Catalunya atreu 1.500 milions d'euros de la UE per recerca

El sistema català de coneixement aconsegueix finançar prop del 20% dels projectes d’innovació presentats als fons competitius de recerca europeus

Investigadores de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida | ACN Investigadores de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida | ACN

El sistema català de coneixement, format per centres de recerca, universitats i empreses dedicades a recerca i innovació ha aconseguit 1.583 milions d’euros en finançament mitjançant el programa Horizon Europe 2014-2020, un 2.5% del total disponible per tota la Unió Europea. Dels 3.000 projectes de recerca i innovació catalans presentats a concurs durant aquest període, més de 500 han aconseguit finançament del programa europeu, un 17% del total. La taxa d’acceptació catalana supera així la mitjana europea, que se situa en un 14%. Aquestes dades suposen, segons ha destacat el conseller d’Empresa i Coneixement de la Generalitat Ramon Tremosa, “una evidència clara de l’excel·lència del sistema de coneixement” català. Des de la conselleria es marquen com a objectiu “garantir la transferència de coneixement a les empreses per contribuir a la prosperitat del país”.

El sector més beneficiat per les inversions del programa Horizon a Catalunya ha estat el de la nanotecnologia, que ha aconseguit un 4,4% dels fons totals, seguit per la innovació a PIMES (4,1%), la Ciència amb i per a la societat (4%), i altres sectors com les tecnologies futures i emergents (3,5%) o la recerca en acció pel clima i el medi ambient (3,3%). D’entre els principals actors del sistema català de coneixement, els més beneficiats per Horizon han estat els centres de recerca, que han rebut un 47% de les inversions del període, seguits per les universitats i les empreses, amb un 24 i un 23% respectivament.

Aquest balanç fa que el sistema català de coneixement encari el nou projecte Horizon Europe, dedicat al període 2021-2027, amb optimisme. El nou programa europeu està dotat amb prop de 100.000 milions d’euros, I planteja una oportunitat per a la recerca i innovació europea en la lluita contra el canvi climàtic o l’assoliment dels objectius de desenvolupament sostenible. D’entre les innovacions respecte d'Horizon 2020 destaca l’exigència als projectes participants d’un compromís amb la ciència oberta i l’impacte social i econòmic de la recerca.

Avui et destaquem
El més llegit