El mono de triatló intel·ligent per a l'Ironman de Calella

La peça ideada per Eurecat i Hoko incorpora sensòrica i electrònica integrada per poder mesurar el ritme cardíac i altres paràmetres.

El mono ideat per Eurecat i Hoko | Cedida El mono ideat per Eurecat i Hoko | Cedida

El centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio) i el fabricant de roba esportiva HOKO, amb seu a Mataró, han col·laborat per presentar el desenvolupament d’un mono de triatló intel·ligent que es validarà, per primer cop, aquest diumenge a les proves de carrera i de bicicleta de l’Ironman de Barcelona, que tindrà lloc a Calella. D’aquesta manera, l’Ironman de Barcelona, considerat el tercer més important del calendari europeu, servirà com a prova de camp per comprovar la funcionalitat d'aquesta tecnologia integrada a la roba esportiva que, en aquest cas, permetrà mesurar el ritme cardíac, així com altres constants vitals.

Segons explica l’investigador de la unitat d’eHealth d’Eurecat i experimentat triatleta Stefan Dawalder, que serà l’encarregat de posar a prova tant la resposta del mono com la integració i el funcionament del dispositiu, la validació de la proposta tecnològica “en una competició de llarga durada i tan exigent com es l’Ironman, permetrà mesurar la correlació entre paràmetres com el ritme respiratori, el ritme cardíac i l’activitat física” recollits per diferents dispositius durant el curs de la competició. 

En aquest sentit, la validació funcional de la tecnologia wearable, desenvolupada a Eurecat Mataró per a un client internacional, farà possible el mesurament i la recollida de dades per correlacionar-les i extreure conclusions que podrien ser d’aplicació, tant en l’àmbit de l’esport com en el camp de la salut. Amb aquest objectiu, l’investigador portarà altres dispositius de mercat com un potenciòmetre i un GPS. Per part de la firma HOKO, els resultats li serviran per produir una nova línia específica de roba esportiva pensada per a proves de triatló.

Maresme, referent tèxtil

La iniciativa s’enquadra dins del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) de Mataró-Maresme, una estratègia d’àmbit territorial que té l’objectiu de promoure i posicionar el Maresme com a referent en innovació tèxtil. “Es tracta d’un punt de partida excepcional per a donar a conèixer el potencial innovador del Maresme en els àmbits del tèxtil tècnic funcional i l’esport”, apunta la directora de la unitat de Teixits Funcionals d’Eurecat, Virginia García.

En conjunt, el PECT engloba la iniciativa Reimagine Textile, que té per objecte afavorir la innovació en el tèxtil al Maresme, així com Calella Sport City Lab, una operació impulsada per l’Ajuntament de Calella amb la finalitat que el municipi esdevingui un banc de proves per a totes les solucions relacionades amb l’esport, aprofitant que acull un important calendari de competicions esportives d’alt nivell, com es el cas de l’Ironman.

A més d’Eurecat i HOKO, el projecte ha estat possible gràcies a la col·laboració d’Ironman, Tecnocampus Mataró, els ajuntaments de Mataró i de Calella, la Generalitat de Catalunya i la Unió Europea, que finança el PECT de Mataró-Maresme.

Més informació
El centre tecnològic de Manresa s'integra a Eurecat
La tecnologia per millorar l’experiència del pacient està a l’abast de tots
L'Eurecat presenta les seves novetats a la Barcelona Industry Week
Avui et destaquem
El més llegit