El lideratge relacional de les dones millora la Viquipèdia

Segons un popular proverbi viquipedista, la Viquipèdia "només pot funcionar en la pràctica: en la teoria, no podria funcionar mai". De fet, a qui no li semblaria, en principi, una idea boja deixar que qualsevol usuari d'Internet pugui modificar les pàgines d'una enciclopèdia en qualsevol moment? En canvi, al voltant d'aquesta simple idea s'ha creat una comunitat molt activa i autoorganitzada, que s'ha donat les seves normes fins a construir una mena de societat autònoma online. Aquesta comunitat ha fet de la Viquipèdia el cinquè lloc web més visitati una referència clau per a qui busqui informació a Internet sobre quasi qualsevol tema.

La Viquipèdia representa un experiment social pioner, que demostra la potència d'un model obert i aprofita les possibilitats que ofereix Internet per fer possible la col·laboració de milers de persones de llocs diferents per a un projecte comú. Ja estem veient com aquest model, que té arrels en les comunitats de desenvolupament de programari lliure, comença a aplicar-se també en altres camps, com la cocreació de productes i serveis o la participació política ciutadana amb iniciatives com, per exemple, la plataforma Decidim Barcelona.

Tan important és, però, aprendre dels factors d'èxit de la Viquipèdia, com dels problemes que té el projecte. Entre aquests últims hi ha una dificultat en adquirir nous editors, els biaixos de la comunitat d'editors relacionats amb factors socioeconòmics i una important bretxa de gènere. Segons enquestes de la Wikimedia Foundation, al voltant del 15% dels editors són dones i, a pesar dels esforços de la fundació en els últims anys, és molt difícil omplir aquesta bretxa. Si un punt de força fonamental del projecte és que, al ser obert, tendeix a representar tots els punts de vista, aquesta bretxa comporta que el punt de vista masculí estigui sobre representat, tant en la selecció dels continguts enciclopèdics com en la profunditat dels articles sobre diferents temes i el seu enfocament.

Diversos estudis han examinat els factors que poden estar darrere de la baixa participació de les dones. Entre ells, s'han destacat l'entorn conflictiu i, a vegades, misogin; la menor autoconfiança de les dones; la interfície poc usable i la falta d'espais de socialització respecte altres llocs web. Sembla clar que hi ha factors emocionals que poden jugar un paper important a l'hora de crear un entorn més o menys atractiu i còmode per als usuaris i, en particular, per a les usuàries.

Per entendre millor el paper de les emocions, al centre tecnològic Eurecat vam realitzar un estudi del llenguatge emprat per homes i dones a les pàgines de discussió de la Viquipèdia. A través d'una anàlisi automàtica del llenguatge, vam trobar que les dones s'expressen de manera més emocional i orientada a la relació. Més específicament, fan servir més paraules que vehiculen emocions, més pronoms personals i paraules relacionades amb l'esfera social i més paraules que creen una connexió, com "gràcies", "suggerir" o "benvingut".

Mirant la diferència entre administradors i usuaris regulars, vam trobar que els homes administradors tenen un to més impersonal que els altres usuaris. Les dones administradores, al contrari, tenen un llenguatge igual d'emocional i orientat a les relacions que les altres dones. Aquest resultat és especialment rellevant perquè apunta a un diferent model de lideratge segons el gènere.

Tot plegat, els nostres resultats ensenyen que les dones tendeixen a crear un entorn relacional basat en el diàleg i la connexió emocional, en contrast amb la tendència cap a un estil de comunicació fred i impersonal que promouen especialment els homes que tenen una posició de poder a la comunitat. Per això, la creació de més espais de socialització i la capacitat d'incloure més dones a la comunitat poden ser factors clau per a generar un entorn percebut com a més humà i més acollidor per noves usuàries i nous usuaris.

En aquest sentit, són molt valuoses les iniciatives com les de Viquidones i Wikimujeres, que reuneixen físicament les persones per a trencar amb les pors i les barreres a l'hora de contribuir activament a l'enciclopèdia. Aquesta ha estat la nostra manera de celebrar el dia de Viquipèdia pel seu 16è aniversari, amb el projecte Viquidones a la Universitat Pompeu Fabra. Ens vam centrar en la Viquipèdia com a un cas emblemàtic, però probablement les conclusions serien vàlides per a altres entorns online, sobretot en el cas de discussions conflictives o que comportin preses de decisió col·lectives i dinàmiques de poder. Per això, estem començant l'anàlisi d'altres llocs i espais de discussió online, amb l'objectiu d'ajudar a prendre consciència de les bretxes i a dissenyar estratègies per a reduir-les.

Avui et destaquem
El més llegit