Intel·ligència artificial contra accidents a les vies ferroviàries

El projecte Anomaly permetrà detectar ciutadans amb conductes anòmales a les infraestructures ferroviàries

Unes vies de Rodalies | ACN Unes vies de Rodalies | ACN

Pot la intel·ligència artificial prevenir accidents a les vies ferroviàries? La resposta és que sí i així ho demostrarà el projecte Anomaly impulsat pel Clúster de Salut Mental de Catalunya (CSMC), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Fundació Joan Costa i Roma (FJCR), Consorci Sanitari de Terrassa, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i el Parc Sanitari Sant Joan de Déu. Segons informen en un comunicat, el projecte permetrà fer un pas més enllà en les mesures de seguretat estudiant un potencial ús de la intel·ligència artificial per detectar a ciutadans amb conductes anòmales en les infraestructures ferroviàries.

La primera fase es durà a terme al llarg d'aquest 2021 i consistirà a estudiar la viabilitat de l'ús d'aquest sistema. Segons expliquen, l'abast de posteriors fases d'Anomaly desglossarà més insights que parteixen d'una anàlisi identificativa, realitzat en sessions conjuntes d'actors procedents del món de la mobilitat ferroviària.

La cluster manager del CSMC, Marta Sánchez Bret, assenyala que "aquestes noves eines permetran processar les imatges de càmeres de seguretat en temps real i, per tant, identificar persones amb conductes anòmales, especialment aquelles en risc de cometre un acte suïcida abans que es produeixi l'intent". D'aquesta manera, per aconseguir-ho, explica, "abordaran aspectes conductuals, tècnics, ètics i fins i tot legals".

I no només això. Els casos de violència, robatori i agressions també s'analitzaran de forma paral·lela als anòmals i al suïcidi.

Més informació
Digitalització i administració, el binomi impossible?
La robòtica, la intel·ligència artificial i el sistema educatiu
Avui et destaquem
El més llegit