Accés a la fira Smart City, aquest dimarts

Les ciutats intel·ligents, al saló de Fira Barcelona

Més de 200 empreses i 50 alcaldes de municipis de tot el món participen al Smart City Expo World Congress

La quarta cimera internacional sobre ciutats intel·ligents organitzada per Fira de Barcelona, el Smart City Expo World Congress (SCEWC), arrenca aquest dimarts al recinte de Gran Via amb la participació de companyies com Telefónica, Nissan i Indra i representants de més de 400 ciutats de tot el món. Un total de 232 empreses, més de 50 alcaldes d'Àsia, Àfrica, Europa, Nord-Amèrica i Sud-Amèrica, i 41 delegacions internacionals estaran també presents al saló, on intentaran dissenyar conjuntament un futur en què les ciutats siguin protagonistes del desenvolupament global.

Presidiran l'acte inaugural els dos co presidents de l'esdeveniment, Antoni Vives, tinent d'alcalde i responsable d'Hàbitat Urbà de l'Ajuntament de Barcelona, i Ramon Roca, president de Ros Roca, al costat del director del SCEWC, Ugo Valenti.

400 ponents internacionals
D'altra banda, 400 ponents abordaran entre dimarts i dijous els principals reptes de futur de les ciutats combinant disciplines com la mobilitat, la tecnologia, l'eficiència energètica, el medi ambient, la gestió demogràfica, l'urbanisme i l'economia del coneixement.

Alguns dels ponents seran Parag Khanna, considerat el principal analista geopolític del món i ex assessor del president dels EUA, Barack Obama; el futuròleg i expert en sostenibilitat Alex Steffen; i els arquitectes Kengo Kuma i Deyan Sudjic, que dialogaran sobre el procés creatiu a l'entorn urbà. Entre les empreses que participaran en el saló hi figuren Telefónica, Accenture, Indra o Nissan.

Novetats de les grans empreses 
El president de Telefónica Espanya, Luis Miguel Gil Pérez, presentarà dimecres les diferents iniciatives desenvolupades per la companyia a Espanya per convertir les ciutats en més intel·ligents.

Per la seva banda, Nissan organitzarà demà una taula rodona amb destacats experts en mobilitat sostenible per debatre les claus del transport en les ciutats intel·ligents. Des de l'àmbit universitari, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), presentarà algunes innovacions com un vehicle urbà híbrid de tres rodes, robòtica aèria per facilitar l'evacuació de persones o l'aterratge d'aeronaus o una tecnologia sense cables per difondre missatges d'emergència.

La Generalitat també participarà en el saló de la mà dels departaments d'Empresa i Ocupació d'una banda i de Territori i Sostenibilitat, de l'altra, i presentarà al saló l'Estratègia Smart de Catalunya (smartCAT) i el Programa d'Impuls de la Mobilitat Sostenible.

Més de 9.500 visitants en l'última edició
Des de la seva primera edició el 2011, el SCEWC ha crescut fins a aconseguir prop de 9.500 visitants en la seva última edició. Aquest any hi haurà 3.500 congressistes davant dels 2.000 de la seva primera edició, i duplicarà el nombre d'expositors (de 118 el 2011 a 240 el 2014). També han augmentat els països de procedència, que han passat dels 50 de la primera edició als 80 actuals.

En el marc de l'SCEWC, Barcelona acull aquesta setmana la primera trobada internacional de ciutats innovadores, el City Innovation Summit (CIS), en què 25 ciutats de tot el món exposen les seves experiències. Aquestes ciutats debatran sobre la innovació aplicada a les urbs i proposaran reptes a treballar conjuntament els anys vinents. El saló també acollirà el tercer Rural Smart Grids, un congrés que promou les energies renovables i la implantació de noves tecnologies en el món rural.