'Her', enamorats de la tecnologia

El film de Spike Jonze analitza el poder de les innovacions digitals i com poden afectar irreversiblement a l'home

L'evolució tecnològica és una constant a la història humana. Últimament, però, veiem com molts d'aquests canvis modifiquen la nostra vida de dalt a baix. Xarxes socials, telèfons intel·ligents, les Google Glass... En aquest entorn no es fa difícil imaginar fer un pas més enllà i això és el que la pel·lícula Her (Spike Jonze, 2013) il·lustra.

L'original i captivador film de Jonze ens situa en un futur pròxim on Theodore (Joaquin Phoenix), un solitari home acabat de separar-se de la seva parella, compra un sistema operatiu dotat d'Intel·ligència Artificial dissenyat per a complaure les necessitats de l'usuari que respon al nom de Samantha (la veu de la Scarlett Johansson). Qui no voldria tenir una casa intel·ligent? La perfecció del sistema programat fa que Theodore s'acabi enamorant d'ell i substituint la vida material i tangible per una de digital però més profunda.

Dependència tecnològica
Her ens dibuixa un futur on l'home està absolutament lligat a la tecnologia, on aquesta s'ha convertit en un element imprescindible per a la seva existència. Aquesta tendència és, sense dubte, molt actual. Cada vegada més veiem com la tecnologia evoluciona a un ritme superior al de l'home, amb una innovació constant i l'aparició de nous gadgets que fan més senzill el nostre dia a dia. Fins i tot Ray Kurzweil, director d'enginyeria de Google i futurista respectat, assegura que "una intel·ligència artificial al nivell de la Samantha és factible".

La pel·lícula explora la potència que pot arribar a assolir la tecnologia i reflecteix cap a on ens pot portar aquest boom digital. Així com nosaltres seguim la veu d'un sistema de navegació que ens guia mentre conduïm, Theodore estableix una connexió emocional amb una tecnologia intel·ligent, la seva mitja taronja artificial.

Les empreses i ciutats del futur
Tot i que l'element central del film és el vincle entre l'home i la tecnologia, Her també mostra pinzellades de com pot ser l'empresa del futur. Ho veiem en la companyia on treballa Theodore, dedicada a crear postals de celebració personalitzades. Quan treballa, podem veure un entorn altament tecnificat. El format digital ha substituït el paper i un entorn càlid i tranquil ocupa el lloc de les oficines estressades.

També s'aprecia com l'espai públic s'ha transformat en un lloc intel·ligent. Al metro, a la platja, a la fira o en un restaurant, els habitants només interactuen amb els seus dispositius mòbils i l'espai està adaptat a la tecnologia. L'aposta que ciutats com Barcelona fan per esdevenir una smart city de referència accentuen aquesta tendència.

Més informació
La compra compulsiva i el valor del diner
Avui et destaquem
El més llegit