Intel·ligència artificial per gestionar historials clínics

Iomed i la Vall d'Hebron desenvolupen una nova tecnologia per analitzar i extreure noves dades de salut

El nou laboratori clínic de la Vall d'Hebron El nou laboratori clínic de la Vall d'Hebron

L'empresa emergent catalana Iomed i l'Hospital Universitari Vall d'Hebron han arribat a un acord de col·laboració per implantar la seva tecnologia de gestió d'historials clínics basada en intel·ligència artificial que analitzarà i extraurà dades de salut a partir d'aquest 2018.

Segons un comunicat del departament d'Empresa i Coneixement, es tracta d'un software que permet analitzar en temps real els historials clínics de molts pacients de manera agrupada per buscar i creuar informacions concretes, el que facilita la investigació, la gestió de l'hospital i la interacció dels professionals amb la informació.

Més concretament, el software, anomenat Medical Language API, s'incorpora al centre hospitalari en el marc d'una prova pilot que es començarà a aplicar a l'àrea de traumatologia.

Millor assistència

Aquesta nova tecnologia permet categoritzar paràmetres com els símptomes, les parts anatòmiques, els procediments, conceptes espacials o temporals i el diagnòstic, mitjançant una classificació assistida de dades mèdiques que en faciliten el tractament amb la finalitat de millorar l'assistència al pacient. La informació es presenta amb visualitzacions amigables i adaptades, ofereix motors de cerca i eines de suport a la decisió mèdica.

Segons el director executiu d'Iomed, Javier de Oca, "els hospitals generen molta informació que es guarda a les històries clíniques, però està redactada en format de text lliure del qual no es pot extreure valor ni pel pacient, ni pel professional ni pel centre hospitalari".

"Hem desenvolupat una tecnologia que utilitza el procediment del llenguatge natural perquè, a partir del contingut que els metges introdueixin a les històries clíniques, es puguin extreure dades estructurades", ha detallat.

L'iceberg de la informació

Per la seva banda, el director d'Innovació i Gestió Integral de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, el doctor César Velasco, assegura que "de la mateixa manera que només som capaços de veure la punta de l'iceberg, només veiem una petita part del total de la informació en salut". "El gruix de la realitat queda, fins ara, ocult a la vista dels clínics", ha subratllat.

 

En referència a l'anonimat, Velasco ha destacat que "en cap cas, cap persona que no sigui el metge o infermer dels pacients podrà conèixer l'historial clínic d'aquests", i que de fet l'objectiu és "retornar als pacients el valor de la seva informació clínica durant la visita mèdica".

Més informació
Grup Duet, salut a baix cost
Catalunya impulsa la innovació en salut
Gymforless, tots els gimnasos en una app
Avui et destaquem
El més llegit