Com generar una factura electrònica?

Des del 15 de gener els proveïdors de les Administracions Públiques han de presentar les factures en format electrònic, un procediment que estalvia costos i genera dubtes

Des del passat 15 de gener és obligatori presentar factures en format electrònic a l'administració pública, o el que és el mateix, la denominada factura electrònica, factura telemàtica o factura digital. És a dir, un arxiu informàtic que té la mateixa validesa legal i efectes tributaris que la factura en paper, que conté la mateixa informació i que, pel seu format, pot enviar-se i rebre's per Internet.

Els seus avantatges més evidents són la reducció de costos en l'elaboració, enviament i arxiu, i la possibilitat de tractar-la directament al vostre sistema informàtic. Així doncs, la factura electrònica és econòmica, ecològica i potencialment molt pràctica.

Per a les administracions públiques, les vostres factures electròniques han de complir dos requisits fonamentals: han d'estar en un arxiu xml en el format facturae i han d'estar signades digitalment. Per a generar-les, existeixen diverses opcions, des de la confecció manual amb el programa Facturae fins a la implementació de mòduls específics al vostre programa de gestió.

Signatura digital
La signatura digital s'aconsegueix mitjançant un certificat i unes claus que hem d'instal·lar al nostre sistema. No totes les administracions admeten els mateixos certificats: el que ens serveix per a una, pot no servir-nos per a una altra.

Per fortuna, la llei contempla que la signatura pugui ser delegada, de manera que algunes solucions online us poden facilitar la feina signant les factures per vosaltres.

Punts generals d'entrada
Cada administració pública ha establert un punt general d'entrada per a les seves factures. El punt d'entrada seria alguna cosa així com un taulell de registre virtual.

Algunes administracions han desenvolupat el seu propi punt d'entrada i d'altres han optat per adherir-se als de les primeres (a l'eFACT de la Generalitat de Catalunya, a FACe, de l'Administració General de l'Estat…). Segons l'administració a la qual hàgiu de presentar la factura, haureu de pujar-la a un punt o un altre, respectant les seves peculiaritats (camps exigits, registre de proveïdors…).

Un cop presentada, en qualsevol moment, podreu saber en quina situació es troba dins del seu procés. Cada punt general d'entrada ha definit uns estats amb la seva nomenclatura (acceptada, enviada, registrada, pagada…) i els informa mitjançant correus electrònics o en accedir al servei de consulta del seu portal.

En paral·lel, existeixen al mercat múltiples solucions per a crear les vostres factures electròniques i gestionar-les, entre elles B2BRouter.net, que, ja des del pla Free, us permet usar el servei de signatura delegada, generar i enviar factures amb un sol clic, i controlar-ne l'estat des del mateix portal.



L'interessat pot formular la seva consulta a través de l'e-mail redaccio@viaempresa.cat , en un text d'un màxim de 50 paraules, adjuntant també el seu CV. Les consultes seran contestades per escrit a l'e-mail del sol·licitant. Els textos de consulta i resposta podran ser publicats a VIAempresa a la secció L'EXPERT, amb el compromís de no identificar la identitat personal del lector, així com de mantenir la total confidencialitat sobre les informacions i continguts del procés.  
Avui et destaquem
El més llegit