Vendre pisos a cop de clic

Les immobiliàries tradicionals es digitalitzen per demostrar transparència i facilitar la feina de l'agent, però també per amortitzar el temps del client

Les agències tradicionals i les 'proptech' utilitzen la tecnologia per amortitzar el temps Les agències tradicionals i les 'proptech' utilitzen la tecnologia per amortitzar el temps

L'agència que més pisos ven al Regne Unit és nativa digital. En aquest terreny, a Espanya queda molt camí per recórrer, tot i que Housfy ja està entre les primeres cinc immobiliàries del mercat espanyol. En aquest sector, la digitalització s'estableix com a un factor totalment necessari, sobretot per garantir la transparència i per millorar la gestió: a Don Piso abans d'inciar el procés de digitalització, un agent portava entre vuit i 10 clients, mentre que ara en porta 500. Precisament per això, la transformació digital és un factor clau en l'autenticitat del sector immobiliari i, encara més tenint en compte que, com denuncia el CEO de Housfy, Albert Bosch, fins ara el sector era "opac", però amb la digitalització, "com que tot és transparent, canvia la concepció del negoci". Què diferència les companyies de tota la vida que s'han digitalitzat de les proptech?

Més d'un 80% de les empreses catalanes  ja estan immerses en el procés digital i, en l'immobiliari, és més necessari que mai, sobretot després que el sector hagi patit 10 anys de crisi (i desprestigi).

Més info: Housfy, la immobiliària digital i sense comissions

Housfy i Don piso tenen clar que "el sector comença ara a digitalitzar-se" i tenen coll avall que cal fer-ho perquè això és segell de transparència. En un futur, sostenen, res funcionarà com ara. Tant la nativa digital com la immobiliària tradicional tenen un espai a internet, però la primera només existeix a la xarxa i, la segona, continua tenint les seves franquícies repartides per tot el país. Ara bé, les dues donen els mitjans i ajduen el client a fer "la compra o la venda més important de la seva vida". Tot plegat, i segons subratlla Bosch, desembocarà en què "un canvi, també, en la gestió de pisos i de comunitats".

Relacions de confiança

 Amb poc més d'un any de vida, la proptech citada creix un 23% cada mes i ja ha aconseguit tres rondes de finançament per un total de 3,7 milions d'euros. De fet, en aquest temps ha incrementat el seu negoci en un 300%.

Més info: Housfy tanca la tercera ronda de finançament amb 2 milions d'euros

De la seva banda, Don Piso va néixer fa 34 anys i n'ha estat 26 fora de la digitalització. Entre el 2009 i el 2010, la immobiliària va sentir la "necessitat" de millorar el seu CRM, l'aplicació que serveix per gestionar les relacions amb el client, per "incorporar les necessitats que anaven sorgint en el mercat".

Amb això, va començar el seu procés cap a la digitalització ara fa poc més de vuit anys. Encara que segons el subdirector general de Don Piso, Emiliano Bermúdez, "pràcticament tenim completat el procés de digitalització" perquè ja han incorporat moltes eines exclusivament digitals, sap que és important estar al dia perquè, admet, "això és un pou sense fons".

Aquests processos, afirma Bermúdez, "parteixen d'una necessitat". A parer seu, l'immobliliari "és un sector que manega molta informació i digitalitzar una empresa en el seu conjunt no és només aplicar tecnologia, és aplicar tecnologia i acostumar i generar l'hàbit als professionals a utilitzar-la correctament".

Emiliano Bermúdez (Don Piso): "Digitalitzar una empresa no és només aplicar tecnologia, també és generar l'hàbit d'utilitzar-la"

Durant el procés, l'agència es va adonar que el fet de facilitar la feina als professionals del sector, els feia estalviar temps i guanyar clients. De fet, el subdirector de Don Piso explica que si fa quinze un sol agent immobiliari portava només entre vuit i deu clients perquè ho havia de gestionar tot amb fitxes de paper, ara que ho fan mitjançant una tauleta i una base de dades, en poden portar fins a 500.

"La tecnologia facilita la visualització molt completa dels immobles amb informació de tot tipus i interaccions al registre i al cadastre i, per altra banda, li dóna la informació actualitzada del client comprador i les seves preferències de cerca", explica Bermúdez.

Transparència

La transformació digital va molt més enllà i s'estableix com a una garantia de transparència. El CEO de Housfy sosté que, amb la digitalització del sector, ara "pots veure com va fluctuant el preu en funció de l'oferta i la demanda". Fins llavors, denuncia, el mercat era "molt opac", però la digitalització "comportarà un canvi d'orientació del mercat, però també de model de negoci".

El seu va néixer amb la transparència a l'ADN. Segons explica Bosch, "ens hem enfocat molt a trobar la transparència, la certesa del preu i que la gent continuï mirant el portal després de comprar". De fet, comenta que "la gent que compra o ven un pis continua mirant el portal fins a sis mesos després per veure si el preu ha pujat o ha baixat i si va comprar o vendre al preu adequat".

De la seva banda, Bermúdez afegeix que "el fet de poder recollir d'una manera senzilla i molt gràfica tota la informació per la part d'un immoble i del comprador aporta un plus de transparència al mercat", al mateix temps que recorda que "l'entorn en què viu avui dia la societat fa que un client que està buscant un habitatge vulgui informació dels preus i ho pugui trobar a tot arreu".

(Des)intermediar la compravenda

Tot i que tenen clares les línies bàsiques del negoci del sector, Housfy i Don Piso funcionen de maneres molt diferents. La primera, com posa de relleu Bosch, es dedica a "desintermediar la compravenda d'immobles, ajudem a potenciar que el propietari vengui l'immoble pel seu compte i el dotem de seguretat en tot moment i de coneixement en la compravenda". I ho fan treballant "molt" quin és el preu "correcte" del mercat per estar segurs que vénen al preu que toca. Aquest modus operandi els ajuda a arribar a la no-fricció a la venda i, d'aquesta manera, "en un futur vendran pisos a cop de clic com ja fa Amazon, per exemple, amb els seus productes".

Per contra, per Don Piso, el contacte directe amb el client és essencial i forma part del procés de compravenda d'un habitatge. Bermúdez insisteix en diverses ocasions que "no hi haurà cap client comprador que compri un pis si no el va a veure" i considera que anar a veure la teva futura llar amb un agent que doni tota la informació possible sobre el pis, però també que acompanyi el client a l'hora d'anar al notari o de fer les gestions més complexes.

El subdirector general de Don Piso assegura no tenir res en contra de les "agències online", però critica que "aquesta gent, per desgràcia, no té barreres d'entrada i qualsevol pot venir i tenir una agència muntada". "Si són capaços d'omplir un forat en el mercat, és bo, però que ningú vengui fum perquè això ens desprestigia a tots", conclou.

Mentrestant, Housfy creu que és la pròpia opacitat del negoci immobiliari tradicional el factor que ha desacreditat el sector. Sigui com sigui, oferta n'hi ha per comprar i per vendre, i mai millor dit. Tant la immobiliària de tota la vida, com la proptech tenen perfils diferents de clients i cobreixen nínxols del mercat que una sola no ho faria. La tria, doncs, dependrà de les prioritats del client, tant del comprador com del venedor: o fer gairebé tot el procés a cop de clic o tenir un contacte constant amb l'agent amb el suport d'internet.

Més informació
Donpiso dispara la facturació un 30% amb la recuperació immobiliària
Don Piso, tres dècades buscant casa
Avui et destaquem
El més llegit