Agricultura i Big Data, matrimoni de conveniència

Bynse s'encarrega d'emmagatzemar i relacionar totes aquelles dades que permeten analitzar i desenvolupar models predictius personalitzats sobre la gestió de l'explotació agrícola

Ho vulguin o no, l'agricultura i la tecnologia al voltant del Big Data estan condemnats a enamorar-se. L'agrícola és un dels sectors que més pot aprofitar el seu potencial per tal de predir, entre altres qüestions, com afecten els cicles climàtics a la producció a partir de multitud de dades recollides del terreny. S'agradin o no, el matrimoni de conveniència està destinat a produir-se.

I com pot ajudar el Big Data a treballar el camp? Bàsicament, a través del monitoratge i l'anàlisi de dades sobre les condicions ambientals, les malalties de les plantes i altres factors recollits a través dels sensors instal·lats en l'explotació. Tot plegat permet mesurar les necessitats dels cultius i explorar les ineficiències dels processos, a més de comptar amb informació sobre com es preveu la collita des del punt de vista d'operacions, recursos i rendibilitat. L'ús d'aquestes tecnologies permet millorar l'ús del nombre de recursos (estalviar), predir les necessitats (planificar) i analitzar els processos (gestionar).

En aquesta línia, la plataforma bynse, de l'empresa tecnològica Dinsa, s'encarrega d'emmagatzemar i relacionar totes aquelles dades que permeten analitzar i desenvolupar models predictius personalitzats sobre la gestió de l'explotació. Això possibilita a gestors i productors controlar, en temps real i a través de qualsevol dispositiu amb connexió a Internet, l'estat actual i les necessitats futures de l'explotació. Alhora, els permet centralitzar dades i llançar, de forma automàtica i contínua, indicadors d'ajuda a la presa de decisions, tant agronòmes com de negoci, com la predicció de producció o d'altres necessitats existents.

"La intel·ligència empresarial basada en l'anàlisi de dades compta cada dia amb una major implantació en diferents sectors, però és en el sector agrícola on la unió, més que opcional, és necessària", comenta Gonzalo Martín, CEO de bynse. "La producció agrícola necessita augmentar un 70% abans de l'any 2050 utilitzant menys recursos i la mateixa superfície, sense la implantació de la tecnologia Big Data en les explotacions no serà possible complir amb els objectius", afegeix.



L'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO) calcula que l'any 2050 conviuran 9.000 milions de persones al planeta, 2.000 milions més que en l'actualitat, i tot això sense oblidar-nos del context en el qual el planeta està immers: el canvi climàtic.

bynse canvia per complet els temps de producció agrícola, permetent al gestor prendre millors decisions a cada moment gràcies a l'anàlisi de grans quantitats de dades en temps real, evitant casos de collites perdudes a causa de malalties, plagues, sequera o pluges torrencials; i llançant informació sobre les necessitats actuals i futures dels cultius.
Avui et destaquem
El més llegit