Fèretres sostenibles, última tendència del negoci de la mort

Les funeràries llancen iniciatives per reduir l'impacte en el medi ambient, com urnes biodegradables i la inclusió de vehicles elèctrics a les seves flotes

Una urna biodegradable, en línia amb les ofertes sostenibles de les empreses funeràries | ACN Una urna biodegradable, en línia amb les ofertes sostenibles de les empreses funeràries | ACN

Les empreses funeràries també volen ser sostenibles i les últimes tendències en fèretres, urnes i cementiris ho demostren. El respecte pel medi ambient s'ha introduït en el negoci de la mort, que aposta per solucions que tinguin el menor impacte possible. L'Associació de Serveis Funeraris de Catalunya (Asfuncat) destaca que les companyies del sector estan cada vegada més conscienciades en aquest sentit: "Els fèretres no porten vernissos, els entapissats són de fibres naturals, les urnes són biodegradables per si la gent les vol enterrar i cada cop les empreses tenen més flota de vehicles elèctrics", explica el director, Josep Maria Mons.

Més info: Pagui fins la mort

Una altra de les tendències és que els nous cementiris siguin cada vegada més petits i integrats en la natura, com els dels països del nord d'Europa, segons el director de l'àrea de cementiris de l'empresa de serveis funeraris Àltima, Jaume Ventura. "Nosaltres estem acostumats a grans cementiris on predomina el marbre i les grans figures, però cada cop més tendim a integrar-los a la natura apostant per la sostenibilitat", apunta. En aquest sentit, una de les novetats d'aquest any són els anomenats Panteons del bosc, unes innovadores sepultures soterrades enmig de la natura que s'estan enllestint al cementiri de Roques Blanques que queden integrades plenament en la vegetació de l’entorn. 

Urnes biodegradables i flors reals

A més, la incineració és una opció que ha augmentat molt els darrers anys i representa gairebé un 45% del total de defuncions a Catalunya, segons Àltima. Aquesta empresa ha dissenyat taüts de fusta ecològica, que es poden gravar amb tinta no contaminant. Per als qui opten per la incineració, les urnes biodegradables han augmentat la seva presència al mercat.   

Bios Urn és una companyia de Montferrer i Castellbò que ven una mitjana de 10.000 urnes biodegradables a l'any a 47 països de tot el món. Aquesta startup ha estat pionera a oferir la possibilitat d'enterrar les cendres de persones i fins i tot d'animals de companyia en una urna que incorpora la llavor d'un arbre que es planta i en pocs anys es biodegrada i les cendres passen a formar part del terra i la natura. La seva responsable de comunicació, Anni Reynolds, assenyala que la demanda de la urna bio és majoritàriament de països anglosaxons, on les lleis sobre la mort són més flexibles a l'hora de permetre aquest tipus d'enterraments.

En qualsevol cas, assegura que a Espanya, "poc a poc la mentalitat està canviant cap a estils de vida més ecològics" i això també es nota en la venda del seu producte. De totes formes, el 90% de les urnes bios s'exporten. Bios Urn llançarà al mercat aquest novembre una nova urna bio, més "minimalista" i amb un disseny "molt pur i agradable".

Una altra iniciativa sostenible del sector es troba també al cementiri de Roques Blanques del Papiol, que oferirà una planta natural als usuaris que hi portin flors arificials velles per Tots Sants (entre el 28 d'octubre i el primer de novembre). D'aquesta manera volen reduir els residus de plàstic i afavorir el compostatge a partir de la flor natural. 

De fet, la tendència pel que fa a la gestió dels serveis funeraris per part de la família està canviant radicalment. “Cada vegada més, les persones deixen lligat el seu enterrament, i fins i tot pagat, per descarregar la família del mal de cap d’haver de decidir quin tipus de cerimònia fer i com pagar el servei”, ressalta el director d'Asfuncat.

Més informació
Serveis funeraris: renovar-se (i digitalitzar-se) o morir
El preu mínim d'una defunció a Catalunya supera els 2.000 euros
Mémora es referma a Madrid amb la compra de Servicios Funerarios Montero
Avui et destaquem
El més llegit