La reactivació turística a Mallorca haurà d’esperar

Només un 11% de la planta hotelera de l’illa estarà oberta per Pasqua; s’espera una major activitat a partir de mitjans de maig

Turistes a l'aeroport de Palma (Mallorca), aquesta Setmana Santa | Europa Press Turistes a l'aeroport de Palma (Mallorca), aquesta Setmana Santa | Europa Press

Les Illes Balears van ser el primer territori de l’Estat espanyol a rebre turistes després de la primera onada de covid-19 i el confinament més estricte. Ciutadans alemanys van poder viatjar a l’arxipèlag abans que els peninsulars, una situació que es repeteix aquesta Setmana Santa. Un total de 532 vols operaran entre l’aeroport de Palma i diverses ciutats alemanyes, però les illes estaran tancades a l’arribada de visitants de la Península, ja que les comunitats autònomes van acordar el tancament perimetral de totes per evitar repetir un dels errors de Nadal, que va disparar els contagis. Si bé Pasqua s’havia marcat a principis d’any com la data en què començaria la recuperació del turisme a Mallorca, ja està clar que només serà un oasi d’activitat breu i limitat. Ara, la reactivació s’espera per a mitjans de maig.

Les previsions són que uns 40.000 turistes alemanys visitin Mallorca durant els 10 dies al voltant de la Setmana Santa. També n’hi han començat a arribar d’altres països, com Suïssa, que quadruplica el nombre de casos de covid-19 per cada 100.000 habitants de l’illa, segons apunta el Diario de Mallorca. Però aquesta tanda de visitants internacionals només serà això; no tindrà continuïtat, de moment. Els anys previs a la pandèmia, el sector estava acostumat que Pasqua fos l’inici de la temporada turística, que s’allargava més enllà de l’estiu, fins a octubre o Tots Sants. Enguany, alguns negocis interrompran dues setmanes la hibernació per després tornar-hi, tot esperant el tret de sortida de l’estiu. Altres, romandran tancats fins que comenci un degoteig continuat de turistes.  

Més info: Emprendre a les Illes Balears: no tot és turisme

La Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM) ja ha avisat que les reserves es limiten als dies festius i que no es mantenen més enllà de Pasqua, com solia passar cada any. Segons els càlculs de l’associació, hi haurà 93 hotels operatius a Mallorca durant la Setmana Santa, fet que representa un 11,2% del total. D’aquests, indica la FEHM, 57 ja estaven oberts abans dels festius i 36 s’hi afegiran especialment per a aquestes dates. El 2019 i el 2020, les xifres van ser molt diferents, però en sentits oposats: mentre que fa dos anys 722 establiments van obrir per començar la temporada (un 85% de la planta), l’any passat, en ple confinament estricte, tots estaven tancats.

Reticències d’Alemanya  

No és que l’interès per venir a l’arxipèlag hagi disminuït. Al contrari, tot i els advertiments de les autoritats alemanyes davant el perill de viatjar, quan els turoperadors obren vols i estades a hotels, les reserves s’esgoten en qüestió d’hores, com va ocórrer amb TUI -un dels més populars-. Aquestes reaccions de la població, que cerca uns dies de desconnexió de la pandèmia -de vegades poc conscients que a Mallorca també n’hi ha- preocupa molt el govern d’Angela Merkel.

De fet, Alemanya ha restringit els moviments interns entre regions i ha introduït -com les Balears- l’obligatorietat de presentar un test negatiu de covid-19 a l’arribada per aire al país. Això no és tot. La bogeria de reserves per fer vacances a Mallorca quan va deixar de ser considerada una zona de risc per la pandèmia, va empènyer l’executiu alemany a fer una crida a la població a evitar desplaçaments innecessaris. Les autoritats també demanaren -sense gaire èxit- als turoperadors i les aerolínies que no ampliessin l’oferta de vols cap a l’illa. Vueling, per exemple, ha obert cinc noves connexions entre les Balears i Alemanya.

Segons la FEHM, hi haurà 93 hotels operatius a Mallorca durant la Setmana Santa, fet que representa un 11,2% del total

Totes aquestes mesures no impedeixen que desenes de milers d’alemanys ja hagin començat a visitar Mallorca. El que sí que fan és posar més nerviosos els hotelers, que tenen por que en qualsevol moment es tanqui l’aixeta de turistes per una prohibició d’última hora de sortir d’Alemanya. I és que la polèmica per aquesta situació no només es dona a les illes, sinó també al país d’origen principal dels visitants. Diversos mitjans alemanys asseguren que els viatges provoquen malestar entre la població i alguns turistes afirmen que no han avisat cap familiar ni amic dels seus plans de vacances.

Reserves d’última hora

El que està clar és que els hàbits dels turistes han canviat molt, així com les preferències que tenen a l’hora de viatjar. Un estudi elaborat per Pimem, la patronal de les petites i mitjanes empreses de Mallorca, indica que les reserves han passat de fer-se amb molta antelació, a registrar-se al darrer moment. I és que els canvis constants de les restriccions -tant dels països d’origen com de les illes mateixes- i la incertesa que provoca l’evolució de la pandèmia, empenyen els turistes a esperar fins a última hora. Una de les mesures més rellevants és aquesta necessitat de presentar un test PCR negatiu al port o a l’aeroport, realitzat com a màxim 72 hores abans del viatge.

El govern alemany va fer una crida a la població a evitar desplaçaments innecessaris i als turoperadors i les aerolínies a no ampliar l'oferta de vols cap a Mallorca 

Tot i això, es poden contagiar durant la seva estada. És el que ha passat amb alguns turistes alemanys, que es troben ingressats a l’hotel covid-19 que va habilitar el Govern, l’hotel del Palau de Congressos de Palma, de Meliá. Segons informen diversos mitjans locals, fins al diumenge hi havia 11 pacients que hi estaven aïllats. Qui es fa càrrec de l’allotjament? L’executiu balear va deixar clar, en anunciar les xifres de pacients internacionals aïllats, que la factura es passarà al Ministeri perquè la faci arribar a la sanitat europea, i que en cap cas no l’assumirà.

Amb tot, tant hotelers com altres empresaris del sector turístic donen per perdut l’inici habitual de la temporada i fan plans amb molta cautela per tenir un estiu relativament normal i no curt i a marxes forçades com el del 2020. Segons l’informe de Pimem, els hotels han començat tímidament alguna campanya de màrqueting per recuperar clients, però encara són molt conservadors a l’hora de posar en marxa la roda. Tant la patronal com el Consell de Mallorca veuen un inici de temporada a mitjans de maig com la fita que s’ha d’assolir.

Més informació
Les grans hoteleres de les Balears s'afuen cap als fons europeus
Meliá perd 596 milions davant l'aturada del turisme
Avui et destaquem
El més llegit