Qilimanjaro Quantum Tech guanya el premi Senén Vilaró

La spinoff de la UB, el BSC i l'Institut de Física d'Altes Energies dedicada a la computació quàntica és reconeguda com a millor empresa innovadora

La computació quàntica com la que desenvolupa Qilimanjaro oferirà noves possibilitats computacionals en la pròxima dècada | iStock La computació quàntica com la que desenvolupa Qilimanjaro oferirà noves possibilitats computacionals en la pròxima dècada | iStock

Qilimanjaro Quantum Tech, spin-off de la Universitat de Barcelona, el Barcelona Supercomputing Center i l'Institut de Física d'Altes Energies, ha guanyat el premi Senen Vilaró 2021 a la millor empresa innovadora. La companyia, formada per quatre alumni de la UB – entre els quals destaca el catedràtic de Física José Ignacio Latorre – desenvolupa una tecnologia de computació quàntica accessible mitjançant el núvol.

La computació quàntica, el "nou paradigma que revolucionarà el sector informàtic en la pròxima dècada", segons la UB, augmenta la potència de càlcul dels processadors gràcies als fenòmens de la física quàntica. Aquest model permet a les computadores abordar problemes relacionats amb qüestions com els nous fàrmacs, les fluctuacions financeres o les rutes logístiques que romanen fora de les possibilitats de les supercomputadores actuals.

La proposta de Qilimanjaro aportaria la possibilitat que els usuaris apliquin els algorismes quàntics des de dispositius amb accés al núvol. També estan treballant en dispositius quàntics portàtils, amb requeriments energètics menors que la computació quàntica actual. Segons ha destacat la UB, a més, els "àgils" processos aplicats al seu desenvolupament la permetran accedir al mercat "abans que altres projectes similars". La spin-off, de fet, ja ha signat dos contractes amb clients de França i els Emirats Àrabs Units per valor de més de 3 MEUR.

Més informació
Barcelona i "l'extinció" computacional
El BSC obté el primer ordinador quàntic del sud d'Europa
Avui et destaquem
El més llegit