Coneixes els teus drets si viatges dins de la Unió Europea?

Amb la desaparició del 'roaming', la UE avança cap a una millor qualitat de les vacances de les persones, però com a ciutadà europeu tens molts més drets que potser no sabies

Ha arribat l’estiu i és època de vacances per la majoria de les persones residents a Europa. El 85% de les estades turístiques que fan els ciutadans europeus es fan dins del territori de la Unió Europea (UE) i més de la meitat dels viatges són entre els mesos de juny i setembre, segons les darreres estadístiques de turisme de l’Eurostat.

L’eliminació del roaming ha suposat un avanç en la millora de les vacances de les persones, però existeixen altres avantatges en les estades turístiques per als ciutadans europeus. La legislació de la UE regula diversos aspectes durant el període de vacances, com els drets dels passatgers, les compres transfronteres o les ajudes en cas d’incidències en un país estranger, entre d'altres. 

Adéu al roaming

Des del passat 15 de juny, trucar, enviar missatges o consultar Internet quan es viatja dins de la UE ja no suposa un sobrecost en la tarifa habitual de l’operador. Ara ja no cal desactivar l’opció d’itinerància del dispositiu mòbil durant les vacances, sempre i quan es viatgi dins de la UE o a països de l’Àrea Econòmica Europea (els 28 estats membres de la UE, juntament amb Islàndia, Liechtenstein i Noruega).

Drets dels passatgers

La legislació europea també protegeix als viatgers que es desplacen en avió, en vaixell, en tren i en autobús, i preveu una sèrie d’indemnitzacions en casos de retards, pèrdua d’equipatges o cancel·lacions. L’avió és el mitjà de transport més utilitzat pels europeus quan viatgen a l’estranger –es fa servir en el 53,3% dels casos segons l’Eurostat-, però alguns cops viatjar amb avió suposa haver d’aguantar grans retards, sobretot durant l'època d'estiu per la gran quantitat de vols.

Però sabies que pots reclamar una indemnització si el vol s’endarrereix més de tres hores? Sempre que es viatgi dins de la Unió Europea, la indemnització pot anar des dels 250 euros fins als 400 euros. Aquesta quantitat s’incrementa encara més, fins als 600 euros, si es viatja entre un aeroport de dins de la UE i un de fora amb més de 3.000 quilòmetres de distància entre ells. Les companyies aèries també estan obligades a indemnitzar als passatgers per cancel·lacions de vols, per denegació d’embarcament o per pèrdua o danys en l’equipatge.

Així mateix, altres mitjans de transport col·lectius com el tren, l’autobús o el vaixell també disposen d’una política d’indemnitzacions per protegir als ciutadans de la Unió Europea en aquests casos.  

Targeta sanitària europea

En cas d’accident o malaltia en un país estranger, la Unió Europea posa a disposició dels seus ciutadans la Targeta Sanitària Europea (TSE), un document gratuït que permet a les persones rebre el tractament mèdic necessari durant una estança temporal en qualsevol Estat membre de la UE en les mateixes condicions que els residents d’aquell país.

Protecció dels consumidors

Qualsevol compra realitzada en un altre país de la UE, si es detecten desperfectes o s’ha de canviar el producte per qualsevol motiu quan ja s’ha tornat de les vacances, la UE permet canviar el producte independentment del país on s’hagi comprat. Per tal de facilitar les reclamacions en aquests casos, existeix un procediment europeu per reclamacions de petites quantitats, fins a 2.000 euros.

Viatjar amb mascotes

Els ciutadans de la UE poden viatjar lliurement amb el seu gos, gat o fura si disposen d’un passaport europeu per animals de companyia, expedit per qualsevol veterinari autoritzat i on han de constar les dades de la vacunació antiràbica. Si es vol viatjar amb altres mascotes, com conills, canaris o altres animals, cal consultar la legislació del país de destí que la UE posa a disposició dels ciutadans.

Protecció consolar

En cas de trobar-se en un país on no hi hagi ambaixada o consolat del seu Estat membre, un ciutadà de la UE pot demanar protecció consolar a les autoritats diplomàtiques de qualsevol altre Estat de la Unió en les mateixes condicions que els nacionals d'aquell país. 

Més informació
Adéu al ‘roaming’ per Europa
Les 30 regions més turístiques d’Europa
Torna a casa per mar i aire
Avui et destaquem
El més llegit