Ulleres per escoltar el que no es pot veure

L’Institut de Microcirurgia Ocular (IMO) desenvolupa dispositius amb intel·ligència artificial per millorar l’autonomia de persones amb dèficit visual

El dispositiu OrCam s’adapta discretament a la muntura de les ulleres El dispositiu OrCam s’adapta discretament a la muntura de les ulleres

Un assistent auditiu que transmet, de forma instantània, informació visual important per a la vida quotidiana de persones amb dèficit visual. L’OrCam, com s’ha anomenat al dispositiu, és la darrera innovació de l’Institut de Microcirurgia Ocular (IMO), juntament amb les ulleres electròniques eSight. Gràcies a aquesta tecnologia es pot millorar l’autonomia i la qualitat de vida de les persones amb dèficit visual.

Més info: Biel Glasses, ulleres electròniques i motivació social

La novetat d’aquests dispositius és que l’OrCam MyEye s’adapta discretament a la muntura de les ulleres i permet escoltar el que els pacients no poden verure. Segons l’IMO, un dels grans avantatges és que no es requereix que l’usuari enfoqui a una pantalla ni sostingui cap aparell, ja que s’activa dirigint la mirada o apuntant amb el dit. Així mateix, el seu ús és completament  de mans lliures.

Aquestes tecnologies es poden adquirir online o a òptiques especialitzades, tot i que l’IMO ofereix també cursos perquè els usuaris aprenguin a utilitzar els aparells i s’adaptin millor al seu ús.

D’altra banda, les ulleres eSight de realitat augmentada permeten mostrar davant els ulls del pacient imatges de vídeo en color i en alta qualitat projectades en temps real. El sistema està adaptat a diferents entorns i permet enfocar a diverses distàncies, a més d’ajustar la posició exacta de les ulleres per maximitzar no només la visió central sinó també la perifèrica.

I és que la intel·ligència artificial ha facilitat encara més accions quotidianes de persones amb baixa visió.

Més informació
Braingaze, 'eye tracking' aplicat a la salut
Evitar malalties amb la intel·ligència artificial
Avui et destaquem
El més llegit