Tota pedra fa paret

El continu degotall d’anuncis d’inversions empresarials a l’àrea de Barcelona dels darrers dies constitueix un veritable desmentiment i desqualificació als que fins fa ben poc ens advertien dels mals a l’economia que havia de generar la situació política de Catalunya. De tots aquells que pronosticaven les set plagues bíbliques i s’han vist clamorosament desmentits per la realitat, encara és hora que en rebem alguna disculpa o justificació pel seu relat volgudament alarmista i amenaçador.

Només, que jo recordi, el president de Caixabank, Jordi Gual, ha entomat una lleu justificació en admetre que van sobrevalorar l’impacte de la inestabilitat política en l’economia. Segurament per allò que, abans de president, havia estat un destacat economista que dirigia el servei d’estudis de l’entitat i la consciència professional se’n devia ressentir. Recordem, només com a exemple, que un economista tan prestigiós i ponderat com Guillem López Casanovas va ser titllat públicament de traïdor per afirmar que el trasllat de les seus d’empreses no tindria impacte econòmic rellevant a curt termini.

Tossuts, encara n’hi ha que no desisteixen i el ministre espanyol de turisme acaba d’anunciar una inversió promocional de Turespaña (quina?) “per recuperar la imatge que al seu dia es va perdre” i que ara s’hauria recuperat precisament gràcies al Govern espanyol.

A casa nostra, fins i tot els principals propagandistes dels desastres econòmics que ens havien de caure corren a explicar-nos que Microsoft estrenarà un laboratori quàntic a Barcelona que ocuparà professionals d’alta qualificació. Ja està bé que es rectifiqui el discurs catastrofista, primer perquè mai s’ha ajustat a la realitat ni a les veritables expectatives. I segon, perquè és un veritable tret al peu per a totes les empreses i tota la població. I és que per molt que l’Íbex-35 sigui el principal anunciant de molts mitjans, si per servir els seus interessos s’ha d’enfonsar la resta de l’economia, el negoci és dolent per a tothom. Sense excepció.

"Ja està bé que es rectifiqui el discurs catastrofista, primer perquè mai s’ha ajustat a la realitat ni a les veritables expectatives"

L’Aiats Agustí ens explicava amb detall i tan bé com sempre la relació i les circumstàncies de les inversions d’aquests darrers dies. Jo hi voldria afegir tres consideracions:

1.-Com en totes les inversions, tant locals com estrangeres, hi ha de tot en la vinya del Senyor. Vull dir que n’hi ha de més oportunistes i de més estratègiques, que generen més treball qualificat o menys, amb més innovació tecnològica o menys. Però totes són igualment positives i necessàries si no es tracta de casos directament especulatius que, pel que sembla, són els únics que veritablement s’han retingut una mica, sigui en l’immobiliari o en determinades startups. És més, perquè arribin inversions que generin més valor afegit, abans n’han d’haver arribat d’altres que en generin menys però que hagin contribuït a fer coixí.

Desqualificar, com van fer alguns, els 500 llocs de treball que s’ubicaran a l’antiga Torre Agbar per controlar les fakenews a Facebook no sembla gaire raonable. Primer perquè, si hem d’atendre a la rellevància de la inversió, encara que els sous no siguin gaire elevats, el lloguer –en un edifici icònic de l’àrea de negocis emergent i que pretenia allotjar l'EMA- segur que no és moderat. I, en tot cas, caldria comparar els sous dels nous empleats amb els que rebien els anteriors per part d’AGBAR, que se’n va anar a la Zona Franca per reduir costos i disminuir l’ostentació en uns moments de crítica generalitzada a l’explotació privada de la distribució d’aigües.

2.-Els elements que indueixen una empresa a fer una inversió a l’estranger són múltiples i diversos en cada cas. Jo aquí voldria destacar-ne un de rellevant i que atreu inversions d’un rang més alt de qualificació. Es tracta d’emprenedors locals que sovint marxen de grans empreses per construir un projecte empresarial altament qualificat i especialitzat.  I que com a proveïdors o com a socis minoritaris esdevenen el punt d’ancoratge de noves inversions que necessiten factors diferencials per materialitzar-se.  Aquest sembla el cas, per exemple, de la inversió de Microsoft canalitzada a través de la col·laboració amb l’emergent local Metempsy. Per tant, un camí a seguir i a potenciar.

3.- Finalment, vull destacar que totes les noves inversions anunciades aquests dies corresponen a empreses que presten serveis TICs i a la distribució comercial –Lidl i, a València, Mercadona. Fins i tot, el comunicat de Coca-Cola European Partners sobre la inversió realitzada a Martorelles entre l’any passat  i aquest està molt vinculada a la distribució. Serveis TICs i distribució són probablement els sectors més dinàmics en inversions i en creació de llocs de treball no només aquí, sinó en gran part del món i per això els hem de cuidar especialment. I és que tota pedra fa paret.

Més informació
Barcelona és poderosa
Lidl instal·larà a Barcelona el seu centre europeu d’excel·lència
Microsoft també escull Barcelona pel seu nou laboratori quàntic
Avui et destaquem
El més llegit