Estraperlo 2013

Estraperlo 2013: tot el que agrada d'un vi negre

Suau, afruitat i especiat. Necessites alguna cosa més per beure?

L'estraperlo és una de les pràctiques que es van fer més notòries durant la postguerra espanyola, però no dubteu que de martingales i negocis fraudulents, n'han existit des de molt abans. Per conèixer l'origen d'aquest mot, ens situem a l'època de la Segona República, quan arriba a l'Estat un nou joc de ruleta elèctrica de la marca "Straperlo", (la marca és la unió de les primeres lletres dels noms dels seus creadors Strauss, Perel i Lowann).

Aquest va tenir els dies comptats com a joc de taula, ja que va entrar al casino de Sant Sebastià mitjançant la via dels suborns, i quan es va demostrar que a més a més era fraudulent, va suposar tot un escàndol i propiciar la fi de la Segona República.

Així mateix, en els anys de la dura postguerra, també se li dóna aquest nom a les pràctiques de comerç il·legal i al mercat negre d'articles que eren intervinguts per l'Estat o que estaven subjectes al racionament. La gent que va viure la guerra civil se les havia de buscar per subsistir, els que tenim pares i avis que han viscut aquells temps ho recorden prou bé. I si voleu saber-ne més, podeu llegir a Laura de Andrés Creus que amb el seu llibre El preu de la fam. L'estraperlo a la Catalunya de la Postguerra, on ens retrata les habilitats i la picaresca de l'època.

Després d'escoltar totes les aventures de la seva mare i àvia, Jordi Abat, propietari del celler Abad & Vins de Cardedeu, decideix posar-li el nom d'Estraperlo a un dels seus vins. I abans ja ho havia fet amb un cava.

Abad & Vins és una empresa familiar del Vallès Oriental que, a més de tenir botiga especialitzada en vins, treballa vins propis amb diferents DO's. Compren el raïm als cellers de les zones que més els agraden, escullen les varietats i el percentatge per als cupatges. L'Estraperlo 2013 surt de la comarca de l'Alt Camp, fruit de la col·laboració amb la bodega Vins Padró. A més, pel poc temps que duu al mercat, ja està obtenint bons reconeixements en concursos com la medalla de bronze que va guanyar com a Millor Negre Jove en els Premis Vinari 2014.

Està elaborat amb dues varietats de raïm, l'ull de llebre i la merlot. La combinació d'aquestes dues dóna un vi ple d'aromes de fruites del bosc madures i notes d'espècies. En boca ens ofereix una textura suau, d'entrada fresca, la d'un jove amb fruita carnosa i madura, acabant amb un final especiat. No presenta tanins molt forts, i tampoc és massa dolç. S'aconsella servir-lo una mica fresc, entre 12 i 16 °C.

És un d'aquests vins fàcils de beure i que també ens farà començar a gaudir de la complexitat aromàtica dels vins. Senzill de maridar-lo amb qualsevol plat o tapa. Que si se'ns queda buida la copa, la reomplirem amb alegria. I si existís algun concurs de vins agradables, per als sentits i que no rasqués molt ni a la boca ni a la butxaca, l'Estraperlo segur que quedaria entre les primeres posicions.


Setmanalment, VIAempresa presenta un vi català, dins el cicle Tastos, amb la col·laboració del diari dels vins catalans Vadevi