Worldsensing tanca una ronda de 8,3 MEUR per completar la seva transformació

La companyia liderada per Ignasi Vilajosana, pionera en smart cities, destinarà aquesta inversió a la seva reorientació com a actor d’operational intelligence'

Ignasi Vilajosana is CEO and cofounder of Worldsensing,  | Ceded Ignasi Vilajosana is CEO and cofounder of Worldsensing, | Ceded

La companyia barcelonina Worldsensing acaba de tancar una ronda de finançament de 8,3 milions d’euros per tal de reforçar el seu impuls en el mercat de les ciutats intel·ligents. Els fons que aporten aquests diners són McRock Capital, ETF Partners i Cisco Investments, aquest últim reforçant la seva posició a Worldsensing. Ignasi Vilajosana, CEO i cofundador de la companyia, destaca a VIA Empresa que amb aquest acord “busquem poder duplicar la facturació cada exercici durant tres anys”. Al 2016, els seus resultats van fregar els cinc milions i enguany auguren unes vendes d’entre 7,5 i 9 milions d’euros. 

Completar la transformació

Les negociacions per tancar aquesta ronda s’han allargat durant nou mesos i s’han completat amb una xifra superior a la que inicialment pretenia l’empresa. “Buscàvem set milions d'euros”, reconeix Vilajosana. Tal com anava Worldsensing, apunta, “per mantenir un creixement del 50 o 60% anual no necessitava una ronda. Ens vam plantejar si seguir així i mantenir una companyia sostenible o li donàvem un impuls més”.

“Busquem poder duplicar la facturació cada exercici durant tres anys”

L’opció d’aquest nou impuls significa “preparar l'organització per passar d'una companyia que primer va ser de wireless sensor network, després de solucions i ara d'operational intelligence”. Des dels seus inicis, l’esperit de Worldsensing ha estat “extreure valor de la informació i facilitar a tercers la presa de decisions”. Una idea que ha anat evolucionant amb el mercat de tal manera que ara “no només et dono la solució, sinó que també t'agrego informació de múltiples solucions i et dono el valor”, diu Vilajosana, que l'any passat rebia el Premi Jove Empresari de l'Aijec. 

Aquest següent esglaó que afronta l’empresa està suposant una transformació organitzacional. “Des de principi d'any hem passat de 50 persones a les 73 que som avui i amb la idea de ser 80 o 90 a final d'any”, diu un Vilajosana que anuncia que obriran bases als Estats Units i potser a algun país asiàtic. “Estem fent transformació del model de negoci. Ja no només venem els productes tradicionals que teníem, sinó també el software i solucions que s'hi associen”, afegeix.

Després de buscar capital internacional, Worldsensing finalment ha pogut “alinear els astres” amb la inversió de McRock, ETF i Cisco. “Només necessitàvem tres milions d'ETF, però ells van dir que com a mínim hi posaven 4,5”, aclareix el responsable de Worldsensing sobre el motiu que la xifra final hagi ascendit als 8,3 milions d’euros.

Vilajosana durant una entrevista anterior amb VIA Empresa | Jordi Borràs

Vilajosana durant una entrevista anterior amb VIA Empresa | Jordi Borràs

La ronda més petita possible

Amb aquesta inversió, Worldsensing ja ha aixecat uns 15 milions d'euros des de la seva fundació l’any 2008. Tot i així, “ja ha facturat més del que ha capturat”, celebra el seu CEO. Vilajosana reconeix que “podríem haver aixecat 20 o 30 milions d'euros i inflar la valoració”, però l’objectiu clar ha estat el de “fer la ronda el més petita possible per assolir l'objectiu plantejat”.

“Podríem haver aixecat 20 o 30 milions d'euros i inflar la valoració, però l’objectiu ha estat fer la ronda més petita possible per assolir l'objectiu”

Tot i que aquesta sigui una de les rondes més grans que s'han fet al sud d’Europa en l’IoT industrial, Vilajosana insisteix en el fet d’ajustar-la el màxim possible. “Intentem ser realistes amb l'evolució del mercat. Aixequem el mínim necessari per portar la companyia al següent esglaó”. En aquest sentit, reflexiona en aquests termes: “les rondes són per fer el que no podries fer si no les tens, però sempre i quan hi hagi retorn”. Al final, indica, “el primer euro de l'emprenedor està darrere de tot el capital que injectes per arribar a poder-la vendre o fer-la sortir a un mercat públic”. 

Aquest raonament, assegura, és el que els ha permès una dilució “no significativa” entre els socis fundadors. “L'estratègia en el finançament de la companyia ha fet que puguem assolir etapes diluint-nos el més just possible”, destaca Vilajosana. “Els fundadors no mantenim la majoria però sí la major part de l'accionariat”, afegeix.

Alhora, l’emprenedor celebra que l’entrada d’aquests nous players “ens constitueix un board interessant”. A més de la posició del mateix Vilajosana, el consell de Worldsensing el completaran els representants de McRock, ETF, Kibo (Telefónica) i Entrecanales. “La natura dels fons que entren va molt vinculada a corporacions líders en la transformació digital”, remarca. “S'han fixat en nosaltres els fons que representen companyies com Cisco, Caterpillar o Edf. Evidentment esperen un retorn, però per elles també és un moviment tàctic”, conclou.

“Worldsensing ja ha facturat més del que ha capturat”

Més informació
Worldsensing, pioners de les 'smart cities'
'Smart Cities' en pausa?
Vilajosana: "El sector privat està pagant la digitalització de l'espai públic"
Avui et destaquem
El més llegit