'Onboarding': el procés de selecció no acaba quan trobes el candidat idoni

La selecció 'onboarding' és una tendència en recursos humans que consisteix en l'acompanyament del nou treballador durant la seva vida a l'empresa

La selecció 'onboarding' és una tendència en recursos humans | iStock La selecció 'onboarding' és una tendència en recursos humans | iStock

El debat al voltant de les tendències i previsions sobre com evolucionaran els recursos humans fa temps que està en l’ordre del dia, sobretot en un entorn que canvia a gran velocitat. Un dels fets que destaquen i en què molts coincidim és la necessitat de digitalitzar i millorar els processos per fer-los més eficients, sense oblidar que les persones haurien de situar-se al centre de qualsevol estratègia. Hi ha alguna tendència que pugui ser favorable per a les persones tant des de les àrees de negocis com des de RH? La selecció onboarding n'és un exemple clar.

El procés de selecció habitual, tal i com el coneixem i encara s'aplica, finalitza un cop trobada la persona que més encaixa en el perfil que busca una empresa. Però això sovint deixa els clients i el nou incorporat amb la sensació de no tenir clars els propers passos que ha de seguir i com acabar de resoldre possibles dubtes que generen aquests canvis en el seu inici.

La selecció onboarding neix amb l’objectiu d’aportar serenitat i recolzament a ambdues parts un cop finalitzada la selecció, oferint un servei d’acompanyament. Aquest cobreix els primers mesos d’aquesta incorporació per assegurar una integració d'èxit, tot i que el temps varia en funció de la necessitat de cada situació.

Més info: Blockchain contra la 'titulitis': el futur dels recursos humans

Ampliar el procés de selecció d’aquesta manera aporta valor afegit. Fins ara, el procediment començava amb la necessitat d’un client i acabava quan es trobava el perfil idoni, arribant a un acord de condicions per tal que la persona comencés a treballar. Amb el temps, ens n'hem adonat que no és suficient si volem garantir l’èxit d’aquesta incorporació a llarg termini. Ara ja comença molt diferent: l'empresa no et fa arribar una necessitat, sinó que et demana el teu parer. 

Així, amb visió experta i externa li confirmes si allò que ha definit és correcte, si el mercat ho entén igual, si trobarem aquells professionals en recerca o els haurem d'anar a buscar i si les condicions i sistemes que tenen marcats seran atractius per a la nova persona que necessiten incorporar. Tenint en compte el gap de talent en alguns sectors i el fet que algunes empreses no treballin l'employer journey, no ens hauria de sorprendre que tots anem a buscar la millora per tal d'atraure i desenvolupar el talent que necessitem per afrontar els nostres reptes. Això és tendència i és el futur, saber fer la roda des que entra una persona a l'organització fins que se'n desvincula.

Fins ara, el procés de selecció començava amb la necessitat d'un client i acabava quan es trobava el perfil idoni

L'onboarding construeix un vincle de confiança que ajuda el seleccionador a conèixer en major profunditat els interessos, aspiracions i competències de la persona candidata i que treballarà amb ell fins que aquest estigui integrat a l'empresa. Això és sinònim d'assessorament i seguiment amb l'empresa per aconseguir la millora contínua i per ajudar la persona al compliment dels seus objectius.

Quins beneficis aporta l’onboarding?

És una tendència que anirà agafant força. No parlem d’un servei més, sinó d’una nova forma de satisfer les necessitats de les persones i del mercat, aportant valor. L'objectiu és atreure talent, potenciar-lo i que contribueixi al negoci de forma més segura i al mateix temps dinàmica i transversal.

L'onboarding assegura l'atracció del millor talent, ja que la persona identifica aquest servei com una garantia, en comptar amb el suport i guia del seleccionador (de forma interna o externa). Amb aquest servei, el candidat coneixerà millor l'organització des d'un inici i durant tot el procés i les persones amb qui formarà equip, de manera que podrà integrar-se de forma eficient i ràpida als seus projectes.

L''onboarding' assegura l'atracció del millor talent, ja que la persona identifica aquest servei com una garantia

També proporciona diversos avantatges a l'empresa. És un servei de recolzament als nouvinguts que formaran part del seu equip i una bona acció que pot incorporar als seus processos interns com a fil conductor i que van des del pla de benvinguda fins als processos de desenvolupament dels professionals dins la companyia.

L'empresa també coneix millor la persona des de l'inici i facilita que l'estratègia, valors i dinàmiques s'integrin més àgilment i d'una forma més natural, per tal que pugui desenvolupar bé la seva feina i aconsegueixi el propòsit. A l'hora, aquest coneixement inicial minimitza el risc de fracàs.

Mantenir el talent en un entorn de canvis

Al final, un procés onboarding pot incidir positivament en la gestió del canvi en un entorn VICA (volàtil, incert, complex i ambigu en condicions i situacions) i, per tant, també contribueix a la transformació digital. Si les persones que formen l'empresa són les adequades, l'estratègia està ben definida i la missió, visió i valors són clars, la tecnologia podrà implantar-se amb garanties d'èxit. Per agilitzar la comunicació entre client, seleccionador i candidat, es recorre a eines tecnològiques, igual que a l'hora de presentar informes, documents o fins i tot la signatura de contractes.

Continua essent totalment necessari oferir serveis personalitzats, que aportin valor singular i qualitat

La innovació en els serveis i la digitalització són un tàndem que hem de començar a concebre com a tal. Ambdues coses són molt valorades pel mercat, de manera que si innovem per oferir i obtenir beneficis, fem-ho també de manera àgil, efectiva i, sobretot, sostenible.

Considero que continua essent totalment necessari oferir serveis personalitzats, que aportin valor singular, qualitat, que siguin àgils i que garanteixin resultats d'èxit per a un propòsit concret. Totes les empreses i tots els treballadors són diferents. L'adaptabilitat i customització de serveis és clau.

Per això, quan parlem de tendències en RH és important tenir en compte els serveis que ofereixen garanties d'èxit a nivell global, tant a l'empresa com al candidat. L'onboarding n'és un exemple. 

Més informació
El talent digital en l’era post-LinkedIn
La tecnologia, un primer filtre en la selecció de personal
Avui et destaquem
El més llegit