Analista de dades: el 12è jugador del Mundial de Rússia

El big data entra al futbol per millorar les estratègies dels equips a través d'una lectura exhaustiva de la informació que recullen els dispositius tecnològics més innovadors

L'analista de dades entra al futbol per fer eficient l'esport amb el big data L'analista de dades entra al futbol per fer eficient l'esport amb el big data

Cada vegada més seleccions de futbol són conscients de l'avenç del sports analytics, és a dir, la introducció de sistemes big data en l'esport, per la qual cosa moltes d'elles arriben al Mundial de Rússia equipades amb l'última tecnologia. Entre les seves files, hi ha professionals que s'encarreguen d'analitzar grans quantitats d'informació per resoldre possibles problemes en el joc i facilitar la presa de decisions al cos tècnic. De fet, la vigent campiona, Alemanya, ja va posar en pràctica un sistema de big data en el passat mundial. Oliver Bierhoff, director esportiu del combinat germà, ha destacat la importància de les dades en el joc de la seva selecció: “Hem creat un pla de joc que posa el poder de la gestió de dades i informació en temps real a l'abast de les nostres mans, permetent-nos gaudir d'un sòlid avantatge competitiu".

Gràcies al big data, l'entrenador compta amb informació clau per prendre decisions que canviïn el rumb de la trobada durant el descans o realitzar canvis en l'alineació i la tàctica per corregir possibles complicacions aprofitades pel rival durant els 90 minuts. A més, tota la informació recopilada queda registrada en una base de dades que permet realitzar una anàlisi més profunda de cara als següents partits.

En el Mundial de Rússia s'implantaran avançats sistemes que sofistiquen encara més l'aplicació d'aquesta tecnologia al món del futbol. TheValley ha analitzat els últims avanços i quins són les claus perquè les seleccions treguin el màxim partit al big data.

Seguir de prop els jugadors i la pilota

La presència de càmeres en el terreny de joc permet realitzar un seguiment al detall dels moviments dels futbolistes i la trajectòria de la pilota durant el partit. Aquesta informació és processada per un programari que ofereix estadístiques actualitzades en temps real i imatges en directe als analistes. Ells són els encarregats d'examinar com estan rendint els jugadors, quines posicions estan resultant clau en l'esdevenir del joc i analitzen les situacions viscudes en el partit per treure conclusions i transmetre-les als tècnics. Per exemple, encara que no és possible vaticinar què farà un jugador com Messi, sí que es pot comptar amb informació sobre el seu joc i cap a quin costat sol regatejar.

Les passades, les pèrdues de pilota, els gols, el nombre de faltes i targetes o la possessió són alguns de les dades que proporcionen aquests sistemes que se centren en el eventing, és a dir, en el seguiment global del joc. En total, segons els experts, es poden arribar a generar més de 8 milions de dades en un sol partit.

A més, la visió del joc, més àmplia des de les graderies de l'estadi, porta a molts professionals del big data a situar-se en la tribuna per tenir també una referència subjectiva del que està passant. En aquest cas, solen usar dispositius mòbils, com tablets i smartphones, per comunicar les dades a la banqueta.

'Wearables' per analitzar el rendiment

Per completar la informació que ofereixen els sistemes de big data durant els partits, les seleccions compten amb dispositius i sistemes que mesuren el rendiment individual de cada futbolista. Els sensors wearables que integren els sostenidors que porten alguns jugadors sota la samarreta permeten registrar i analitzar dades recollides en els entrenaments. Aquests dispositius incorporen un comptador de pulsacions, acceleròmetre i GPS per dur a terme un seguiment individual de la resistència física, la velocitat i la forma de córrer, indicadors que permeten comprovar el nivell de fatiga i prevenir el risc de lesions.

Els sistemes d'anàlisi individual s'han sofisticat. “Agafem totes les accions amb pilota: sabem qui ho toca, on i quan. Podemos dir quantes vegades ha tocat la pilota un jugador, amb quina part del cos, on i en quin segon”, segons assegura Chechu Fernández, director de producció d'OPTA, empresa proveïdora de dades de LaLiga. Aquests paràmetres descriptius de cada jugador permeten establir models predictius per comparar-los amb jugadors rivals o companys de cara a decidir, per exemple, l'alineació titular.

Experiència i big data, la fórmula guanyadora

Els experts de The Valley destaquen que, en analitzar les dades seguint algorismes matemàtics, l'analista obté conclusions objectives. El que significa que arriba a resultats estadístics que, en creuar-los amb les dades de les seleccionis rivals, permeten preveure per on es pot crear més perill en atac, quins jugadors tenen més probabilitats de guanyar duels aeris i quines zones del terreny de joc són més favorables en la pressió per robar la possessió a l'equip rival.

L'ideal és que l'especialista parteixi de les directrius marcades pels tècnics quant a la identificació de possibles problemes en el joc. Això implica que el tractament de la informació prengui com a referència una anàlisi subjectiva. Així, si l'equip tècnic identifica que la selecció rep molts gols de córner, el professional de bigdata centra la seva anàlisi en aquestes jugades i no en el desenvolupament total del joc, la qual cosa retardaria considerablement el seu treball.

Més informació
Factures i rèdits d'organitzar un Mundial de futbol
Economia i futbol (o viceversa)
Apostes i futbol, un matrimoni de conveniència
No és només futbol
Avui et destaquem
El més llegit