Marc Roca

Opinió

Les 9 formes més usuals de perdre el temps a l'empresa

Després d'haver desenvolupat vàries missions com a director de persones (també mal anomenat, responsable de recursos humans -des de quan les persones som un recurs?-), estic en condicions d'enumerar les formes més usuals de perdre el temps treballant. Val a dir que tenim tendència a "despistar-nos" o perdre el temps a la feina,tant més com més llarga és la jornada laboral.

Així tenim que les 9 formes més usuals de perdre el temps a l'empresa, són:

1.- Resoldre necessitats personals o familiars, com ara demanar hora al pediatra, instal·lador del gas, demanar hora al taller etc...

2.- Parlar amb companys de feina, ja sigui d'algun fet, anècdota, persona...que evidentment no té cap vincle amb la tasca que s'està desenvolupant. A aquest fet cada vegada s'anomena més "socialització".

3.- Mantenir converses/xats en diferents xarxes socials ja sigui via ordinador o via Smartphone. Els més usuals: Facebook, Twitter, Instagram i Linkedin.

4.- Navegar per internet en temes gens relacionats amb l'entorn laboral, fent-ne un ús totalment personal

5.- Assistència a reunions poc o gens productives. Ja sabem que la "reunionitis" és una de les malalties de les nostres empreses.

6.- Resoldre situacions o conflictes relacionats amb la mateixa empresa, però que segons el treballador no són de la seva pròpia competència. El cas més clar es dóna quan s'han de resoldre problemes informàtics i tots els tècnics del departament informàtic estan ocupats o el servei externalitzat no ho pot atendre.

7.- Cerca d'informació clau per al propi treballador per a executar una feina o poder prendre alguna pròpia decisió. A vegades aquesta cerca equival a posar-se en contacte amb altres persones, siguin superiors o no, que o bé estan reunits o bé no se'ls localitza.

8.- Buscar una nova oportunitat laboral, ja sigui navegant per internet o rebent trucades telefòniques al mòbil per atendre propostes o entrevistes laborals.

9.- Senzillament no fer res. El que es coneix com a daydreaming o escaqueig.

Val a dir que hi ha moltes més formes o hàbits de perdre el temps treballant, però les aquí reflectides són les més comunes. Cal destacar que cada vegada hi ha més empreses que prohibeixen l'ús del mòbil i la navegació per internet per a usos personals. Arribat aquest punt ja pren cos el fet de disposar d'una normativa interna de la pròpia empresa D'acord amb la pròpia ètica empresarial de l'òrgan director.