Compravenda d'habitatges a l'alça a Barcelona?

El mercat de compravenda d'habitatge mostra signes de creixement tot i les dificultats regulatòries i al mercat de matèries primeres

La compra de vivienda en Barcelona muestra una recuperación que no se ve en el alquiler | iStock La compra de vivienda en Barcelona muestra una recuperación que no se ve en el alquiler | iStock

Tot i que la pandèmia va derivar en greus conseqüències per al sector immobiliari a Barcelona, arribant a produir un estancament econòmic per als professionals de la indústria, durant els últims mesos estem observant un repunt al mercat de compravenda d'habitatges a la capital catalana.

Mentre que el mercat del lloguer, condicionat per la regulació municipal vigent i el context macroeconòmic, ha experimentat un estancament, la compravenda d'habitatges ha estat més resiliente i continua ascendint significativament, aconseguint cada vegada més protagonisme. Durant el segon trimestre de 2021, el nombre de transaccions en la comunitat s'ha situat en 22.062, arribant així a un nivell que no s'aconseguia des del boom immobiliari en 2007, tal com queda recollit en l'informe trimestral del mercat immobiliari en Catalunya elaborat per l'Associació d'Agents Immobiliaris de Catalunya (AIC) i el Col·legi Oficial dels Agents de la Propietat Immobiliària (COAPI).

Els motius d'aquesta recuperació els trobem en diversos factors. En primer lloc, la reactivació del consum i la recuperació de la demanda d'habitatge, tant per compradors locals com a estrangers, que creix progressivament després de la pandèmia. D'altra banda, la tendència que està seguint el mercat de l'habitatge de segona mà, que ha recollit 18.593 operacions durant el segon trimestre d'aquest any. Una xifra que supera amb escreix les 3.469 compravendes d'obra nova i que situa a Barcelona com la segona ciutat en nombre d'operacions immobiliàries a Espanya, un parc immobiliari tradicionalment molt dinàmic tant amb inversió local com a internacional.

La falta d'obra nova, que s'ha vist reduïda un 8,8% a Catalunya, fa apressant la necessitat de reforma de propietats antigues

Davant aquesta situació, trobem d'una banda persones que s'han vist en la necessitat de vendre un immoble i, d'altra, una demanda creixent de persones focalitzades a trobar una nova llar. Els habitatges nous compten amb característiques com les zones comunes dins de la casa, amb espais diàfans i oberts, que ara gaudeixen de major demanda després de les noves preferències sorgides després del confinament, on hem redefinit alguns aspectes de la nostra vida que semblaven inamovibles.

No obstant això, la falta d'obra nova, que s'ha vist reduïda en els últims dotze mesos un 8,8% pel que fa al mateix període de l'any anterior en Catalunya, fa encara més apressant la necessitat de reforma de propietats antigues. Això es veu agreujat per altres dificultats actuals com són la gestió de les llicències necessàries per escometre la reforma, un procés que se sol allargar en el temps, o el recent encariment en els materials de construcció a causa de la seva escassetat.

En els propers mesos preveiem que el ritme d'aquestes transaccions segueixi en alça i, per això, llancem la nostra activitat a Barcelona, alineats amb les noves demandes i necessitats d'aquells interessats tant a comprar com a vendre casa. A més, tenint en compte que els preus a Catalunya es mantindran estables en els 2.301 euros per metre quadrat, tal com apunta Idealista, s'obre una nova situació al mercat que suposa una finestra d'oportunitat, tant per a compradors com a venedors, amb preus més competitius davant la qual podrem esperar una pujada de les operacions de compravenda.

Més informació
Indústria, resiliència i futur
La nova globalització: la transformació del comerç internacional postcovid
Com s'emprèn en el món de la comunicació esportiva?
Avui et destaquem
El més llegit