Clavem la banya en els mercats alcistes

La volatilitat de la borsa s’ha instal·lat en una muntanya russa difícil de controlar: hem vist cotitzar a la baixa alguns sectors mentre d'altres cotitzen a l'alça

Quina relació hi ha entre un toro i els mercats alcistes? | TERMCAT Quina relació hi ha entre un toro i els mercats alcistes? | TERMCAT

Ara fa mig any, en aquesta mateixa secció, ens fèiem ressò dels efectes negatius que la pandèmia ha provocat en els mercats financers d’arreu del món. A mesura que la crisi sanitària s’escampava com una taca d’oli, la incertesa econòmica creixia i els mercats financers anaven a la baixa. Parlàvem, justament, dels mercats baixistes que es caracteritzen per l’expectativa de baixada de les cotitzacions i del volum de contractació.

Al llarg d’aquests mesos la volatilitat de la borsa s’ha instal·lat en una muntanya russa difícil de controlar. Hem vist cotitzar a la baixa sectors com la construcció, els serveis o el turisme, però també n’hem vist d’altres, com els gegants tecnològics, les empreses de comunicació o les farmacèutiques (especialment ara, amb els avenços en la recerca de la vacuna) que cotitzen a l’alça. Quan es produeix aquesta tendència de pujada de les cotitzacions i del volum de contractació, parlem de mercat alcista o mercat a l’alça.

Per a referir-se a aquesta noció, altres llengües, com el castellà (mercado alcista o mercado al alza) i el francès (marché haussier o marché à l’hausse), segueixen el mateix patró de formació que el català, és a dir, adjunten al substantiu mercat (en castellà, mercado; en francès, marché) l’adjectiu alcista (en castellà, alcista; en francès, haussier), que s’aplica als mercats, tendències o períodes de temps caracteritzats per una pujada continuada de la cotització; o bé la locució a l’alça (en castellà, al alza; en francès, à l’hausse) que, literalment, significa ‘cap amunt’.

La relació entre els toros i els mercats alcistes diuen que es podria explicar per la semblança entre la manera com ataca un toro, envestint amb les banyes cap amunt

L’anglès, però, s’allunya d’aquest tipus de formació i recorre a la metàfora basada en noms d’animals les característiques o el comportament dels quals s’associa al concepte que es vol definir. En aquest cas, bull market o bullish market (‘mercat del toro’) són els equivalents anglesos corresponents a mercat alcista o mercat a l’alça. La relació entre els toros i els mercats alcistes diuen que es podria explicar per la semblança entre la manera com ataca un toro, envestint amb les banyes cap amunt, i el moviment també ascendent que es produeix en els preus d’un mercat a l’alça.

En el mercat baixista o mercat a la baixa (bear market o bearish market, en anglès), en canvi, cal buscar la similitud entre la manera com ataca un os en situació de perill, alçant les grapes per deixar-les caure de dalt a baix sobre el seu oponent, i el moviment també descendent que es produeix en els preus en un mercat a la baixa.

Podeu consultar aquests termes al Diccionari dels mercats financers i al Cercaterm.

Més informació
Què hi fa un os en un mercat baixista?
Deslocalització: roda el món i torna al Born!
Les targetes opaques surten a la llum
Avui et destaquem
El més llegit