Biel Glasses, realitat augmentada per a la baixa visió

Les ulleres intel·ligents faciliten la mobilitat de les persones que pateixen baixa visió

Les ulleres utilitzen intel·ligència artificial per a informar dels obstacles que hi ha a la via |Biel Glasses Les ulleres utilitzen intel·ligència artificial per a informar dels obstacles que hi ha a la via |Biel Glasses

On no arriba la medicina, pot arribar-hi la realitat augmentada. La baixa visió és una discapacitat visual que afecta a més de 7 milions de persones a Europa. No arriba a ser una ceguera, però impedeix a la persona que la pateix fer les coses normals del dia a dia. La investigació mèdica encara no li ha trobat cura: no pot ser corregida amb ulleres, lents de contacte, tractament mèdic o cirurgia; però la realitat augmentada ha trobat una via per a millorar la qualitat de vida d'aquestes persones. La startup Biel Glasses ha creat unes ulleres intel·ligents amb visió 3D que faciliten la mobilitat de les persones amb baixa visió.

La història de Biel Glasses comença quan el Biel tenia gairebé 2 anys -ara en té 9-. Els seus pares i fundadors de la startup, Jaume Puig i Constanza Lucero, van percebre dificultats en la mobilitat del Biel i, després de moltes proves i massa voltes, van tenir un diagnòstic: el seu fill patia baixa visió. Un cop esgotades totes les vies mèdiques, van ser conscients que la seva vista "mai milloraria, però tampoc empitjoraria -explica el seu pare, el Jaume Puig- així que ens vam centrar a aprofitar el màxim la seva visió per a millorar la percepció i comprensió del món que l'envolta."

Ella, doctora especialista en medicina interna, i ell, enginyer electrònic amb una llarga trajectòria en el sector tecnològic. D'afegitó i per serendipitat de la vida, coneixien a la persona indicada per fer equip: l'Eulàlia Sánchez, òptica de renom especialitzada en baixa visió. També s'hi va sumar el Jordi Puig, germà del Jaume, amb experiència en direcció de projectes que uneixen tecnologia i salut. Tots quatre van iniciar el camí per a aconseguir unes ulleres amb visió 3D i amb algoritmes d'intel·ligència artificial que percebessin obstacles i altres elements com esglaons o semàfors.

Avui dia tenen creat un prototip molt avançat i recentment han aconseguit la llicència de fabricació com a dispositiu mèdic de classe 1. A la tardor posaran en marxa la seva fabricació i comercialització. Tenen previst començar amb poques unitats. Per a finançar aquesta primera onada de producció, la startup ha iniciat una ronda de finançament a Europa, oberta en aquests moments.

La nova visió

Les ulleres de Biel Glasses tenen l'objectiu de facilitar la mobilitat a les persones amb baixa visió, especialment a aquelles que tenen una visió en túnel. És a dir, que veuen correctament el centre, però es perden la perifèria. La manera en què ajuden a la mobilitat és informant -a través de senyals gràfics com fletxes- sobre la presència d'obstacles o diversos elements que l'usuari pugui tenir davant. Capta la informació a través de dues càmeres, la processa i mostra les indicacions en temps real.

Jaume Puig, sobre les ulleres: "un dels reptes més importants és evitar la saturació de l'usuari"

"Utilitzem una combinació d'intel·ligència artificial i robòtica. Les ulleres han de saber distingir l'obstacle i també saber si s'ha d'indicar o no, en funció de la trajectòria de l'usuari", explica Puig. I afegeix: "un dels reptes més importants és evitar la saturació de l'usuari." Perquè la persona les pugui dur força temps, les ulleres fan un procés de filtratge, evitant fer massa indicacions o repetir la informació.

A més, l'usuari pot millorar la imatge allunyant-la, apropant-la o regulant la llum o el contrast. Hi ha ajustos que es poden configurar amb comandament i d'altres es fan de manera automàtica. El zoom, per exemple, està sempre disponible a una finestra de la pantalla.

Al pòdium de la innovació al MWC

A l'última edició del Mobile World Congress, l'startup va guanyar un premi d'innovació per part de l'ambaixada d'Israel. Per a Jaume, aquest premi és important perquè "Israel és un dels països més avançats del món en tot el camp tecnològic de la visió mixta i la intel·ligència artificial" i aquest premi inclou, a més del trofeu i de força visibilitat, un viatge al país per a conèixer de prop el seu ecosistema.

Més informació
Eyme, la realitat virtual pels trastorns reals
Quines diferències hi ha entre la realitat virtual i la realitat augmentada?
Avui et destaquem
El més llegit