iSoft, sensors flexibles sense circuits

Investigadors desenvolupen un nou material que permet crear 'wearables' i controlar dispositius electrònics sense cables perquè "sent" estímuls

Una de les aplicacions del material flexible iSoft Una de les aplicacions del material flexible iSoft

Un grup d'investigadors de la Universitat Purdue, a Estats Units, ha desenvolupat iSoft, un nou material amb el qual és possible elaborar sensors tàctils i flexibles per controlar dispositius electrònics sense necessitat d'utilitzar circuits.

La tecnologia presenta com a novetat "que no necessita cap tipus de cables ni de circuits electrònics", sinó que "sent" en temps real diferents estímuls, com ha explicat Karthik Ramani, investigador de la Universitat Purdue en un article publicat a la pàgina web de la institució.

En ser flexible, pot utilitzar-se per crear wearables. A més, els sensors que empren aquest material poden adaptar-se al moviment del cos humà, mantenint el contacte amb les contorsions.

Un altre avantatge que destaquen els seus desenvolupadors és que l'usuari no necessita tenir coneixements tècnics per usar aquest material i crear els seus propis sensors, atès que és capaç de modificar objectes amb formes complexes, com ha explicat Ramani.

La tecnologia iSoft fa servir un material conegut com a elastòmer piezorresistiu, en forma d'una fulla de silicona amb elèctrodes. Es tracta d'un component altament deformable que, a més, no resulta tòxic, la qual cosa facilita la seva implantació en wearables.

El material pot utilitzar-se per elaborar sensors tàctils gràcies al fet que recull dades quan algú el toca. A diferència d'altres dispositius d'aquest tipus, pot utilitzar-se en situacions de contacte continu, com per exemple a la roba, i modificar-se de forma senzilla en implantar-se a altres objectes.

El sistema, que ja ha patentat la universitat de Purdue, va ser presentat per Sang Ho Yoon, estudiant de doctorat de la universitat nord-americana, durant una conferència celebrada per l'associació per a maquinària computacional (ACM) a Quebec, Canadà.

Quant a les possibles aplicacions de la tecnologia, la universitat de Purdue ha ressaltat que pot utilitzar-se en pells artificials per al monitoratge de persones malaltes, així com en la medicina esportiva i en l'elaboració d'interfícies interactius en peces de roba intel·ligents amb les quals resulti possible controlar dispositius.

A més, entre els majors beneficis de la tecnologia iSoft es troba que la seva fabricació és de baix cost i que es dirigeix a "fabricants tecnològics que volen elaborar els seus propis sensors tous funcionals sense necessitat de coneixements especialitzats sobre els materials ni d'equips de producció costosos", ha explicat Ramani en el 'post' de la institució.

Més informació
Biznelis, l’emprenedoria és un joc
Calor per desinfectar camions de bestiar
Housfy, una Celestina per trobar pis
Avui et destaquem
El més llegit