Apple Silicon, el nou cervell (propi) dels Macs

La companyia tecnològica abandona els processadors Intel per usar a partir d'ara xips dissenyats i fabricats per ells mateixos

El nou Macbook pro El nou Macbook pro

En tres mesos hem tingut tres presentacions d'Apple, en les que la companyia ha renovat pràcticament tota la sèrie de productes. No obstant això, la d'aquest dimarts ha estat una mica especial. Apple no només va presentar nous models de Mac sinó que va anunciar que abandona els processadors Intel que fa servir actualment en favor de xips dissenyats i fabricats per la mateixa companyia –i batejats com a Apple Silicon.

El microprocessador és una part essencial dels ordinadors que, com es pot deduir del seu nom, serveix per processar dades. La seva principal funció és la de llegir, interpretar i processar totes les instruccions que rep del sistema operatiu (el Windows, el MacOS...) i de les diferents aplicacions que hi tenim instal·lades. Així doncs, quan engeguem el nostre ordinador (o mòbil) i obrim el navegador d'internet per visitar una pàgina web, el sistema operatiu s'encarrega d'enviar instruccions al processador, que les processa i distribueix en els diferents dispositius del sistema. Per tant podríem concloure que, en certa manera, el microprocessador és el cervell del nostre ordinador.

Als anys vuitanta, el cervell del Mac eren els PowerPC d'IBM i no va ser fins al 2005 quan Steve Jobs, en una conferència per desenvolupadors va anunciar que el rumor que feia anys que corria era, finalment, una realitat. Tots els ordinadors d'Apple funcionarien amb microprocessadors Intel, els mateixos que feien servir els PC.

Segons va explicar en aquell moment, el principal motiu era que Apple tenia una sèrie d'idees i innovacions en cua que, senzillament, no podien dur-se a terme amb els xips d'IBM, entre elles per culpa de l'elevat consum d'energia per cicle de procés.

I quinze anys més tard, aquesta ha estat exactament la mateixa raó que ha donat Tim Cook per anunciar la transició d'Intel a Apple Silicon, el xip dissenyat i fabricat per la companyia de Cupertino.

Nou M1

I tota aquesta història es concreta en l'M1, el primer processador, o més concretament SOC, d'Apple.

Un SOC –de les sigles System on a Chip, en anglès–, és un xip que combina diferents tecnologies dins el mateix dispositiu.

En els Macs actuals, hi ha diferents xips per dur a terme diferents funcions, com ara el processament, la seguretat o la memòria, entre d'altres. El xip M1 els integra tots en un sol processador.

A més, la tecnologia sobre la qual s'ha desenvolupat l'M1 permet que millori dràsticament la potència amb un consum d'energia molt més baix. I un menor consum d'energia vol dir menys calor per dissipar i menys bateria per consumir.
 

Apple SOC

 

Mac OS Big Sur

Un dels punts fort dels dispositius Apple és que en controla tot el procés, des del disseny del maquinari fins al disseny del sistema operatiu. Aquest fet permet a la companyia de Cupertino optimitzar el disseny del seu programari per a fer-lo altament eficient als seus dispositius, al no haver-se de preocupar de com funcionarà en una infinitat de configuracions diferents.

Doncs bé, Big Sur, la propera iteració del sistema operatiu per Macs, que la companyia ja va presentar fa uns mesos, està optimitzat per als nous xips M1 –tot i que seguirà funcionant perfectament en xips Intel– i estarà disponible per la seva descàrrega gratuïta demà mateix, 12 de novembre.

Segons ha anunciat Apple, el nou Mac OS Big Sur en dispositius que portin el xip M1, es posarà en marxa instantàniament quan estigui en repòs –de la mateixa manera que ho fa un iPhone o un iPad–, carregarà les aplicacions a molta més velocitat i permetrà que els Macs facin servir aplicacions d'iPhone i iPad.

big sur

Nous Macs

I per acabar de tancar el cercle, nous processadors, nou sistema operatiu... i tota una gamma de Macs renovada:

Nou MacBook Air
El MacBook Air manté la mateixa forma, disseny i pes. Tots els canvis, en aquest sentit, són causats pel nou xip M1, que li proporciona una nova CPU de 8 nuclis que –sempre segons Apple– el fa fins a 3.5 cops més ràpid que el seu predecessor i una potència gràfica que també augmenta substancialment –fins a 5 cops més ràpid.

Pel que fa a la bateria, el nou MacBook Air pot funcionar fins a 15 hores navegant internet o fins a 18 hores veient vídeo –6 hores més que el seu predecessor–. Això són unes quantes pel·lícules seguides!

I com a curiositat, Apple ha fet desaparèixer els ventiladors del MacBook Air. Com que el xip consumeix menys energia, s'escalfa més i no son necessaris –esperem. D'aquesta manera, l'ordinador funcionarà de manera totalment silenciosa, fins i tot quan consumeixi més potència.

El nou MacBook Air estarà disponible el pròxim 17 de novembre i ja es pot reservar a partir de 1.129 euros.

macbook air


Nou Mac Mini

Igual que en el cas del MacBook Air, el nou Mac Mini manté la forma i disseny del seu predecessor, tot i que incorpora nous ports Thunderbolt / USB 4.

A escala de velocitat, les xifres són força similars a les del MacBook Air: fins a 3 cops més de velocitat de processador, i fins a 6 cops més de potència gràfica, fet que el converteix en un dispositiu adequat per al processament d'imatges, vídeos o fins i tot per jugar a vídeo-jocs amb una qualitat més de decent.

El nou Mac Mini també estarà disponible a partir del dia 17 de novembre a partir de 799 euros.

mac mini

Nou MacBook Pro

El darrer dispositiu amb xip M1 que Apple va presentar va ser el MacBook Pro de 13 polzades, el seu portàtil d'alta gamma.

En aquest cas les xifres són espectaculars: una velocitat de procés de fins a 2.8 cops més alta que el seu predecessor i fins a 20 hores de bateria!

A més, per aquells usuaris professionals que editin vídeo, Apple promet que el nou MacBook Pro és capaç d'editar vídeo a 8K sense pèrdua.

El nou MacBook Pro, igual que els seus companys, estarà disponible a partir del dia 17 de novembre a partir de 1.449 euros. 

Més informació
'Time Flies' d'Apple: poca innovació i molta estridència
Apple compra la startup catalana Vilynx per 50 milions
Avui et destaquem
El més llegit