Consells pràctics per al teletreball

La professora Aline Masuda, investigadora i professora d’EADA Business School, recomana planificar el temps dividint el dia en blocs d'hores

Els inconvenients del teletreball es poden convertir en avantatges si saps com Els inconvenients del teletreball es poden convertir en avantatges si saps com

Molts estudis constaten que els professionals que poden teletraballar estan més satisfets, compromesos i exerceixen millor les seves tasques. Així i tot, encara hi ha moltes empreses que es resisteixen a aquesta opció pel temor a perdre el control sobre els seus empleats. La crisi actual del Covid-19 ha impulsat el teletreball com a mesura indispensable per a continuar amb l'activitat empresarial. Ara que moltes empreses permeten treballar des de casa, val la pena tenir en compte quatre recomanacions a l’hora de ser més productiu/a i  estar més satisfet/a amb els resultats:

1- Defineix objectius: El teletreball només funciona quan tens clar com mesurar l'acompliment. Els directius i els seus empleats han d'establir objectius i criteris clars per a mesurar-ho cada setmana. És a dir, planificar els objectius en el temps és millor per al rendiment dels empleats.

2- Dedica temps per a reunir-te cara a cara amb el teu equip virtualment: Els empleats que treballen des de casa solen tenir relacions més febles amb els seus col·legues en comparació amb els que no treballen a distància. Perds l'oportunitat de compartir bons moments amb els companys, que són valuosos ja que no sols creen vincles, sinó que també serveixen per a compartir idees i resoldre problemes. Algunes empreses afronten aquest problema programant un virtual water cooler time que seria un cafè virtual on els seus empleats es reuneixen 30 minuts per prendre cafè i xatejar.

3- Planifica el teu temps dividint el dia en blocs d'hores: Un dels beneficis de treballar des de casa és que tens més autonomia per a planificar el temps per a treballar i per a ocupar-se de les responsabilitats familiars. En l'oficina solem treballar sota pressió, fent pauses per a menjar i prendre un cafè. Diversos estudis constaten que treballem millor en blocs d'hores amb alguns descansos per mitjà. Aquí va un consell: quan sentis que estàs perdent l'atenció en una tasca, pots dedicar uns minuts per als quefers de la casa, realitzar exercicis físics o fer ioga, per exemple. D'aquesta manera, desconnectes i tornes amb més energia.

4- Crea un pla per a compatibilitzar el teu temps de treball amb el temps amb els fills: Alguns podem pensar que treballar des de casa, ara que els nens no estan en el col·legi, ens permetria poder cuidar millor de la família. Això no és del tot cert, perquè compartir espai amb els teus nens mentre treballes comporta molts reptes. Per a afrontar aquest problema, és necessari planejar el temps del nen i el temps del treball. En principi defineix un espai de treball i explica als teus fills que quan estàs en aquest espai no tindràs disponibilitat per a jugar amb ells. Per aquesta raó, és important definir els límits i negociar el temps amb ells. Si els teus nens són majors, podries assignar-los algunes activitats mentre treballes en blocs de temps. Una altra opció és ficar al llit als nens més aviat i usar aquest temps per a treballar. A més, fer dormir als nens primerenc és una pràctica saludable, així que seria un benefici mutu.

En resum, ara que pots treballar des de casa tindràs l'oportunitat de desenvolupar les habilitats que et permetin administrar millor la teva càrrega de treball i, al mateix temps, ocupar-te de les teves obligacions familiars.

 

Més informació
Per què parlem de teletreball i no de telefeina?
Ha arribat el moment del teletreball?
Avui et destaquem
El més llegit