El Valor (en majúscula) de la inversió

La segona meitat de l'any passat va marcar sens dubte un abans i un després pel que fa als mercats de valors. Per a la nostra indústria, durant l'aturada forta de la quarentena hi va haver una cosa positiva que vull subratllar: molts dels clients actuals i potencials van fer un clic, un canvi de xip, que s'ha vist reflectit un any després. Sembla que hi ha un canvi de mentalitat i és que el client de banca privada ara està disposat a assumir més risc, ja que ha entès perfectament que a la llarga pot suposar moltes més oportunitats.

Als mercats financers, amb un bon assessorament, hi ha moltes garanties que a llarg termini hi hagi grates sorpreses. El nostre treball consisteix a acompanyar als clients en un entorn molt volàtil, però alhora sempre aconsellem que siguin fidels als seus perfils i no apostin per modes o booms, ja que de vegades només és això… un boom, que explota però que no perdura. Si ets coherent i amb carteres explicables, el client cada vegada valora més en aquest món tan tecnològic poder agafar el telèfon per trucar-te i que hi siguis.

l'estudi elaborat per FundsPeople, titulat III Estudi de Banca Privada en col·laboració amb Tressis, es detalla que hi ha hagut un increment dels clients que reben assessorament a Catalunya: el 2020 era d'un 50%; aquest any ha augmentat a un 66%. Davant aquesta circumstància, s'ha posat el focus en la gestió d'actius per ser cautelosos i explicar que on hi ha oportunitats també hi ha risc, i cada vegada més, ja que hi ha actius que abans presentaven seguretat absoluta, però ara això ja no existeix. Un exemple que explica la gran aposta que les entitats han fet per la gestió discrecional.

A Catalunya, el 24% dels clients té un perfil conservador; fa un any, aquest percentatge era del 38%

Hi ha més canvis. Si parlem de renda fixa, la tendència és que els inversors cada vegada troben menys valor. Aquesta evolució i el context general estan modelant les carteres, també les dels clients de banca privada. A Catalunya, segons els resultats de l'estudi comentat anteriorment, el 24% dels clients té actualment un perfil conservador; fa un any, aquest percentatge era del 38%. La cartera més defensiva en renda variable representa un 15%.

Així que va quedant ben clar l'important que és mantenir un perfil global: ni growth ni value, i cal tenir molta cura amb la inversió directa. En qualsevol cas, sí que s'ha incrementat el risc en els portfolis, però bé, ja diuen que el major risc és no arriscar-te, no?

El client s'ha interessat més que mai en el nostre paper (el de l'assessor 100% independent) i en el món financer, vol tenir un interlocutor de tu a tu que l'acompanyi i li expliqui el significat de cada moviment. Estem en un moment en què el client sap més, té molts més coneixements, pregunta i aporta, compara els riscos que hi ha en una cartera i en una altra... Al final el que això comporta, a més de fer-nos ser millors, és que la competència segueixi sent fèrria, però més sana que mai. I això és bo perquè per fi es comparen coses comparables.

Més informació
El futur del futbol està per escriure
La grandesa de l’empresa familiar
Avui et destaquem
El més llegit