L'empresa feliç fa volar els 'millennials'

L'Espai Factor Humà defensa "el lideratge en moviment" davant 200 directius de Recursos Humans

 L’Espai Factor Humà 2019 celebrat a l’Auditori de la UPF Barcelona School of Management L’Espai Factor Humà 2019 celebrat a l’Auditori de la UPF Barcelona School of Management

L’aposta per la diversitat ha marcat l’Espai Factor Humà 2019 celebrat a l’Auditori de la UPF Barcelona School of Management sota el títol Lideratge en moviment. Al voltant de 200 professionals han assistit a aquesta trobada anual on s’han abordat qüestions com la convivència generacional, la igualtat, la diversitat de gènere o la digitalització. Estan els líders preparats per afrontar els desafiaments actuals? 

 

Més info: Ser 'millennial' és una actitud

Des de bon començament, el CEO de Cyberclick, David Tomás, ha fet referència a com crear empreses felices per atreure i retenir el talent millennial. “Hi ha companyies que els veuen com una amenaça, algú que està posant en risc la manera com hem treballat fins ara. Però en pocs anys, aquestes persones ocuparan gran part de la responsabilitat de les companyies”, ha advertit. 

Tomás: "Està clar que el treball comporta esforç, però els millennials també esperen que sigui divertit, si no s'ho passen bé marxaran"

En aquest sentit, el CEO de “l’empresa feliç” ha revelat algunes de les claus perquè el talent millennial no marxi de les organitzacions: “El primer dia esperen que els rebem amb els braços oberts. Està clar que el treball comporta esforç, però també esperen que sigui divertit, si no s’ho passen bé marxaran. A més, un millennial no vol un cap que el controli i li digui què ha de fer, sinó un coach que estigui al seu costat, li posi reptes, l’escolti i li doni feedback constant. Algú que l’ajudi a potenciar les seves fortaleses, en comptes de corregir les seves debilitats. També necessita treballar en una empresa amb un propòsit, saber que la seva feina té un sentit”.

Lluitar contra l'edatisme

L'especialista en gestió de l'edat i nous sistemes d'aprenentatge i membre de la xarxa Talento.Cooldys, Laura Rosillo, ha reivindicat la diversitat generacional a les empreses. “Hem de lluitar contra els prejudicis de l’edatisme. Millennials i perfils sèniors poden conviure perfectament a les empreses. Quan parlem d’innovació, per exemple, moltes organitzacions munten equips molt joves i sovint les idees acaben en un calaix perquè els falta l’experiència suficient per dur-les a terme”, ha exposat.

Aixi, l’experta ha afirmat que la clau per seguir treballant plenament un cop superes els 55 anys té més a veure amb transformar-se i no tant amb reinventar-se. “Perquè jo no vull renunciar a tot allò que he après, la meva experiència és la meva riquesa; només vull ampliar la meva àrea de coneixement per seguir creixent professionalment”. Ha demanat que “deixem de pensar en vellesa i jubilació i pensem en planificar la longevitat i l’allargament de la vida professional”.

Zelno i Issa: “Diversitat és que et convidin a la festa, inclusió és que et treguin a ballar”

Anna Zelno i Claudia Issa, d'intercultures España, han liderat una activitat lúdica titulada Divershopy cap a un entorn inclusiu. Mitjançant el joc, han animat al públic a reflexionar i a connectar amb els altres, practicar comportaments inclusius i viure el potencial de la diversitat d’opinions, experiències i formes de pensar. Entre altres coses, han volgut diferenciar clarament dos conceptes: “Diversitat és que et convidin a la festa, inclusió és que et treguin a ballar”.

Tres exemples, tres diversitats

Per la seva banda, la directora de gestió i desenvolupament de persones de Barcelona de Serveis Municipals (B:SM), Yolanda Llaona, ha exposat tres experiències que han viscut en els darrers anys a la companyia. La primera es tracta d’un exemple de diversitat generacional: el Beni, un treballador de més de 50 anys que havia treballat tota la vida a B:SM, es va convertir en mentor i referent del Víctor, un company menor de 35 a qui va ensenyar tot allò que havia après. Després Llaona ha fet referència a la diversitat de gènere i ha explicat el cas de la Tina, actualment agent cívic de Barcelona de Serveis Municipals; va néixer amb els trets biològics d’un home i, en no sentir-s’hi identificada, va decidir afrontar un procés de trànsit de gènere. Un procés en el qual, segons Llaona, “va rebre tot el suport de l’organització i que va ser enriquidor per a tots nosaltres”.

