Gairebé tot és per a fer

Quan dic que les Illes Balears volem ser Smart Islands i que té molt a veure amb la internet de les coses i els productes de la quarta revolució industrial, sovint tenc la necessitat d'explicar què significa tot plegat. Gairebé mai no ho aconsegueixo. En comptes de frustrar-me penso que és exactament el que toca que passi en aquest moment. Si abans de 20 anys la majoria hem de fer feina en oficis que avui no existeixen, és lògic que ara no puguem explicar per a què servirà la internet de les coses; és del tot comprensible que se'ns escapi l'abast del concepte Smart.

"Mentalment som gairebé tan maldestres com quan Gutenberg va presentar els tipus mòbils; els humans encara som l'únic ésser que ensopega dues vegades (i vint) amb la mateixa pedra"

Quan està tot per a fer és difícil descriure què aconseguirem. Alhora és un privilegi perquè significa que tenim moltes coses a dir i molts oficis que descobrir i exercir. Pel camí ens equivocarem i dels errors en sorgirà tot això que encara no sabem què és. Just sabem que l'objectiu és humanista: trobar les solucions als problemes, les necessitats, els desafiaments i les millores per a la humanitat. L'etiqueta Smart no ho reflecteix, és just un mot provisional per a referir-nos al moment de repensar-ho tot en digital. No som a una època de canvis sinó a un canvi d'època; som a les portes de la quarta revolució industrial.

Des dels tipus mòbils del Gutenberg -que van provocar el Renaixement- hem fet més o menys el mateix però amb eficàcia creixent: observar, escriure, publicar i estudiar. Primer mitjançant paper a les biblioteques i després en suport digital distribuït a internet. Observar, escriure, publicar i estudiar ens ha servit per aconseguir les màquines de la força de la primera i segona revolució industrial. També de la tercera revolució gràcies als ordinadors de pantalla, teclat i ratolí. Ens fan més àgils en les activitats físiques: crear, construir, viatjar i fabricar. Mentrestant, mentalment som gairebé tan maldestres com quan Gutenberg va presentar els tipus mòbils; els humans encara som l'únic ésser que ensopega dues vegades (i vint) amb la mateixa pedra.

Més info: Un paradís eficient enmig del mar

La quarta revolució industrial –concepte que va sorgir el 2016 al World Economic Forum– és l'era de les màquines de la ment. La tasca d'observar, escriure i publicar té noves eines: els sensors (l'IoT) són les noves plomes, el cloud són les noves biblioteques i els científics de dades són els nous bibliotecaris. El fet d'estudiar serà la capacitat d'usar el nostre intel·lecte pel tractament d'unes dades que no són necessàriament text, sinó xarxes neuronals a un centre de dades. El resultat no és en forma de llibres, sinó de noves eines digitals que ens envoltaran, més enllà de les pantalles actuals, per aconseguir que no ensopeguem dues vegades amb la mateixa pedra -ni tan sols dues! Serem més deterministes per les coses que cal ser-ho.

"Anem del negoci del turisme de 'sol i platja' cap al model econòmic de residents de 'sol i dades'"

Arriben les màquines de la ment de la quarta revolució industrial. Faran que repensem totes les màquines digitals de la tercera revolució industrial i les màquines de la força de la primera i segona. Necessitem nous espais, no forçosament industrials, per a refer-ho tot en digital. Les illes ho som i ho demostrem amb tot el necessari: comunicacions digitals i físiques excel·lents, llocs inspiradors de trobada i treball. Anem del negoci del turisme de 'sol i platja' cap al model econòmic de residents de sol i dades. És el que exposarem i debatrem al Smart Island World Congress 2018.

Perquè gairebé tot és per a fer, ens sentim afortunats de poder-nos-hi posar en el moment oportú i al lloc ideal: les Illes Balears, que tenen Mallorca com a seu mundial del Congrés d'Illes Intel·ligents per a desenvolupar projectes de la quarta revolució industrial.

Més informació
Benjamí Villoslada: "Volem convertir Balears en un paradís de sol i dades"
Avui et destaquem
El més llegit