Vegara reivindica una revisió dels tractats europeus

L'economista i ex secretari d'Estat espanyol d'Economia, David Vegara, inaugura la Jornada dels Economistes 2015 a Barcelona

La Jornada dels Economistes 2015 ha reunit aquest divendres a Barcelona nombrosos professionals del sector per reflexionar del capital de Catalunya, de les seves suficiències i mancances. Com a part del programa, l'economista català i ex secretari d'Estat espanyol d'Economia, David Vegara, ha pronunciat la conferència inaugural presidida pel conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, i pel degà del Col·legi d'Economistes –l'entitat organitzadora-, Joan B. Casas. El discurs de Vegara ha repassat com s'ha desenvolupat la crisi econòmica en el marc de la Unió Europea i els instruments que els Estats membres han creat i/o potenciat per fer front a la recessió.

Segons Vegara, la crisi va mostrar que "la pèrdua d'accés al finançament dels Estats pot tenir uns efectes devastadors". L'economista considera que durant la crisi a Europa es va posar de manifest que "la magnitud dels problemes acumulats a Grècia feia necessari comprometre uns volums més elevats que els habituals d'un programa normal de finançament del FMI". Vegara, bon coneixedor de la realitat europea com a actual assessor del Fons Europeu de Rescat, defensa que "no s'han produït avenços en una política fiscal federal dels Estats membres".

Exigència de canvis legals
Vegara, que ha repassat els diferents instruments de control financer desenvolupats per la Unió Europea en aquests anys, com el MEDE (Mecanisme Europeu d'Estabilitat), ha reivindicat una revisió dels tractats europeus. "Sembla que les piruetes legals que s'han anat fent sense obrir un meló d'un nou tractat europeu han arribat al seu límit", ha afirmat alhora que recordava que, precisament el MEDE "és una institució europea que formalment no és prevista als tractats".

Després d'un període convuls al continent europeu, Vegara considera que a l'actual esquema fiscal la inspecció serà "més intrusiva que en el passat i exigirà que s'estigui a l'altura dels reptes". Un futur que ve marcat, segons l'expert, per l'exigència de canvis, ja que, per exemple, "hi ha un problema de disseny defectuós del marc de gestió de crisis en països que necessiten assistència financera. La integració europea té el seu propi ritme: sortim de la crisi amb més lligams però també amb més tensions", ha ressolt.
Avui et destaquem
El més llegit