Espai Factor Humà | Cedida

Els poennts de l'Espai Factor Humà 2019 celebrat a l’Auditori de la UPF Barcelona School of Management. | Cedida

I en exposar la tercera experiència, ha manifestat la voluntat de tenir una major presència femenina a l’empresa. “Tenim el repte de revertir una majoria clarament masculina en el col·lectiu de gruistes. Per una banda, és un tema cultural, però també ens hem adonat que el rol de cuidadora que té la dona a la societat és incompatible amb horaris que dificulten la conciliació familiar”.

Persones que inspiren persones

Davant un món en constant evolució, l'humanista digital i gerent d’Innovació en Talent al Departament de Recursos Humans de Ferrovial, Joan Clotet, ha destacat que els responsables de Recursos Humans han d’aprendre a gestionar tecnologies, adoptar el paper de líders i convertir-se en el motor d’aquesta transformació. “Hem de ser referents per a les nostres persones, i això només s’aconsegueix amb credibilitat, donant exemple. Hem d’escoltar, hem d’exposar-nos, hem d’experimentar; hem de tenir ètica en allò que fem; ser propers i humils; i tenir intel·ligència emocional. Perquè, tot i que vivim en l’era digital, allò que realment inspira a les persones són altres persones, almenys de moment”, ha afirmat.

Clotet: "Tot i que vivim en l’era digital, allò que realment inspira a les persones són altres persones, almenys de moment”

D'aquesta forma, ha remarcat que des de Recursos Humans “hem d’escollir si volem ser líders, si volem ser seguidors o si volem deixar de ser”.

Flexibilitat, eficàcia personal i promoció de la salut

La responsable del Programa de Salut i Benestar a Sanofi Iberia, Maria José Martínez, ha explicat el Programa Equilibra, un projecte que han posat en marxa per millorar la salut, el benestar i l’apoderament dels seus empleats. Es fonamenta en 3 pilars: flexibilitat, eficàcia personal i promoció de la salut.

Martínez destaca que a Sanofi “gairebé un 36% de la gent teletreballa, a més poden comprar vacances i intentem que puguin adaptar la jornada a les seves necessitats vitals”. “Volem aportar totes les eines perquè les tasques poc rellevants es facin de forma més ràpida i eficient i, així, les persones se sentin realitzades dedicant el seu temps a activitats de més valor”. "Abans ens focalitzàvem en les persones que estaven malaltes. Ara, no només volem curar sinó sobretot prevenir”, ha afegit. 

Bacete: “Estem dissenyats i dissenyades per fer el bé, per connectar amb altres éssers humans. Els homes hem de deixar enrere les masculinitats tòxiques i transitar pel camí de la sensibilitat"

El darrer ponent ha estat l'antropòleg, coach i consultor Ritxar Bacete, que ha denunciat la violència contra les dones i ha defensat un nou model de masculinitat més just i equitatiu, basat en l’empatia: “Estem dissenyats i dissenyades per fer el bé, per connectar amb altres éssers humans. Els homes hem de deixar enrere les masculinitats tòxiques i transitar pel camí de la sensibilitat. Però això ens duu a reconèixer la vulnerabilitat, així que aquesta transformació no la podem fer sols, us necessitem a vosaltres, les dones, i a altres homes bons i humils”. “Hi ha alguns directius que es resisteixen a la igualtat, però és el futur. Els models d’empresa andrògins són més productius”, ha conclòs.

Més info: La gran innovació dels Roca són els seus treballadors

Per últim, Anna Fornés, directora de la Fundació Factor Humà, ha conclòs l'acte recordant la gran innovació dels Roca: “Una vegada a l’any, amb l’Espai Factor Humà, volem agrair i tornar a la societat allò que hem après en els darrers dotze mesos. Com diu en Josep Roca d’El Celler de Can Roca, espero que us haguem mogut, remogut i commogut. Que avui haguem rebut tanta resposta i per tants canals ens dóna energia per creure que la mirada humana que estem promovent és possible i necessària”. Tot plegat, davant l'atenta mirada també de Juliana Vilert, presidenta de la Fundació Factor Humà, i Carme Martinell, directora general de la UPF Barcelona School of Management, entre d'altres. 

Més informació
Roca: “A la cuina s'innova amb la revolució humanista"
De la igualtat d’aparador a la igualtat de gènere
Avui et destaquem
El més llegit