tot, fa que no acabis sabent de res". L'objectiu era aconseguir una producció homogènia, sense diferències segons l'operari encarregat en cada moment. I, després d'una auditoria tecnològica, van decidir robotitzar molts dels seus processos. I, garantint una recopilació de dades en temps real, per actuar immediatament davant de cada incidència.

Àlex Grau: "Ha suposat molta inversió, però ens està donant molts fruits"

"Ha suposat molta inversió, però ens està donant molts fruits. Avui en dia és impensable no poder treballar d'aquesta manera i continuar depenent de la inspiració de cada treballador. Tenir aquest sistema ens ha marcat la diferència", resumeix Grau.

Un canvi de mentalitat

Sovint, una de les dificultats en els processos de transformació digital es troba dins de la mateixa empresa. Així ho resumeix Àlex Grau: "Sempre que intentes canviar la cultura de l'empresa, tens reticències. Per edat, per desconeixement o per pors a no ser necessari".

I és que un debat present és si aquesta gran transformació acabarà amb milers de llocs de treball. "Vam eliminar la intervenció humana en el cicle", reconeix Àlex Grau. Tot i això, la presència humana continua sent imprescindible: "El factor humà continua sent molt important. No tant per fer, sinó per controlar, verificar".

I a la pregunta de si aquest procés ha suposat que Grau SA tingui menys treballadors, comenta: "En el nostre cas, més aviat és el contrari. Fer més bé les coses, més ràpid i a menys cost, ens ha permès fer més volum de feina i, per tant, més gent. La productivitat ha augmentat molt i hem necessitat més gent". Tot i això, una dada és evident: el 1930, l'empresa tenia uns 400 treballadors. Ara en són uns seixanta i produeixen el triple. És a dir, la indústria 4.0 no és cap novetat i la indústria sempre s'ha hagut d'anar adaptant els canvis. Fer-ho ara, esdevindrà imprescindible per sobreviure.

Reportatge elaborat en col·laboració amb la Fundació per la Indústria.

Avui et destaquem
El més llegit