Com ens pot transformar la Covid-19?

La Covid-19 ha deixat al descobert les entranyes d'una societat antiquada i obsoleta, basada en els preceptes i l'estructura social del segle XIX organitzada per homes i en clau masculina, basada en la divisió sexual del treball i en la dedicació de la dona als infants i als dependents. Una societat malalta que només pensa en els guanys crematístics (monetaris) per sobre del benestar i dels drets de la infància, de les famílies i de les dones.

L'objectiu de l'economia ha d'estar al servei de les persones, tanmateix, el PIB no ens informa del nivell de benestar de les famílies, de la ciutadania i molt menys de les dones que són les grans invisibilitzades, malgrat ser les que carreguen amb el pes principal de la gestió diària de la societat.

"La Covid-19 ha deixat al descobert les entranyes d'una societat antiquada i obsoleta, basada en els preceptes i l'estructura social del segle XIX organitzada per homes i en clau masculina, basada en la divisió sexual del treball"

Tenim una mancança d'ajuts a les famílies i a l'habitatge (estem a la cua d'Europa en aquest sentit), les Escoles Bressol no són gratuïtes i mantenen uns horaris incompatibles que fan molt difícil la conciliació. Aquests són els vertaders motius per als quals les dones o renuncien a tenir fills, els tenen massa tard (generant un problema biològic i, sovint una frustració) o escullen tenir fills i deixen les seves carreres professionals (del tot o parcialment, renunciant a créixer en el seu treball per poder arribar a tot).

La pandèmia de la covid-19 ens ha trastocat. Ha estat un tsunami que ha afectat les nostres vides i les persones més perjudicades han estat les més vulnerables i, sobretot, les dones.

Ara toca fer balanç i aprofitar per aplicar les transformacions profundes que la nostra societat necessita i que anem demanant des de fa temps.

Cal posar a les persones al centre i que la responsabilitat de les cures sigui de tota la societat, no només de les dones.

Calen nous lideratges i aprofitar el talent femení i la capacitat de lideratge de les dones, que tal com s'ha demostrat, és eficient i eficaç. Aquests mesos ha quedat palès que els països dirigits per dones han fet una gestió de la crisi molt millor. Ho han fet de manera empàtica, realista, proactiva, eficaç i sense polititzar la crisi.

Més info: La feminització de la pressió

Cal accelerar els canvis socials imprescindibles per fer efectiva la llei d'Igualtat i cal posar sobre la taula la urgència de complir amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030.

Però per aconseguir tot això és imprescindible organitzar els temps i els espais en clau de gènere. És a dir, cal una paritat en tots els llocs de decisió, i fa falta implementar noves organitzacions del temps, amb la integració de l'espai de vida personal.

Tenim l'oportunitat de repensar la nostra societat; la situació ens hi obliga. El procés d'encaix entre el model social antic i el nou costarà, però el resultat serà un millor futur per als nostres fills i filles. I tenim la responsabilitat de deixar el món una mica millor de com el vam trobar.

"Els nostres governants parlen de reactivació econòmica, el que cal és parlar de transformació econòmica i social"

Nosaltres, les dones, hem d'intervenir de manera directa i clara. Veiem tristament que segueixen decidint els homes i des d'una mentalitat masculina on no entren els infants, les dones, els més vulnerables o la sostenibilitat del planeta. Per aquest motiu, més de 45 associacions de dones vàrem signar un Manifest referendat pel Consell Nacional de dones on es declara que volem un comitè de crisi en clau de gènere format per un cinquanta per cent de dones, on puguem participar i decidir en el camí que prendrà la nostra societat amb tots els canvis socials i econòmics que vindran. Perquè som més de la meitat de la població, perquè estem molt ben preparades i perquè sense la nostra voluntat, la nostra participació i el nostre lideratge serà impossible el progrés del país.

Els nostres governants parlen de reactivació econòmica, el que cal és parlar de transformació econòmica i social.

Amb l'objectiu de debatre aquesta reactivació econòmica i social, l'Observatori Dona, Empresa i Economia i la Cambra de Comerç de Barcelona organitzen la Llotja virtual, unes sessions de debat i ponència periòdiques amb líders empresarials i socials del nostre país.

Més informació
Una veu per les dones
Aplaudiments d'agraïments i d'ànims
Avui et destaquem
El més llegit