Ballar de lluny és pensar

“Bailar de lejos no es bailar”, que deia el filòsof sabadellenc. Sergio Dalma, Josep Capdevila per als amics, amb aquella seua veu ronca i aquell aire italià, va alliçonar les generacions abans de Merlí en l’empirisme, l’utilitarisme, el materialisme ètic, el mètode científic i fins i tot en l’epistemologia amb el seu èxit Bailar pegados.

Des que el Govern va decretar que per la revetlla de Sant Joan es prohibia el ball amb desconeguts, que no me la puc treure del cap. La covid-19 ens ha fet fer coses molt estranyes que tots hem acceptat amb resignació, però no ballar amb desconeguts o ballar de lluny, amb mascareta i respectant la distància de seguretat em sembla la prova d’estrès definitiva a la nostra capacitat de raonament. Els darrers versos de la primera estrofa del tema d’en Capdevila —“Tu bailando en tu volcán / Y a dos metros de ti / Bailando yo en el polo"— se’ns mostren avui més premonitoris que mai.

Nota al marge: aquests versos sols, donarien per fer un debat sobre materialisme, empirisme i mètode científic. De Tales de Milet i l’aigua com a principi de totes les coses, d’Anaximandre i la segregació de contraris, d’Heràclit i del foc etern, a Francis Bacon i l'experimentació i l'observació, a Hobbes i l’extensió i la figura, a Descartes i el dualisme antropològic i la comunicació de les substàncies. I podríem continuar.

No ballar amb desconeguts em sembla la prova d'estrès definitiva de la covid-19 a la nostra capacitat de raonament

L’antropòleg i biòleg evolucionista britànic Robin Dunbar ha estudiat la causa de per què els primats tenen el cervell més gros de tots els mamífers, en concret la regió del neocòrtex, la responsable del pensament complex i del raonament superior. L’any 1992, Dunbar va trobar una correlació entre la mida del neocòrtex d’un individu i el nombre de membres del grup al que pertany. La seva conclusió és que els cervells evolucionen per poder gestionar les complexitats de les relacions socials del grup. Estudiant la relació entre la mida del neocòrtex i el volum total del cervell va deduir que el nombre de relacions socials estables que els humans podem gestionar amb tots els ets i uts és de 147, 8; això és, que en grups de menys de 150 individus podem gestionar la nostra relació amb cadascun d’ells i conèixer totes les relacions individuals entre els membres del grup.

Malcolm Gladwell ho explica molt gràficament al seu llibre The Tipping Point: how little things can make a big difference: “Són les persones amb qui us ajuntaríeu per fer un beure si us trobéssiu en un bar sense haver quedat”. I qui diu bar diu revetlla de Sant Joan.

El decret del Govern vol evitar el contacte entre diferents grups que puguin crear noves xarxes de contagi

El decret del Govern només permet ballar en cas que es tracti d’una festa privada en què tots els assistents tinguin relació prèvia. La mesura vol evitar el contacte entre diferents grups que puguin crear noves xarxes de contagi. “Es fa per evitar que la connexió de diferents xarxes de contactes no creï noves macroxarxes de contacte”, deia el director de planificació civil Sergio Delgado als micròfons de RAC1.

Al final el que ens diu el Govern és que ens abstinguem de ballar amb qui no sigui del nostre grup, que és una invitació explícita a fer servir la part del nostre cervell responsable del pensament complex i del raonament superior. “Bailar de lejos es pensar”, que diria el filòsof avui.

Més informació
El Corredor 5G del Mediterrani és el futur
Barcelona sistema operatiu
Doncs sí, al final hem canviat
Avui et destaquem
El més llegit